Sähköpostiohjelmat

Linux.fista
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Linuxille on saatavilla suuri määrä erilaisia sähköpostiohjelmia.

Sähköpostiohjelmia on sekä graafisia että tekstipohjaisia, ja sekä kokemattomille että kokeneemmille käyttäjille tarkoitettuja. KDE- ja Gnome-työpöytäympäristöillä on myös omat sähköpostiohjelmansa, joita kuitenkin voidaan käyttää myös muissa työpöytäympäristöissä.

Unixeissa on perinteisesti pystytetty jokaiseen järjestelmään oma sähköpostipalvelin (esimerkiksi Sendmail, Exim tai Postfix). Palvelin huolehtii postituslistoista, postin suodatuksesta, paikallisesta postista sekä postin säilyttämisestä ja uudelleenlähettämisestä verkko-ongelmien sattuessa. Tietoturvasyistä paikallinen sähköpostipalvelin ei useinkaan näy verkoon, vaan ulkopuoliset postit haetaan eri ohjelmalla (Fetchmail) tai suoraan sähköpostiohjelmalla. Jos käytössä on paikallinen sähköpostipalvelin, lähettää Linux tietoja järjestelmän ongelmista pääkäyttäjän sähköpostitilille (tai osoitteeseen, jonne nämä viestit on asetettu ohjattaviksi).

Nykyään käytetään kuitenkin yleensä Internet-yhteyden tarjoajan (tai jonkin kolmannen tahon) sähköpostipalvelinta. Posti haetaan yleensä joko IMAP- tai POP-protokollalla ja lähetetään SMTP-protokollalla. Tällä säästytään palvelimen säätämiseltä, mutta menetetään virhetilanteiden hallinnassa ja joustavuudessa.

Alpine[muokkaa]

Alpine on Washingtonin yliopiston johdolla kehitettävä, Pineä korvaamaan tehty tekstipohjainen sähköpostiohjelma. Erona Pineen on mm. Unicode-tuki.

Alpinen käyttöliittymä on tehty ottamaan huomioon myös kokemattomammat käyttäjät.

Balsa[muokkaa]

Balsa on kevyt, Gnomen kirjastoja hyödyntävä sähköpostiohjelma.

Claws Mail[muokkaa]

Claws Mail on kevyt GTK-pohjainen sähköpostiohjelma. Claws Mailin kehitys on haarautunut Sylpheedistä.

Evolution[muokkaa]

Evolution on monipuolinen, GTK-pohjainen sähköposti- ja ajanhallintaohjelmisto. Evolution on osa Gnome-projektia, mutta sitä voidaan käyttää myös muissa työpöytäympäristöissä.

Gnus[muokkaa]

Gnus on Emacsin uutisryhmäohjelma, joka myös osaa sähköpostiohjelman toiminnot. Sopii erityisesti massiivisiin sähköpostimääriin, esimerkiksi vilkkaiden sähköpostilistojen seuraamiseen uutisryhmien tapaan.

KMail[muokkaa]

KMail on KDE-työpöytäympäristön (kdepim) mukana toimitettava sähköpostiohjelma.

Mailody[muokkaa]

Mailody on KDE4-pohjainen IMAP-protokollaa tukeva sähköpostiohjelma.

Mozilla Thunderbird[muokkaa]

Mozilla Thunderbird on suosittu sähköposti- ja uutisryhmäohjelmisto.

Mutt[muokkaa]

Mutt on tekstipohjainen, monipuolinen sähköpostiohjelma.

Pine[muokkaa]

Pine on tekstipohjainen, helppokäyttöiseksi tarkoitettu sähköpostiohjelma, joka on käytössä monessa yliopistossa. Pico on siihen kuuluva tekstieditori. Myös muun editorin käyttö on mahdollista.

Pinen kehitys on loppunut, ja sitä korvaamaan on perustettu Alpine (katso yllä).

Seamonkey Mail & Newsgroups[muokkaa]

SeaMonkey-paketti (ent. Mozilla Suite) sisältää myös sähköpostiohjelmiston.

Sylpheed[muokkaa]

Sylpheed on melko suosittu, keveyteen pyrkivä GTK-pohjainen sähköposti- ja uutisryhmäohjelmisto. Claws Mail on haarautunut Sylpheedistä.

Wasiliana Mail Client[muokkaa]

Wasiliana Mail Client on uusi elementary-projektista inspiroitunut sähköpostiasiakas.

Yhdyskäytävät[muokkaa]

Katso myös[muokkaa]

Aiheesta muualla[muokkaa]