ZDoom

Linux.fista
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
ZDoom
Käyttöliittymä SDL
Lisenssi GPLv2
Kotisivu zdoom.org
Lähdekoodi https://zdoom.org/files/zdoom/2.8/
Tux.png
ZDoom on saapunut kehityksessä tiensä päähän, eikä siihen enää julkaista tietoturvapäivityksiä. Tietoturvan kannalta on tärkeää käyttää aktiivisesti kehitettyjä ohjelmistoja.

ZDoom-peliportin kehitti Randy Heit, joka tehtiin Doomin alkuperäistä lähdekoodia käyttäen. 21. helmikuuta 2016 kehitys kuitenkin lopetettiin. Se ei tarjoa uusia ominaisuuksia, joita GZDoom tukee, mutta pystyy puolestaan käyttämään laitteiden renderointia vanhemmilla laitteilla, jotka eivät tue nykyaikaisia OpenGL-ominaisuuksia. Porttauksen avulla on mahdollista pelata useita Doom-pelityyleihin kuuluvia pelejä kuten esimerkiksi Doom 1 - Final Doom, Heretic, Hexen ja Strife. ZDoom toimii Linuxissa kuin Windowsissa.

ZDoomissa on nyt useita makuja! Ensisijainen porttaus on GZDoom, tukee edistynyttä laitteistoa (OpenGL ja Vulkan) ja parannettuja ohjelmistojen renderointiominaisuuksia, kun taas porttaus LZDoom toimii vaihtoehtona eri ominaisuusjoukolla. Vaikka vanhemman ZDoom-kooditietokanta on lopetettu, viimeisin virallinen 2.8.1 julkaisu on kuitenkin saatavana jälkipolville.

GZDoom on uusin versio, joka kohdistuu nykyisiin järjestelmiin, joissa on moderni grafiikkalaitteisto. OpenGL 4.5 ja Vulkan -ominaisuuksia suositellaan ensisijaisesti, mutta laitteistolle on asetettu vähimmäisvaatimus OpenGL 3.3.

LZDoom perustuu vanhempaan GZDoom-versioon. Se ei tarjoa kaikkia ominaisuuksia, joita GZDoom tukee tällä hetkellä, mutta pystyy puolestaan käyttämään laitteiden renderointia vanhemmilla laitteilla, jotka eivät tue nykyaikaisia OpenGL-ominaisuuksia.

Asennus[muokkaa]

ZDoom löytyy useimpien jakeluiden paketinhallinnasta nimellä zdoom. Lisätietoja ohjelmien asentamisesta löytyy artikkelista Ohjelmien asentaminen.

Katso myös[muokkaa]