Ardour

Linux.fista
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Ardour

Ardourin edit-ikkuna
Käyttöliittymä GTK
Lisenssi GPLv2
Kotisivu www.ardour.org

Ardour on digitaalinen äänitystyöasemasovellus, jota voi käyttää äänen nauhoittamiseen, muokkaamiseen ja miksaamiseen. Se on yksi keskeisimmistä äänityökaluista Linuxille, ja myös pisimmälle kehittynyt ammattimaiseen käyttöön tarkoitettu avoimen lähdekoodin moniraituriohjelma. Ardourin käyttöliittymä muistuttaa paljon kaupallisia audiotyöasemasovelluksia, kuten Pro Toolsia, Nuendoa tai Cubasea, ja kyseisten ohjelmien käyttäjät todennäköisesti oivaltavatkin nopeasti myös Ardourin toiminnan.

Suurin ero edellämainittuihin ohjelmiin verrattuna on Ardourin tarvitsema Jack-taustapalvelu, joka huolehtii audiosignaalin reitityksestä äänikortille ja toisiin ääniohjelmiin. Ardourin pääkehittäjä Paul Davis on myös Jack-projektin pääkehittäjä, ja tästä syystä Ardour on yksi esimerkillisimpiä ja innovatiivisimpia Jack-taustapalvelun hyödyntäjiä. Mainio esimerkki on Ardourin tapa hoitaa myös ohjelman sisäinen audiosignaalin reititys pääasiassa Jackin avulla. Se ei näy peruskäyttäjälle millään tavalla, mutta tarpeen vaatiessa on mahdollista tehdä monimutkaisempia ja epätavallisiakin kytkentöjä Jackin kautta.

Ardourin uusin versio on 3, ja sen jakelumalli on hivenen muuttunut. Koodi on edelleen avointa, mutta kotisivuilta ladattavasta virallisesta asennuspaketista pitää maksaa vapaavalintainen summa. Linux-jakelujen paketinhallinnasta ohjelman voi edelleen ladata entiseen tyyliin. Ardour-yhteisöllä on ollut toistuvia ongelmia saada rahoitusta kehitystyölle: Paul Davis on kokopäivätoiminen Ardourin kehittäjä, joka eli Ardourin kolmosversioon saakka käyttäjien lahjoituksilla. Kolmosversion myötä tullut uusi malli on parantanut taloudellista tilannetta jonkin verran, ja tätä nykyä noin 85% kuukausittaisesta rahoitustavoitteesta saavutetaan.

Asentaminen ja käytön aloitus[muokkaa]

Ardour löytyy liki kaikkien suosituimpien järjestelmien pakettivarastoista suoraan. Useimmat valtavirtajakelut asentavat automaattisesti tärkeimmät Ardourin käyttöön tarvittavat työkalut ja konfiguroivat järjestelmän, joten käyttäjän tehtäväksi jää usein vain käynnistää ohjelma.

Varoitus: käyttöjärjestelmien mukana tulevat Ardourin versiot eivät aina ole uusimpia mahdollisia. Joissain tapauksissa paketointitiimi on myös saattanut paketoida kehnon version eikä ole vaivautunut korjaamaan asiaa. Tästä saattaa seurata ärsyttäviä bugeja tai toimimattomia ominaisuuksia. Jos siis tuntuu, että oman jakelun mukana tuleva Ardour-versio ei toimi kuten pitäisi, kannattaa käydä Ardourin sivuilta kehittäjien valmiiksi kääntämä Ardour-paketti, ja asentaa se omaan järjestelmään. Paketti maksaa vapaavalintaisen summan, ja sen mukana tulee oma erillinen asennusohjelma.

Kehittäjät eivät auta käyttäjiä, ellei käytössä ole virallinen versio. Ardourin pääkehittäjä Paul Davis on aiemmin useaan otteeseen arvostellut Linux-jakelujen Ardour-asennuspaketteja kehnolaatuisiksi. Tämä lienee osasyy uuteen levitysmalliin.

Jos tämäkään ei auta, on syytä harkita erillisen multimediajärjestelmän asentamista.

Kun Ardour on saatu onnistuneesti asennettua, on aika käynnistää se. Komentoriviltä käynnistettäessä komento on ardour3, mutta useimmat järjestelmät osaavat asentaa myös graafisen käynnistimen, jonka kautta ohjelma käynnistyy helposti. Ardour tarjoutuu käynnistämään Jackin, mikäli se ei vielä ole päällä. Jos haluat kontrolloida Jackin toimintaa tarkemmin, voit käynnistää sen itse joko komentoriviltä tai QJackCtl-ohjelman avulla ennen Ardourin käynnistämistä.

Reititys[muokkaa]

Ardour hyödyntää Jackia voimakkaasti, ja suuri osa ohjelman reitityksestä - myös sisäisestä - tehdään Jackin läpi. Ääni- ja midiraitoihin voi helposti kytkeä Jackin avulla minkä tahansa ohjelman tai fyysisen instrumentin, ja nauhoittaa sen tuottamaa materiaalia. Yksittäisten raitojen sisällön voi myös ohjata ulos Ardourista. Ohjelmassa on oma helppokäyttöinen reititystoimintonsa, ja lisäksi mikä tahansa Jack-reititystyökalu toimii yhtä lailla.

