Arkkitehtuuri

Linux.fista
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Tux.png
Linux.fi-wikissä artikkelit käsittelevät yleensä aihettaan siltä osin, kuin se koskee Linuxia ja avoimia/vapaita ohjelmistoja. Yleisluontoisemman artikkelin tästä aiheesta löydät tietosanakirja Wikipediasta.

Arkkitehtuurilla tarkoitetaan Linux-maailmassa laitealustaa. Yleisesti arkkitehtuurit lyhennetään tyyliin i386, ppc, tai amd64. Yleisimmin henkilökohtaisissa tietokoneissa käytössä oleva arkkitehtuuri on i386, eli kaikki 386-yhteensopivat prosessorit ("PC-koneet"). i386:n sijasta käytetään joskus merkintää x86, joka toisaalta monissa yhteyksissä voi sisältää myös x86_64:n. ppc-arkkitehtuuri on Applen PowerMac-koneissa käytetty arkkitehtuuri (nykyiset Mac-koneet käyttävät x86:ää) ja amd64, tai x86_64, nimensä mukaisesti AMD:n 64-bittinen arkkitehtuuri, joka on yhteensopiva Intelin EM64T:n kanssa (eli tavalliset 64-bittiset koneet).

Linux toimii myös suuressa määrässä muita arkitehtuureja, esimerkiksi sulautetuissa järjestelmissä tavallisissa ARM-arkitehtuureissa, Unixien SPARC, Alfa, IA-64 ym., IBM:n vanhojen suurtietokoneiden S/390 ja uusien ZSeries jne.

Debiania ja Gentoota lukuunottamatta harvat jakelut tukevat muita kuin i386, amd64 ja mahdollisesti yksittäisiä muita arkitehtuureja. Sulautetuissa järjestelmissä on usein tilan puutteen vuoksi käytössä erilaisia erikoisjärjestelyitä ja sikäli kun niissä on Linux, niissä on joko erikoistunut jakelu tai ohjelmistokokonaisuus jota ei ole tarkoitettu käyttäjän muokattavaksi.

Debianin ARM-versio sisältää tuen ainakin joidenkin alustojen tarvitsemille erikoisjärjestelyille, muun muuassa ristiinkäännösympäristön ja sulautetuille järjestelmille soveltuvien käännösvalitsimien muodossa.

Arkkitehtuurin tunnistaminen[muokkaa]

Sen arkkitehtuurin, jolle käyttöjärjestelmä on käännetty, voi saada selville komentorivikomennolla uname -m. 32-bittisellä X86-koneella:

$ uname -m
i686

AMD64-koneella:

$ uname -m
x86_64

Varsinaiset CPU:n tiedot löytyvät näennäistiedostosta /proc/cpuinfo. Usein riittää 'model name' -tieto:

$ fgrep -i 'model name' /proc/cpuinfo
model name      : AMD Athlon(tm) 64 X2 Dual Core Processor 5200+
model name      : AMD Athlon(tm) 64 X2 Dual Core Processor 5200+

(tässä tapauksessa kaksi riviä, yksi kumpaakin prosessorin ydintä kohden)

Katso myös[muokkaa]