Lähdekoodi

Linux.fista
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Linux.fi-wikissä artikkelit käsittelevät yleensä aihettaan siltä osin, kuin se koskee Linuxia ja avoimia/vapaita ohjelmistoja. Yleisluontoisemman artikkelin tästä aiheesta löydät tietosanakirja Wikipediasta.

Lähdekoodi (eli ns. sorsa = source code) on ohjelmointikielellä (esim C:llä, C++:alla tai Pascal:lla) toteutettu ohjelman täydellinen kuvaus tavallisessa tekstimuodossa, eli sitä voi lukea ja kirjoittaa millä tahansa tekstieditorilla. Lähdekoodi on ihmiselle luettavassa muodossa (kunhan lukija hallitsee käytetyn ohjelmointikielen).

Jotta lähdekoodista saataisiin toimiva tietokoneohjelma, se on käännettävä ohjelmointikielen kääntäjällä (esim. GCC:llä tai FreePascal:lla), joka tekee koodista konekielisen ohjelman jonka tietokone voi suorittaa. Konekielinen ohjelma on sellaisessa muodossa, että siitä ohjelman toiminnan tutkiminen on ihmiselle hyvin hankalaa, yleensä käytännössä mahdotonta.

Avoimen lähdekoodin ohjemistot (esim. Linux) perustuvat siihen että lähdekoodi on kaikkien saatavilla, jolloin kuka tahansa voi tehdä muutoksia ohjelmaan. Suljettujen ohjelmien ollessa kyseessä ostaja saa vain konekielisen ohjelman. Avoimen lähdekoodin ohjelmia levitetään usein tar.gz-paketoituina lähdekoodipaketteina, joista voi kääntää mm. autoconfia ja makea hyödyntäen omaan järjestelmään sopivat ajettavat binääritiedostot. Lähdekoodimuotoista levitystä suositaan mm. monialustaisuuden vuoksi, koska samasta lähdekoodista voidaan usein kääntää konekielinen ohjelma eri käyttöjärjestelmille ja arkkitehtuureille. Vastaavasti suljetun lähdekoodin ohjelmat, joissa käyttäjä saa vain konekielisen ohjelman, toimivat vain yhdessä käyttöjärjestelmässä tietyllä arkkitehtuurilla.

Katso myös[muokkaa]