Verkkoselaimet

Kohteesta Linux.fi
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Verkkoselain on internetin HTML-, XHTML-, tai muilla vastaavilla kielillä toteutettujen sivujen katseluun tarkoitettu ohjelma. Tälle sivulle on listattu Linuxissa toimivia www-selaimia.

Graafiset selaimet[muokkaa]

Brave logo.png Brave[muokkaa]

Brave on Mozillan perustajiin kuuluvan Brendan Eichin lanseerama selain.

ChromeLogo.png Chrome[muokkaa]

Chrome on Googlen kehittämä osittain avoimen lähdekoodin Chromium-projektiin perustuva WWW-selain joka käyttää Blink-selainmoottoria. Chrome on Googlen brändäämä versio Chromiumista ja sisältää mm. Adobe Flash Playerin.

Chromium logo.png Chromium[muokkaa]

Chromium on avoimen lähdekoodin verkkoselainprojekti, jolle Google Chrome pohjautuu.

Dillo[muokkaa]

Dillo on mahdollisimman kevyeksi tarkoitettu selain. Se toimii X-ympäristössä GTK+ -kirjastolla. Ohjelmatiedoston koko on vain 350 kilotavua, ja se toimii varsin mukavasti melko hitaallakin laitteistolla. Valitettavasti se ei tue aivan kaikkia HTML:n hienouksia eikä esimerkiksi javascriptiä. Dillo soveltuu lähinnä perustiedonhakuun. Edistyneempien web-palvelujen käyttöön siitä ei ole.

Browser.svg Epiphany[muokkaa]

Epiphany on GNOME-projektin web-selain. Ohjelman käyttöliittymässä on panostettu äärimmäiseen yksinkertaisuuteen. Epiphanyn kehityksessä on painotettu selkeyttä, helppokäyttöisyyttä ja GNOMEn käyttöliittymäsuosituksia.

Firefox logo.png Firefox[muokkaa]

Firefox on erittäin suosittu ja monipuolinen avoimen lähdekoodin www-selain. Sen on kehittänyt voittoa tavoittelematon Mozilla. Selain perustuu Mozillan kehittämään Gecko-selainmoottoriin.

Galeon[muokkaa]

Galeon on Gecko- ja GTK-pohjainen, käyttöliittymältään yksinkertainen web-selain. Galeon oli GNOMEn oletusselain ennen Epiphanya.

Iceweasel.svg Iceweasel[muokkaa]

Iceweasel on Debianin brändäämätön versio Firefoxista. Mozilla ei anna Debian-projektin käyttää Firefox-nimeä selaimessaan, sillä Debianin kehittäjät tekevät tietoturvapäivityksiä myös Firefoxin vanhoihin versioihin.

Breezeicons-apps-48-konqueror.svg Konqueror[muokkaa]

Konqueror on KDE:n mukana tuleva selain, joka toimii Internetin selailun lisäksi mm. FTP-asiakasohjelmana ja tiedostonhallintaohjelmana. Konqueror perustuu KHTML-moottoriin, josta myöhemmin Applen Safari sekä Googlen Chrome -selaimissa käytettävä Webkit-selainmoottori haarautui. Konqueror sisältää runsaasti käyttöä helpottavia pieniä ominaisuuksia mutta on toisaalta käyttöliittymältään jonkinverran sekava. Tuki web-standardeille on hyvä, mutta virheellisen HTML-koodin tulkitsemisessa on pieniä puutteita.

Maxthon[muokkaa]

Maxthon on Kiinassa kehitetty ja siellä ylläpidettävä verkkoselain, joka käyttää selainmoottorinaan Internet Explorerista tutun Tridentin ohella myös WebKit:iä. WebKitiä käyttävät sekä Google Chrome että Applen Safari.

Midori[muokkaa]

Midori on Webkitiin perustuva avoimen lähdekoodin selain.

