Backports.org

Linux.fista
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Artikkelin sisältö on osittain vanhentunut. Voit auttaa Linux.fi-wikiä päivittämällä artikkelin ajan tasalle.

Backports.org oli epävirallinen Debian-kehittäjien ylläpitämä Apt-pakettivarasto Debianille, joka tarjoaa uudempia paketteja kuin vakaa Debian. Alkusyksystä 2010 Backports virallistettiin ja se toimii nykyään osoitteessa backports.debian.org

Ennen uuden vakaan Debian-version käyttönottoa saattavat monet paketit lähennellä kolmen vuoden ikää. Jos tarvitsee ominaisuuksia vain yksittäisistä tällaisista paketeista (openoffice, mozilla, php tms.) on näiden pakettien käyttöönotto backports.orgista yleensä parempi vaihtoehto kuin kokonaan siirtyminen epävakaampaan versioon (testing, unstable) tai pakettien asentaminen Debianin ulkopuolelta.

Backports-paketit käyttävät mahdollisuuksien mukaan Debian stablen kirjastoja eivätkä riko stablen toiminnallisuutta (erehdyksiä saattaa toki sattua, testaus ei ole stablen luokkaa).

Päivitettäessä järjestelmää uuteen versioon backports-paketit saattavat aiheuttaa ongelmia ja niiden väliaikainen poistaminen saattaa olla suositeltavaa. Sama koskee backports-merkintöjä allamainituissa asetustiedostoissa.

Käyttöönotto[muokkaa]

Yksittäisen paketin asentaminen backports-pakettivarastosta tapahtuu näin:

Lisää seuraavantapainen rivi tiedostoon /etc/apt/sources.list

deb http://ftp.debian.org/debian/ wheezy-backports main
deb-src http://ftp.debian.org/debian/ wheezy-backports main

Päivitä pakettilista:

aptitude update

Ajaa asennuskomento käyttäen backports-varastoa

aptitude -t wheezy-backports install paketti

Normaalisti pakettivaraston lisääminen asettaa sen yhdenvertaiseen asemaan edellisten varastojen kanssa. Backports.org käyttää kuitenkin erikoisjärjestelyä, jolla näille paketeille annetaan matalampi prioriteetti. Voit määrätä backports.orgin käytettäväksi tiettyjen pakettien tai pakettiryhmien osalta pinning-järjestelyllä, käyttäen tiedostoa /etc/apt/preferences

Package: paketti
Pin: release a=wheezy-backports
Pin-Priority: 200

Tämän paketin backports-versiolla on nyt riittävä prioriteetti (200), jotta jo asennetut backports-paketit päivittyvät normaalisti. Prioriteetiksi voi myös määrittä esim 999, jolloin se tämän/näiden pakettien osalta on korkeampi kuin normaalien pakettivarastojen versioilla ja backports-versio asentuu normaalin asennus- tai päivityskomennon yhteydessä.

Eri versioiden prioriteettiä voi tarkastella komennolla

apt-cache policy paketti

Nykyään apt yleensä vaatii paketeille hyväksytyn allekirjoituksen. Backports.orgin hyväksyminen onnistuu esimerkiksi seuraavasti:

wget -O - http://backports.org/debian/archive.key | apt-key add -

(Backportsin muututtua viralliseksi, sille ei tarvita erillistä avainta.)

Katso myös[muokkaa]

Aiheesta muualla[muokkaa]