Tiedostomuodot[muokkaa]

Koska Ardour on suunniteltu myös ammattimaista käyttöä varten, sen tarjoama tiedostomuotovalikoima on kotikäyttäjän tuntemista muodoista hivenen poikkeava. Oletuksena käytetyn wav-muodon lisäksi ohjelma osaa äänittää Broadcast wave-, CAF- ja W64-tiedostoihin, ja bittisyvyydeksi on valittavissa 16, 24 tai 32 bittiä. Samplejen näytteenottotaajuutta Ardour ei päätä, vaan se määräytyy Jackin käyttämän näytteenottotaajuuden perusteella. Valmiit projektit ohjelma osaa viedä wav-, caf-, aiff-, w64-, ogg- tai flac-tiedostoiksi.

Pluginit[muokkaa]

Pluginit ovat oleellinen osa äänityötä – etenkin miksausvaihetta, ja myös Ardourissa on tuki erilaisille plugineille. Yhä edelleen yleisin plugin-standardi Linux-maailmassa on LADSPA eli Linux Audio Developer's Simple Plugin API, mutta sen lisäksi Ardour tukee LV2-standardia, joka on yleistynyt vauhdilla viime vuosina. Kolmosversioon lisättiin tuki VST-plugineille. OS X -versio tukee edellisten ohella Applen Audio Unit -standardia. Windows VST -pluginit on mahdollista saada toimimaan Winen avulla, mutta koska kyseiset pluginit toimivat emulaatiokerroksen päällä, ei niiden toiminta ole aina yhtä vakaata kuin natiivisti kehitettyjen pluginien. Jonkin verran käyttäjiä näillekin löytyy Linux-muusikoiden joukosta.

Käytetyt pluginit vaikuttavat myös Ardourin vakauteen. Tämä on hyvä huomata, mikäli Ardour alkaa miksausvaiheessa tuntua epävakaalta: kyse voi olla kehnosti suunnitellusta pluginista, joka aiheuttaa epävakautta koko ohjelmalle. Tästä syystä Ardourin kotisivuille on koottu lista hyväksi havaituista plugineista, jota kannattaa ehdottomasti vilkaista.

Audioeditointi[muokkaa]

Ardour tarjoaa hyvät työkalut äänitetyn materiaalin editoimiseen. Audiopaloja voi leikellä ja yhdistellä, luoda ristiinhäivytyksiä, muuttaa sävelkorkeutta, venyttää äänitettyjen palojen pituutta, etsiä transientit Rhythm Ferretillä ja paljon muuta.

Audioeditointiominaisuus on ollut ohjelmassa kauan, ja tämä näkyy sen vakautena sekä helppokäyttöisyytenä ja monipuolisuutena.

Midieditointi[muokkaa]

Ardourissa on mahdollista äänittää ja editoida midi-raitoja. Ohjelmaan voi kytkeä midi-koskettimiston ja nauhoittaa soittoa samaan tyyliin kuin ääniraitojakin. Midin muokkaaminen tapahtuu ohjelman arrange- eli raitanäkymässä - toisin kuin monessa muussa ohjelmassa, jossa midiä varten avautuu erillinen ikkuna.

Midimuokkaustilaan siirrytään valitsemalla midinuottien piirtotyökalu, joka löytyy muiden työkalujen tapaan työkalupalkista. Painikkeessa on kynän kuva. Toinen vaihtoehto on painaa näppäimistöltä E-näppäintä. Aluksi työ vaatii hieman totuttelua, jotta oppii siirtymään eri työkalujen välillä.

Ardour tarjoaa myös työkalut mm. transponointia ja quantisointia varten. Monia toimintoja löytää klikkaamalla midiraidan palasta hiiren kakkosnäppäimellä.

Jack Transport[muokkaa]

Jack Transport pitää erikseen laittaa päälle. Tämä onnistuu Ardourin yläpalkista kellon läheltä löytyvällä painikkeella, jossa oletuksena on teksti Internal. Painiketta klikkaamalla Jack Transport -tuki kytkeytyy päälle. Ardour on aina transport master ja muut ohjelmat slaveja.

Videotoisto[muokkaa]

Sisäänrakennettu videotoisto saapui Ardouriin version 3.2 myötä. Sitä vanhemmilla versioilla video on mahdollista synkronoida ulkoisen Xjadeo-soittimen kautta.

Aiheesta muualla[muokkaa]

Ardourin käyttöohje (englanniksi) - Ardourin sivuilta löytyy mainio virallinen käyttöohje. Flossmanualsin Ardour 2 -käyttöohje (englanniksi)



v  k  m
Musiikintekoon liittyvät artikkelit
 Yleiset  Johdanto musiikintekoon Linuxilla | Jakelut | Jack
 Sekvensserit, DAW:it, nuotinnus, sävellys  Ardour | Qtractor | Rosegarden | Nuotinnus- ja sävellysohjelmat | Trakkerit | Kaupalliset ohjelmistot
 Syntetisaattorit, samplerit, rumpukoneet  ZynAddSubFX | SetBFree | Hydrogen | LinuxSampler
 Plugin-formaatit  LADSPA | DSSI | LV2 | Linux VST | Windows VST
  Pluginit Taajuusanalysaattorityökalut Laaja lista musiikinteko-ohjelmista