Mozilla Firefox

Linux.fista
(Ohjattu sivulta Iceweasel)
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Mozilla Firefox

Käyttöliittymä XUL
Lisenssi MPL/GPL/LGPL -kolmoislisenssi
Kotisivu mozilla.com/firefox/
Lähdekoodi hg.mozilla.org/mozilla-central

Mozilla Firefox (alun perin nimellä Phoenix ja Mozilla Firebird) on Mozilla Foundationin erittäin suuren suosion saanut verkkoselain. Esimerkiksi Suomessa Firefoxin osuus selainmarkkinoista on lähes yhtä suuri kuin Internet Explorerin. Firefoxin kehityksessä on panostettu selkeään ja yksinkertaiseen käyttöliittymään ja siihen on saatavilla erittäin suuri määrä sen ominaisuuksia eri tavoin lisääviä laajennoksia (extension, add-on). Firefox toimii useimpien jakelujen oletusselaimena. Firefox on myös saatavana Androidille ja Nokia Maemo-käyttöjärjestelmälle.

Firefoxissa ei itsessään ole sähköpostiohjelmaa, mutta sen ohella voi käyttää esimerkiksi Mozilla Thunderbirdia. Firefoxin kehityksessä periaatteena on ollut ylimääräisen toiminnallisuuden poisjättäminen. Tämä periaate otettiin käyttöön kun Mozilla Suitesta tuli liikojen ominaisuuksien kanssa varsinainen järkäle. Firefoxiin on saatavissa erilaisia ominaisuuksia liitännäisinä.

Debianissa Firefox on nimellä Iceweasel, koska Mozilla Corporation kielsi Debiania käyttämästä Firefoxin tavaramerkkiä, ellei Firefoxin mukana toimiteta myös ei-vapaata Firefoxin logoa. Debianiin Firefoxin logoa ei kuitenkaan voida ottaa, sillä Debianin yhteisösopimus edellyttää Debianin pysymistä täysin vapaana. Firefoxin nimen käyttö myös rajoitti mahdollisuuksia tehdä muutoksia ohjelmaan.

Seurannan esto[muokkaa]

Firefoxista löytyy sisäänrakennettuna seurantaskriptien esto-ominaisuus. Tämä ei ole oletuksena käytössä tavallisessa selaustilassa, mutta yksityisessä selaustilassa se on. Ominaisuuden saa käyttöön vaihtamalla manuaalisesti Firefoxin edistyneistä asetuksista asetuksen privacy.trackingprotection.enabled päälle. Edistyneisiin asetuksiin pääsee kirjoittamalla selaimen osoiteriville about:config

Firefoxin päivittäminen[muokkaa]

Firefox sisältää automaattisen päivitystoiminnon. Linuxeissa ohjelmat ovat yleensä pääkäyttäjän (root) omistuksessa, eivätkä tavallisen käyttäjän oikeudet riitä päivittämiseen. Jos käyttää jakelun Firefox-pakettia tämä ei ole ongelma: ohjelma päivittyy kuten muutkin ohjelmat (paitsi Debian stablen/oldstablen elinkaaren lopussa, katso alla). Jos asentaa Firefoxin jakelun ulkopuolelta, täytyy sen päivityksistä huolehtia itse.

Jos tavallinen käyttäjä on itse asentanut Firefoxin kotihakemistoonsa (omaan käyttöönsä), eivät oikeudet luonnollisesti ole este päivitystoiminnon käytölle.

Mikäli asentaa Firefoxin paketinhallinnan ulkopuolelta kaikkien käyttäjien käyttöön, kannattaa se asentaa hakemistoon, johon jakelu ei koskee (tavallinen valinta on /opt). Symbolisilla linkeillä saadaan ohjelma ja liitännäiset näkymään odotetuissa paikoissa. Asennus voi toimia esimerkiksi näin:

for DIR in /home/*/.mozilla; do cp -pR $DIR $(dirname $DIR)/.mozilla.backup; done
tar -jxvf  firefox-versio.tar.bz2 -C /opt
mv /opt/firefox/plugins /opt/firefox/plugins.bak
ln -s /usr/lib/firefox/plugins /opt/firefox/plugins
dpkg-divert --divert /usr/bin/firefox.jakelu --rename /usr/bin/firefox || \
  mv /usr/bin/firefox /usr/bin/firefox.jakelu
ln -s /opt/firefox/firefox /usr/bin/firefox

