Sources.list

Linux.fista
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

/etc/apt/sources.list on asetustiedosto, josta apt-pakettienhallinta (käytössä mm. Debianissa ja Ubuntussa) lukee käytettävien pakettivarastojen sijainnit.

/etc/apt/sources.list.d on hakemisto.

Tiedosto koostuu riveistä seuraavaan tyyliin

deb lähde jakelu komponentit

esimerkiksi

deb http://fi.archive.ubuntu.com/ubuntu/ gutsy main universe

hakisi osoitteesta http://fi.archive.ubuntu.com/ubuntu/ pakettivaraston gutsy-nimiselle jakeluversiolle, ja ottaisi käyttöön pakettivaraston main- ja universe-komponentit.

Vastaavasti deb-src alkavat rivit ottavat käyttöön lähdekoodipakettivarastoja (lähdekoodipaketti voidaan hakea komennolla apt-get source paketti, mahdollisesti vivulla --download-only tai --build).

Yhden tiedoston sijaan voi käyttää useita tiedostoja hakemistossa /etc/apt/sources.list.d

Varmista, että tiedostossa on käyttämiäsi pakettilähteitä vastaavat tietoturvalähteet oikealla nimellä tai että muistat päivittää paketit muulla tavalla.

Tiedoston muoto[muokkaa]

Tyhjät tai "#"-merkillä alkavat rivit eivät vaikuta tiedoston tulkintaan.

Paketti haetaan ensimmäisenä mainitusta lähteestä, josta asennettava paketin versio löytyy. Paikalliset lähteet ja suomalaiset peilit kannattaa siis kertoa ennen virallisia palvelimia.

Lähderivit sisältävät välilyönnillä toisistaan erotettuja kenttiä. Ensimmäisenä on avainsana deb tai deb-src, joka kertoo koskeeko rivi binääri- vaiko lähdekoodipaketteja. Seuraavana kerrotaan missä arkisto sijatsee. Kolmantena on "julkaisu" (esimerkiksi stable tai stable/updates), jonka jälkeen on välilyönneillä erotettuina ne "komponentit", joita kyseisestä julkaisusta kyseisestä lähteestä halutaan. Mahdolliset komponentit ovat Debianilla main, contrib ja non-free riippuen pakettien vapaustasosta, Ubuntussa jaottelu perustuu myös siihen, miten hyvin paketit on testattu tai sovitettu jakeluun.

Julkaisu on yleensä tietyn julkaisuversion nimi ("gutsy", "etch"), mutta voi myös viitata sen statukseen ("stable", "testing", "unstable"). Jälkimmäinen tapa voi – ainakin stablen kohdalla – tuottaa ongelmia uuden version julkaisemisen yhteydessä.

Tietoturvapäivitykset voi hakea heti yksittäisen päivityksen julkaisun jälkeen tietoturvapalvelimelta "julkaisusta" nimi/updates tai nimi-updates ("stable/updates" tms.). Lisäksi esimerkiksi backports.org käyttää omaa julkaisunimeä ("etch/backports"), jotta lähteen käyttöä olisi helppo rajoittaa tiedostossa /etc/apt/preferences (katso manuaalisivu apt_preferences (5).

Erikoistapauksissa voi olla tarpeen käyttää hieman toisenmuotoisia lähderivejä. Katso tiedoston manuaalisivulta.

Esimerkki[muokkaa]

Debian Lennyn sources.list saattaisi näyttää tältä:

deb cdrom:[Debian GNU/Linux 5.0.3 _Lenny_]/ lenny main
deb http://ftp.fi.debian.org/debian/ lenny main
deb-src http://ftp.fi.debian.org/debian/ lenny main
deb http://security.debian.org/ lenny/updates main
deb-src http://security.debian.org/ lenny/updates main

Huomaa ensimmäisellä rivillä oleva viittaus CD-levyyn (automaattisesti generoitu), ja deb-src -rivit, joilta löytyy lähdekoodipakettivarastojen sijainnit.