Denemo

Linux.fista
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Denemo


Nuotinkirjoitusohjelma Denemo versiossa 2.2.0.
Kehittäjä(t) Richard Shann, Jeremiah Benham, Éloi Rivard
Ensijulkaisu 0.1 / 30. joulukuuta 1999
Vakaa versio 2.6  / 11. maaliskuuta 2022
Ohjelmoitu C
Käyttöliittymä GTK+
Lisenssi GPL3.0 tai uudempi
Kotisivu www.denemo.org
Lähdekoodi git.savannah.gnu.org/cgit/denemo.git

Denemo on graafinen nuotinkirjoitusohjelma Se on saatavissa Linux-, Mac OS- ja Windows-käyttöjärjestelmille. Sen avulla voit kirjoittaa nopeasti nuotteja, jotka se kirjoittaa LilyPondin ladonnalla. Nuotit voidaan kirjoittaa PC-näppäimistöllä, soittaa MIDI-ohjaimella tai syöttää akustisesti tietokoneen äänikorttiin kytketyllä mikrofonilla.

Denemo käyttää LilyPondia, joka tuottaa kauniita nuotteja korkeimpien julkaisustandardien mukaisesti. Syötön aikana Denemo näyttää nuottiviivat yksinkertaisella tavalla, joten voit syöttää ja muokata nuotteja tehokkaasti. Nuotttilehtityö tapahtuu taustalla työskentelyn aikana ja se on yleensä virheetöntä julkaisulaatua. Viimeisiä korjauksia voidaan tehdä tarvittaessa hiirellä. Tämä on valtava käytännön parannus verrattuna suosittuihin ohjelmiin, joissa törmääviä merkintöjä täytyy sijoittaa uudelleen jatkuvasti, kun syötät musiikkia. Vertaa vaikka MuseScorea, Finalea tai Sibeliusta.

Denemossa on ainutlaatuisia menetelmiä musiikin syöttämiseen musiikillisella että mekaanisella tavalla. Tätä voidaan käyttää partituurien puhtaaksikirjoittamiseen. Ihanteellisessa maailmassa musiikki vain "soitettaisiin" sisään, mutta sitä ei voida tehdä luotettavasti. Jos sitä kokeilee, huomaa käyttävänsä enemmän aikaa virheiden havaitsemiseen ja korjaamiseen kuin on miellyttävää. Sen sijaan Denemossa voit käyttää numeronäppäimistöä eräänlaisena rytmisoittimena - soitat yhden tai kaksi fraasia musiikista käyttämällä numeronäppäimiä nuottien kestojen osoittamiseen. Äänipalautteen avulla kuulet, mitä olet syöttänyt; soittamalla fraasi toisen kerran oikealla soittimella lisäät sävelkorkeudet rytmiin. Denemo antaa taas äänipalautteen, jotta et kirjoita Es:ää, vaikka tarkoitit D:tä jne. Sinun on soitettava oikeat nuotit oikeassa järjestyksessä, mutta ajoitus voi olla niin huolimaton kuin haluat.

Vinkki: Versiossa 2.5.2 on uutuutena "pitches-first"-menetelmä - soita ensin kappale ja sitten rytmit - näin kuulet musiikin molemmissa vaiheissa.

Toinen hieno ominaisuus on mahdollisuus laittaa partituuriin linkkejä alkuperäiseen lähdeasiakirjaan, josta transkriboit. Klikkaamalla tällaista linkkiä voit avata asiakirjan ja korostaa tarkastelemaasi tahtia. Voit käyttää tätä jatkaaksesi työskentelyä siitä mihin jäit tai tarkastellaksesi uudelleen lähdettä tarkistaaksesi epäilyttävän tahdin.

Aloittelijasta ammattilaiseksi: Denemoa voidaan käyttää lyhyestä opiskelijan kotitehtävästä aina täysimittaiseen oopperaan asti. Tukea on tarjolla mitä erilaisimpien merkintöjen luomiseen - tabulatuurit, sointukaaviot, fret-kaaviot, rummut, transponointi-instrumentit, ossia, ottava, cue, otsikkosivut, sisällysluettelo, kriittiset kommentit, nuotteja lainaavat alaviitteet ja paljon muuta, ja LilyPondin laaja syntaksi on käytettävissä vaativampiinkin käyttötarkoituksiin.

Lyhyesti: Denemo on ilmainen (GPL) musiikin nuottikirjoitusmuokkain, joka luo suoraan syötteestäsi nuottikirjoituksen, joka jättää varjoonsa kaupallisen kilpailun. Voit säveltää, transkriboida, sovittaa, kuunnella musiikkia ja paljon muuta.

Asennus[muokkaa]

Denemo löytyy useimpien jakeluiden paketinhallinnasta nimellä denemo. Lisätietoja ohjelmien asentamisesta löytyy artikkelista Ohjelmien asentaminen.

Kehitysversion asentaminen[muokkaa]

Kehitysversion lähdekoodit voi hakea ohjelmiston Git-versionhallinnasta komennolla

git clone git://git.savannah.gnu.org/denemo.git

Tämän jälkeen ohjelma täytyy kääntää.

Katso myös[muokkaa]

v  k  m
Musiikintekoon liittyvät artikkelit
 Yleiset  Johdanto musiikintekoon Linuxilla | Jakelut | Jack
 Sekvensserit, DAW:it, nuotinnus, sävellys  Ardour | Qtractor | Rosegarden | Nuotinnus- ja sävellysohjelmat | Trakkerit | Kaupalliset ohjelmistot
 Syntetisaattorit, samplerit, rumpukoneet  ZynAddSubFX | SetBFree | Hydrogen | LinuxSampler
 Plugin-formaatit  LADSPA | DSSI | LV2 | Linux VST | Windows VST
  Pluginit Taajuusanalysaattorityökalut Laaja lista musiikinteko-ohjelmista