Mozilla Application Suite[muokkaa]

Mozilla Application Suite on laajempi versio Gecko-ydintä käyttävistä selaimista. Siihen sisältyy pelkän www-selaimen lisäksi mm. IRC-, uutisryhmä- ja sähköpostiohjelma. Vuonna 2005 Mozilla Foudation päätti lopettaa Mozilla Application Suiten kehityksen ja keskittyä Firefoxiin. Mozilla Application Suiten kehitystä jatkamaan perustettiin Seamonkey-projekti (Debianissa nimellä Iceape).

Nautilus[muokkaa]

Nautilus on GNOMEn tiedostoselain, mutta sillä voi myös selata web-sivuja. Web-sivujen näyttö perustuu Gecko-moottoriin.

Netscape[muokkaa]

Netscape on nykyään Mozilla Firefoxiin perustuva ei-vapaa selain, jonka jotkin versiot, uusin mukaanlukien, ovat tarjolla myös Linuxille. Selaimen kehitys on kuitenkin lopetettu, ja tietoturva-aukkoja ei korjata vuoden 2008 helmikuusta alkaen. Netscapen vanhojen versioiden toiminnallisuutta kaipaavan kannattaa tutustua Seamonkey-ohjelmistoon.

NetSurf Web Browser[muokkaa]

NetSurf on nopea ja pieni avoimen lähdekoodin WWW-selain.

Pale Moon browser icon.png Pale Moon[muokkaa]

Pale Moon on avoimen lähdekoodin Mozilla Firefox-haarauma, jonka pääpaino on käyttäjän omassa hallinnassa ja muokattavuudessa. Toinen tärkeä tekijä on ettei selaimessa ole mainoksia ja eikä DRM-lisäosia, joita ei ole koskaan tarkoitus implementoida osaksi selainta. Pale Moon saatavana Linuxille sekä Windowsille, macOS:lle on olemassa epävirallisia paketteja.

Opera[muokkaa]

Opera on suljetun lähdekoodin ilmainen kevytselain. Nyt siihen voi liittää esim. BitTorrent-tiedostojen siirtoohjelman, joka on yleinen tapa ladata eri Linux-jakeluita.

SeaMonkey ja Iceape[muokkaa]

SeaMonkey perustettiin jatkamaan Mozilla Application Suiten kehitystä sen jälkeen, kun Mozilla Foundation päätti lopettaa sen kehityksen ja keskittyä Firefoxiin. Iceape on Debianin versio ohjelmistosta.

Tor Browser[muokkaa]

Tor Browser (ent. Tor Browser Bundle) on suunniteltu tarjoamaan turvallinen pääsy nimettömään Tor-verkkoon.

Vivaldi[muokkaa]

Operan entinen CEO Jon Stephenson von Tetzchner tekee uutta selainta nimeltä Vivaldi. Vivaldi perustuu avoimen lähdekoodin Blink selainmoottoriin. Virallinen versio on tarjolla Windowsille, Macille ja Linuxille.

QupZilla[muokkaa]

QupZilla on avoimen lähdekoodin WWW-selain, joka käyttää WebKitiä.

Teksti- ja komentorivipohjaiset selaimet[muokkaa]

Links[muokkaa]

Links on yksinkertainen ja kevyt web-selain, josta on sekä graafinen että tekstipohjainen versio. Linksin kehitys on nykyisin seisahduksissa. Linksin tekstipohjaisen osan kehitystä jatkaa ELinks-projekti.

Lynx[muokkaa]

Lynx on pitkät perinteet omaava tekstipohjainen web-selain. Se on luotettavatoiminen, vaikka onkin jäänyt ominaisuuksissa jälkeen Linksille ja ELinksille.

w3m[muokkaa]

w3m on tekstipohjainen selain, joka kuuluu monien Linux-jakelujen standardiasennukseen. Todennäköisesti w3m on jo asennettuna koneellesi. W3m on melko monipuolinen selain ja tukee esimerkiksi hyvin UTF-8:aa.

Wget ja cURL[muokkaa]

Vaikka Wget ja cURL eivät olekaan varsinaisia selaimia, voi niillä hakea tietoa eri tiedonsiirtoprokollilla esimerkiksi HTTP-, FTP- ja HTTPS-osoitteista pelkän URL:n perusteella.

Katso myös[muokkaa]