Red Hat Linux

Linux.fista
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Artikkeli sisältää vanhentunutta tietoa. Se on säilytetty historiallisista syistä, mutta sitä ei kannata yrittää päivittää. Sisältöä voi hyödyntää muilla sivuilla sen ajantasaisilta osin.


Red Hat Linux

Julkaisija Red Hat
Viimeisin versio 9  / 2003-03-31
Pakettienhallinta RPM
Tila Elinkaaren päässä
Arkkitehtuurit x86, sparc64, alpha
Äitijakelu ei ole
Kotisivu redhat.com

Red Hat Linux (RHL) oli Red Hat yrityksen 1994-2003 julkaisema Linux-jakelu. Ensimmäinen versio julkaistiin 3. marraskuuta 1994, jossa oli ensimmäistä kertaaa käytössä Perl-kielellä ohjelmoitu RPM-paketinhallinta (Red Hat Package Management, yhtiön nimeä yritettiin myöhemmin häiventää jotta formaatti olisi levinnyt dominoivaan asemaan) joka oli uutta monelle Slackware jakelusta siirtyvälle käyttäjälle. Julkaisun aikoihin kilpailevalla Debianilla oli jo oma vastaava hallintajärjestelmä käytössään.

Viimeinen versio (9) julkaistiin 31. maaliskuuta 2003, jonka jälkeen Red Hat siirtyi julkaisemaan kahta erillistä jakelua, suurelta osin yhteisön kehittämää ja ilmaiseksi jaeltavaa Fedora Corea (nykyisin Fedora Linux) sekä kaupallisilla tukipalveluilla varustettua Red Hat Enterprise Linuxia (RHEL). Red Hat Linux oli pitkään yksi suosituimmista jakeluista (kiistanalaisesti jopa suosituin).

Red Hat Linuxiin pohjautuvia jakeluita ovat mm. Mandriva (ent. Mandrake), Yellow Dog Linux, ASPLinux sekä suomalainen LBA-Linux (ent. SOT Linux/Best Linux).

Red Hat Linuxin ja saman yrityksen Enterprise Linuxin lyhenteet (RHL, RHEL) ja toisinaan jopa täydet nimet aiheuttavat sekaannusta keskustelijoissa jos ne esiintyvät samassa yhteydessä, vaikka kyse on eri tuotteista ja aikakaudesta.

Aiheesta muualla[muokkaa]

v  k  m
Red Hat
 Tuotteet  Red Hat Enterprise Linux
 Red Hat Linux-pohjautuvat jakelut  Fedora Linux | Mageia | Mandriva Linux
 Keskeytyneet  Red Hat Linux