Doom

Linux.fista
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Linux.fi-wikissä artikkelit käsittelevät yleensä aihettaan siltä osin, kuin se koskee Linuxia ja avoimia/vapaita ohjelmistoja. Yleisluontoisemman artikkelin tästä aiheesta löydät tietosanakirja Wikipediasta.
Doom

Doomin shareware-versio
Lisenssi GPL
Kotisivu www.idsoftware.com
Lähdekoodi github.com/id-Software/DOOM
Freedoom ja PrBoom v2.4.7

Doom on id Softwaren joulukuussa 1993 julkaisema FPS-peli (first-person shooter). Doom on yksi merkittävimmistä ja suosituimmista lajityypin edustajista, ja se varmisti FPS-pelien ja tietokonepelaamisen lopullisen läpilyönnin. Doom herätti ilmestyessään paljon huomiota 3D-grafiikan ja väkivaltaisuutensa vuoksi. Doomin pelimoottorin lähdekoodi on julkaistu GPL-lisenssillä 23. joulukuuta 1997.

Tarina[muokkaa]

Doomin tarinassa yhdistyvät kauhu- ja scifi-elementit. Pelaaja on nimetön sotilas, joka lähetetään kommandoryhmän mukana Phobokseen, Marsin kuuhun, selvittämään vikaan mennyttä teleportaatiokoetta. Teleporttien kautta on saapunut lauma hirviöitä suoraan helvetistä, jotka ovat valloittaneet tukikohdan ja tappaneet kaikki ihmiset. Peli alkaa, kun käy ilmi, että myös koko kommandoryhmä on tapettu tai muutettu zombeiksi. Pelaaja on ainoa eloonjäänyt. Tehtävänä on kulkea eteenpäin ja tappaa kaikki vastaantulevat viholliset.

Asennus[muokkaa]

Doomin lähdekoodi on julkaistu (joka muuten toimii raakana vain Linuxilla), ja siitä on tehty useita eri versioita. Jokaiselle versiolle on asennusohjeet. Chocolate Doom on kaikista lähimpänä alkuperäistä Doomia, ja GZDoom tarjoaa eniten toiminnallisuuksia. IWAD-binääritiedostoista täytyy yhä maksaa, ne voi ostaa Steamista tai GOGista, vaikkakin pelin kehittäjää John Carmackia ei haittaa tiedostojen laiton jakelu. Jokaisella moottorin versiolla on omat ohjeensa laittaa peli toimimaan.

Doomin kenttiä voi muokata yadex-muokkaimella ja wad-tiedostoja voi manipuloida deutex-muokkaimella.

Katso myös[muokkaa]

Peliporttaukset[muokkaa]

  • Chocolate Doom on lähempänä alkuperäistä lähdekoodia.
  • Freedoom-projektin tavoitteena on luoda täydellinen, ilmaisen sisällön ensimmäisen persoonan ampujapeli.
  • Vavoom on lähdeportti, joka perustuu Doomin, Hereticin, Hexenin ja hieman Quaken lähteisiin.
  • PrBoom+ perustuu Doomin vapaasti saatavilla olevaan DOS-porttiin.
  • GZDoom on ZDoom-pohjainen Doom-peliportti, joka tarjoaa eniten toiminnallisuuksia.
  • LZDoom
  • ZDoom peliportin kehitti Randy Heit, joka tehtiin Doomin alkuperäistä lähdekoodia käyttäen.

Aiheesta muualla[muokkaa]