Doom

Kohteesta Linux.fi
(Ohjattu sivulta Prboom)
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Doom
Doom-shareware-kaappaus.png
Doom shareware versio
Käyttöliittymä
Lisenssi GPL
Kotisivu www.idsoftware.com
Lähdekoodi github.com/id-Software/DOOM
Freedoom ja Prboom v2.4.7

Doom on id Softwaren joulukuussa 1993 julkaisema FPS-peli (first-person shooter). Doom on yksi merkittävimmistä ja suosituimmista lajityypin edustajista, ja se varmisti FPS-pelien ja tietokonepelaamisen lopullisen läpilyönnin. Doom herätti ilmestyessään paljon huomiota 3D-grafiikan ja väkivaltaisuutensa vuoksi. Doomin pelimoottorin lähdekoodi on julkaistu GPL-lisenssillä 23. joulukuuta 1997 ja versioita siitä pelistä ovat mm. doom-shareware, freedoom ja vavoom. Pelimoottori usein saatavilla nimellä prboom.

Tarina[muokkaa]

Doomin tarinassa yhdistyvät kauhu- ja scifi-elementit. Pelaaja on nimetön sotilas, joka lähetetään kommandoryhmän mukana Phobokseen, Marsin kuuhun, selvittämään vikaan mennyttä teleportaatiokoetta. Teleporttien kautta on saapunut lauma hirviöitä suoraan helvetistä, jotka ovat valloittaneet tukikohdan ja tappaneet kaikki ihmiset. Peli alkaa, kun käy ilmi, että myös koko kommandoryhmä on tapettu tai muutettu zombeiksi. Pelaaja on ainoa eloonjäänyt. Tehtävänä on kulkea eteenpäin ja tappaa kaikki vastaantulevat viholliset.

Asennus[muokkaa]

Doom löytyy monissa jakeluissa paketista vavoom, johon sisältyvät sen ohella myös versiot Hereticistä, Hexenistä ja Strifestä. Doomin kenttiä voi muokata yadex-muokkaimella ja wad-tiedostoja voi manipuloida deutex-muokkaimella.

Doom 2 löytyy monissa jakeluissa paketista prboom, johon voi ladata seuraavat IWAD-tiedostot.

  • doom.wad — Doom
  • doom2.wad — Doom II
  • plutonia.wad — Plutonia Doom II episode
  • tnt.wad — TNT Doom II episode
  • heretic.wad — Heretic

Katso myös[muokkaa]

Peliporttaukset[muokkaa]

Aiheesta muualla[muokkaa]