Vulkan

Kohteesta Linux.fi
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Tux.png
Linux.fi-wikissä artikkelit käsittelevät yleensä aihettaan siltä osin, kuin se koskee Linuxia ja vapaaohjelmistoja. Yleisluontoisemman artikkelin tästä aiheesta löydät tietosanakirja Wikipediasta.
Vulkan.png

Vulkan on seuraavan sukupolven matalan tason grafiikkarajapinta, joka julkaistiin 16. helmikuuta 2016. Vulkan 1.0 -rajapinta antaa kehittäjille aiempaa suuremman hallinnan näytönohjaimen suhteen.

Vulkan oli alun perin glNext- ja Next Generation OpenGL Initiative -nimillä tunnettu projekti, joka perustui AMD:n kehittämään Mantle-rajapintaan, jota edelleen kehitettiin Khronos Group jäsenyhtiöiden voimin. Rajapinta tukee Linuxia, Tizeniä ja Androidia, sekä Windowsia. Näytönohjainten puolelta tuettuina ovat NVIDIA:n Kepler- ja Maxwell-arkkitehtuurit, Intelin Broadwell- ja Skylake-arkkitehtuurit, Imaginationin Rogue-arkkitehtuuri sekä Qualcommin Adreno 530. AMD tulee tukemaan rajapintaa kaikilla GCN-arkkitehtuurin näytönohjaimilla ja APU-piireillä, mutta beetatason ajurit eivät ole vielä käyneet läpi Khronoksen virallista hyväksyntää. On myös mahdollista, että kaikki yritykset tulevat lisäämään myöhemmin tuen vielä tukemattomille arkkitehtuureilleen.

AMD ja NVIDIA ovat julkaisseet Khronoksen Vulkan 1.0 -rajapinnalle ensimmäiset ajurinsa. NVIDIA:n Linuxille ajuri versio on 355.00.29 se tukee Kepler- ja Maxwell-arkkitehtuureihin perustuvia näytönohjaimia. Lisätietoa löytyy alla olevista linkeistä.

Aiheesta muualla[muokkaa]