Verkkoselaimet

Linux.fista
(Ohjattu sivulta Verkkoselain)
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Verkkoselain on internetin HTML-, XHTML-, tai muilla vastaavilla kielillä toteutettujen sivujen katseluun tarkoitettu ohjelma, joka vastaa pyydetyn verkkosivun lataamisesta ja muuntamisesta käyttäjälle näkyvään muotoon selainmoottorin avulla. Selainmoottori on suurin yksittäinen tekijä, joka vaikuttaa verkkoselauskokemukseen. Tälle sivulle on listattu Linuxissa toimivia www-selaimia.

Mozillan Gecko -moottoria käyttävät selaimet[muokkaa]

Firefox[muokkaa]

Firefox on erittäin suosittu ja monipuolinen avoimen lähdekoodin www-selain, joka ominaisuuksiensa vuoksi on monessa Linux jakelussa esiasennettuna. Sen on kehittänyt voittoa tavoittelematon Mozilla. Selain perustuu Mozillan kehittämään Gecko-selainmoottoriin.

Galeon[muokkaa]

Galeon on Gecko- ja GTK-pohjainen, käyttöliittymältään yksinkertainen web-selain. Galeon oli GNOMEn oletusselain ennen Epiphanya.

Iceweasel[muokkaa]

Iceweasel on Debianin brändäämätön versio Firefoxista. Mozilla ei anna Debian-projektin käyttää Firefox-nimeä selaimessaan, sillä Debianin kehittäjät tekevät tietoturvapäivityksiä myös Firefoxin vanhoihin versioihin.

Mozilla Application Suite[muokkaa]

Mozilla Application Suite oli laajempi versio Gecko-ydintä käyttävistä selaimista. Siihen sisältyi pelkän verkkoselaimen lisäksi mm. IRC-, uutisryhmä- ja sähköpostiohjelma. Vuonna 2005 Mozilla Foudation päätti lopettaa Mozilla Application Suiten kehityksen ja keskittyä Firefoxiin. Mozilla Application Suiten kehitystä jatkamaan perustettiin SeaMonkey-projekti (Debianissa nimellä Iceape).

Netscape[muokkaa]

Netscape on nykyään Mozilla Firefoxiin perustuva ei-vapaa selain, jonka jotkin versiot, uusin mukaanlukien, ovat tarjolla myös Linuxille. Selaimen kehitys on kuitenkin lopetettu, ja tietoturva-aukkoja ei korjata vuoden 2008 helmikuusta alkaen. Netscapen vanhojen versioiden toiminnallisuutta kaipaavan kannattaa tutustua Seamonkey-ohjelmistoon.

Pale Moon[muokkaa]

Pale Moon on avoimen lähdekoodin Mozilla Firefox-haarauma, jonka pääpaino on käyttäjän omassa hallinnassa ja muokattavuudessa. Toinen tärkeä tekijä on ettei selaimessa ole mainoksia ja eikä DRM-lisäosia, joita ei ole koskaan tarkoitus implementoida osaksi selainta. Pale Moon saatavana Linuxille sekä Windowsille, macOS:lle on olemassa epävirallisia paketteja.

SeaMonkey ja Iceape[muokkaa]

SeaMonkey perustettiin jatkamaan Mozilla Application Suiten kehitystä sen jälkeen, kun Mozilla Foundation päätti lopettaa sen kehityksen ja keskittyä Firefoxiin. Iceape on Debianin versio ohjelmistosta.

Tor Browser[muokkaa]

Tor Browser (ent. Tor Browser Bundle) on suunniteltu tarjoamaan turvallinen pääsy nimettömään Tor-verkkoon.

Chromen Blink moottoria käyttävät selaimet[muokkaa]

Brave[muokkaa]

Brave on Mozillan perustajiin kuuluvan Brendan Eichin lanseerama selain, jonka tavoitteena on tarjota Chromea vastaava käyttäjäkokemus ilman käyttäjän seurantaa.

Chrome[muokkaa]

Chrome on Googlen kehittämä osittain avoimen lähdekoodin Chromium-projektiin perustuva WWW-selain joka käyttää Blink-selainmoottoria. Chrome on Googlen brändäämä versio Chromiumista ja sisältää mm. Adobe Flash Playerin.

Chromium[muokkaa]

Chromium on avoimen lähdekoodin verkkoselainprojekti, jolle Google Chrome pohjautuu.

