GTK+

Linux.fista
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Linux.fi-wikissä artikkelit käsittelevät yleensä aihettaan siltä osin, kuin se koskee Linuxia ja avoimia/vapaita ohjelmistoja. Yleisluontoisemman artikkelin tästä aiheesta löydät tietosanakirja Wikipediasta.
GTK+
Kehittäjä(t) The GTK Team
Ensijulkaisu 14. elokuuta 1998
Vakaa versio 4.0.0  / 16. joulukuuta 2020
Ohjelmoitu C
Kirjasto käyttöliittymäkirjasto
Lisenssi LGPL
Kotisivu gtk.org

GTK+ (GIMP ToolKit) on kirjasto graafisen käyttöliittymän toteuttamiseen.

Sitä käyttäviä ohjelmia voidaan kirjoittaa C:n ja C++:n lisäksi monilla muilla ohjelmointikielillä, ja Unix-tyylisten käyttöjärjestelmien lisäksi useille muille alustoille (mm. Windows ja Maemo). GTK+:n lisenssi on LGPL. GTK+:n kehitys alkoi GIMP-kuvankäsittelyohjelman kehittelyn myötä, koska Qt-kirjaston lisenssi ei siihen aikaan ollut tarpeeksi salliva.

GTK+-pakettiin kuuluu Glib-kirjasto, joka korvaa joitakin standardikutsuja ja toteuttaa hyödyllisiä tietorakenteita, muiden muassa linkitetyn listan. Tiettyjen standardikutsujen korvaaminen uusilla lisää GTK+:n siirrettävyyttä ja jotkut kutsut ovat kokonaan uusia tai epästandardeja Unixeissa, esimerkiksi g_stderror(). Joissain funktioissa on lisätty toiminnallisuutta, esimerkkina g_malloc, joka laajentaa muistinkäsittelyyn liittyvien virheiden etsintämekanismeja. Koska Gtk+ on tehty kokonaan Gdk:n ja Glibin avulla, sen kääntämiseksi muihin ympäristöihin riittää pelkästään näiden kahden sovittaminen uuteen ympäristöön.

GTK+ on olioperustainen sovellusohjelmarajapinta. Vaikka se on kirjoitettu kokonaan C-ohjelmointikielellä, se on toteutettu käyttäen luokkia ja liitosfunktioita (engl. callback) eli osoittimia funktioihin.

GTK+ perustuu neljään eri projektin kehittämään kirjastoon:

  • GLib on matalan tason kirjasto. Se sisältää yleisiä rajapintoja ja funktioita esimerkiksi tietorakenteiden ja säikeiden hallintaan sekä tapahtumien käsittelyyn.
  • Pango on tekstin renderöintiin tarkoitettu kirjasto, jossa on huomioitu erityisesti tuki eri kielille ja kirjoitusjärjestelmille.
  • Cairo on kirjasto kaksiulotteisen grafiikan tuottamiseen.
  • ATK on esteettömyyskäyttöliittymäkirjasto, jonka avulla ohjelmat voivat tukea esimerkiksi suurennosta ja vaihtoehtoisia syöttölaitteita.

Käyttöliittymän elementtien ulkoasua on GTK+:ssa mahdollista vaihdella erilaisilla teemamoottoreilla sekä niille tehdyillä teemoilla.

Oman GTK-ohjelman kääntäminen[muokkaa]

Pkg-configilla voi myös näyttää mitä osia GTK-kirjastoon kuuluu.

pkg-config --libs gtk+-2.0

Gtk+-2.0 version tuloste on tämän näköinen.

-lgtk-x11-2.0 -lgdk-x11-2.0 -latk-1.0 -lgio-2.0 -lpangoft2-1.0 -lpangocairo-1.0 -lgdk_pixbuf-2.0 -lcairo -lpango-1.0 -lfreetype -lfontconfig -lgobject-2.0 -lglib-2.0

Sekä headerit eli otsikkotiedot

pkg-config --cflags gtk+-2.0

Jos haluan kääntää GTK-kirjastoa käyttävän C++-lähdekooditiedoston ohjelma.cpp

g++ ohjelma.cpp `pkg-config --libs gtk+-2.0` `pkg-config --cflags gtk+-2.0`

Graafisia kehitystyökaluja[muokkaa]

  • Anjuta - ohjelmointiympäristö (IDE)
  • Glade - käyttöliittymän suunnittelu

GTK+-kirjastoa käyttäviä ohjelmia[muokkaa]

Katso myös[muokkaa]

Aiheesta muualla[muokkaa]