for-rivi kopioi vanhat Mozilla-asetukset jokaisesta kotihakemistosta (olettaen että ne ovat muotoa /home/käyttäjä. dpkg-divert on Debian-sukuisten jakeluiden toiminto, jolla paketinhallinnalle kerrotaan toisen version käytöstä, sitä seuraava mv-komento siirtää jakelun Firefoxin pois alta kertomatta siitä paketinhallinnalle ("|| \+rivinvaihto" tekee näistä komennoista vaihtoehtoiset siltä varalta, että dpkg-divert ei ole saatavilla). Jakelun Firefox voi olla hyvä pitää riippuvuuksien, liitännäisten yms. vuoksi.

Nyt Moxilla-projektin firefox-versio on asennettu paketinhallinnan ulottumattomiin (paitsi symbolinen linkki /usr/bin/firefox). Seuraavaksi pitää huolehtia (tietoturva)päivityksistä. Tähän on ainakin neljä vaihtoehtoa:

  1. Tarkista uudet versiot ja asenna käsin
  2. Päivitä tarvittaessa ajamalla firefox pääkäyttäjänä (ei suositeltavaa)
  3. Vaihda firefox tavallisen käyttäjän omistukseen ennen päivitystä (chown -R tunnus /opt/firefox* /opt/bin/firefox* ...), käynnistä Firefox (tarvittaessa fakeroot) ja käytä päivitystoimintoa. Sulje Firefox (älä käy millään sivustolla) ja vaihda root takaisin tiedostojen omistajaksi).
  4. Käytä jakelun päivitysskriptiä (Ubuntun skripti saattaa olla helposti muokattavissa tarkoitukseen).

Vikasietotilaan käynnistäminen[muokkaa]

Vikasietotilaan (engl. safe mode) käynnistäminen tapahtuu komentoriviltä seuraavalla käskyllä:

firefox --safe-mode

Jumiutuneen Firefox prosessin tappaminen[muokkaa]

Jumiutuneen Firefox-prosessin tai -prosessien tappaminen onnistuu esimerkiksi seuraavalla komentorivikomennolla:

killall -HUP firefox

Tuki Debianissa[muokkaa]

Mozilla-perheen ohjelmien tuki Debianissa on ongelmallinen: Debian päivittää vakaan haaran ohjelmat tietoturvan osalta, mutta ei käytä ohjelmien uusia versioita, kun taas Mozilla-projekti tekee kaikki tietoturvakorjaukset nimenomaan ohjelman uusiin versioihin ja kehottaa päivittämään niihin. Tämän takia iceweaselin tuki loppui etchistä alkuvuodesta 2009, kun muita "oldstablen" paketteja luultavasti tuetaan ainakin vielä puoli vuotta (iceweaselin käyttämää Xulrunner-kirjastoa kuitenkin päivitetään muiden ohjelmien lailla).

Kielituki[muokkaa]

Asenna paketit firefox-locale-fi ja firefox-locale-sv jos ohjelma ei ole suomen tai ruotsinkielinen.

Oikoluku[muokkaa]

Mitä voi tehdä, kun Firefox poistaa käytöstä asennetun, allekirjoittamattoman oikoluvun lisäosan.

Tämän asetuksen voi ohittaa muuttamalla asetuksen xpinstall.signatures.required arvoon false Firefox Asetusten muokkaimessa (about:config -sivu). Asetusten muokkaimessa tehtyihin muokkauksiin ei tarjota tukea , joten muutokset tehdään omalla vastuulla.

Katso myös[muokkaa]

Aiheesta muualla[muokkaa]

v  k  m
Verkkoselaimia
Graafiset Brave | Chromium | GNOME Web | Firefox | Google Chrome | Konqueror | Opera | Pale Moon | SeaMonkey | Tor Browser | Vivaldi | Ungoogled Chromium
Tekstipohjaisia Browsh | Links | Links 2 | Lynx | w3m
Keskeytyneet ELinks | Mozilla Application Suite