Dillo[muokkaa]

Dillo on mahdollisimman kevyeksi tarkoitettu selain. Se toimii X-ympäristössä GTK+ -kirjastolla. Ohjelmatiedoston koko on vain 350 kilotavua, ja se toimii varsin mukavasti melko hitaallakin laitteistolla. Valitettavasti se ei tue aivan kaikkia HTML:n hienouksia eikä esimerkiksi javascriptiä. Dillo soveltuu lähinnä perustiedonhakuun. Edistyneempien web-palvelujen käyttöön siitä ei ole.

Opera[muokkaa]

Opera on suljetun lähdekoodin ilmainen kevytselain. Nyt siihen voi liittää esim. BitTorrent-tiedostojen siirto-ohjelman, joka on yleinen tapa ladata eri Linux-jakeluita.

Vivaldi[muokkaa]

Operan entinen CEO Jon Stephenson von Tetzchner tekee uutta selainta nimeltä Vivaldi. Vivaldi perustuu avoimen lähdekoodin Blink selainmoottoriin. Virallinen versio on tarjolla Windowsille, Macille ja Linuxille.

Trident -moottoria käyttävät selaimet[muokkaa]

Maxthon[muokkaa]

Maxthon on Kiinassa kehitetty ja siellä ylläpidettävä verkkoselain, joka käyttää selainmoottorinaan Internet Explorerista tutun Tridentin ohella myös WebKit:iä. WebKitiä käyttävät sekä Google Chrome että Applen Safari.

Applen WebKit moottoria käyttävät selaimet[muokkaa]

Epiphany[muokkaa]

Epiphany on GNOME-projektin web-selain. Ohjelman käyttöliittymässä on panostettu äärimmäiseen yksinkertaisuuteen. Epiphanyn kehityksessä on painotettu selkeyttä, helppokäyttöisyyttä ja GNOMEn käyttöliittymäsuosituksia.

Konqueror[muokkaa]

Konqueror on KDE:n mukana tuleva selain, joka toimii Internetin selailun lisäksi mm. FTP-asiakasohjelmana ja tiedostonhallintaohjelmana. Konqueror perustuu KHTML-moottoriin, josta myöhemmin Applen Safari sekä Googlen Chrome -selaimissa käytettävä Webkit-selainmoottori haarautui. Konqueror sisältää runsaasti käyttöä helpottavia pieniä ominaisuuksia mutta on toisaalta käyttöliittymältään jonkinverran sekava. Tuki web-standardeille on hyvä, mutta virheellisen HTML-koodin tulkitsemisessa on pieniä puutteita.

Midori[muokkaa]

Midori on Webkitiin perustuva avoimen lähdekoodin selain.

Nautilus[muokkaa]

Nautilus on GNOMEn tiedostoselain, mutta sillä voi myös selata web-sivuja. Web-sivujen näyttö perustuu Gecko-moottoriin.

QupZilla[muokkaa]

QupZilla on avoimen lähdekoodin WWW-selain, joka käyttää WebKitiä.

Muita selaimia[muokkaa]

NetSurf Web Browser[muokkaa]

NetSurf on nopea ja pieni avoimen lähdekoodin WWW-selain.

Teksti- ja komentorivipohjaiset selaimet[muokkaa]

Links[muokkaa]

Links on yksinkertainen ja kevyt web-selain, josta on sekä graafinen että tekstipohjainen versio. Linksin kehitys on nykyisin seisahduksissa. Linksin tekstipohjaisen osan kehitystä jatkaa ELinks-projekti.

Lynx[muokkaa]

Lynx on pitkät perinteet omaava tekstipohjainen web-selain. Se on luotettavatoiminen, vaikka onkin jäänyt ominaisuuksissa jälkeen Linksille ja ELinksille.

w3m[muokkaa]

w3m on tekstipohjainen selain, joka kuuluu monien Linux-jakelujen standardiasennukseen. Todennäköisesti w3m on jo asennettuna koneellesi. W3m on melko monipuolinen selain ja tukee esimerkiksi hyvin UTF-8:aa.

Wget ja cURL[muokkaa]

Vaikka Wget ja cURL eivät olekaan varsinaisia selaimia, voi niillä hakea tietoa eri tiedonsiirtoprokollilla esimerkiksi HTTP-, FTP- ja HTTPS-osoitteista pelkän URL:n perusteella.

Katso myös[muokkaa]

v  k  m
Verkkoselaimia
Graafiset Brave | Chromium | GNOME Web | Firefox | Google Chrome | Konqueror | Opera | Pale Moon | SeaMonkey | Tor Browser | Vivaldi | Ungoogled Chromium
Tekstipohjaisia Browsh | Links | Links 2 | Lynx | w3m
Keskeytyneet ELinks | Mozilla Application Suite