killall

Linux.fista
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

killall-komentorivikomentoa käytetään lähettämään eri signaaleita kaikille tietyn ehdon (esim. nimi tai omistaja) täyttäville prosesseille (eli ohjelmille) joita on ajossa. Sen tavallisin käyttökohde on (nimensä mukaisesti) ohjelmien sulkeminen lähettämällä signaali SIGTERM. Killallia käytetään usein myös signaalien lähettämiseen yksittäisille prosesseille, sillä sitä käytettäessä ei tarvitse (toisin kuin komennolla kill) tietää prosessin pid-numeroa.

Varsinkin root-tunnuksella killallia kannattaa käyttää varoen, toisaalta koska se saattaa sulkea vääriä ohjelmia (samannimisiä saattaa olla muitakin kuin suljettavaksi aiottu), toisaalta koska se esimerkiksi Solariksessa tappaakin nimensä mukaisesti kaikki prosessit.

Käyttö[muokkaa]

Komennon syntaksi on

killall <signaalin nimi/numero> <ohjelma>

Mikäli mitään signaalinnimeä tai -numeroa ei ole määritelty, lähetetään signaali 15 (SIGTERM), joka pyytää prosessia sulkemaan itsensä. Listan käytettävissä olevista signaaleista saa komennolla

kill -l

Esimerkkejä[muokkaa]

Suljetaan Kate lähettämällä sille signaali 15 (SIGTERM).

killall kate

Lähetetään prosessille gnome-panel signaali 9 (SIGKILL), mikä lopettaa prosessin suorituksen siihen paikkaan. Signaalia 9 saattaa tarvita silloin, kun prosessi ei suostu kuuntelemaan oletussignaalia ja sulkemaan itseään hyvässä järjestyksessä. Muissa tapauksissa signaalin 9 käyttöä tulee välttää.

killall -9 gnome-panel

Tapetaan kaikki käyttäjän matti omistamat wine-prosessit. Mikäli prosessin nimeä ei anneta, tapetaan kaikki käyttäjän prosessit.

killall -u matti wine

Tappaa kaikki prosessit, joiden nimi alkaa merkeillä "kio_". Valitsin -r tarkoittaa säännöllisten lausekkeiden (regular expressions, regexp) käyttöä.

killall -r '^kio_.*'

Katso myös[muokkaa]