Mandriva Linux

Linux.fista
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Artikkeli sisältää vanhentunutta tietoa. Se on säilytetty historiallisista syistä, mutta sitä ei kannata yrittää päivittää. Sisältöä voi hyödyntää muilla sivuilla sen ajantasaisilta osin.


Mandriva Linux

Julkaisija Mandriva
Viimeisin versio 2011.1  / 28. elokuuta 2011
Pakettienhallinta RPM
Tila keskeytynyt
Arkkitehtuurit i586, x86_64
Äitijakelu Red Hat Linux
Kotisivu www.mandriva.com [Wayback Machine]

Mandriva, eli entinen Mandrake, oli yksi suosituimmista Linux-jakeluista. Erityisen sopiva se on aloittelijoille. Graafiset asetustyökalut ovat monipuoliset ja järjestelmän suomennos on kattava. Mandriva on kaupallinen jakelu, mutta siitä on saatavilla ilmainen ja vain vapaista ohjelmistoista koostuva yhden dvd:n Free-versio. Sen lisäksi on saatavilla ilmainen KDE- tai GNOME-pohjainen Mandriva Linux One -live-cd, johon sisältyy myös asennusmahdollisuus.

Versioita[muokkaa]

Mandriva Linux Free[muokkaa]

Mandriva Linux Free on yhdellä dvd:llä toimitettava versio Mandrivasta. Se sisältää vain vapaita ohjelmistoja ja on vapaasti ladattavissa. Free-versioon sisältyvät kaikki kielipaketit (mukaan lukien suomi).

Mandriva Linux One[muokkaa]

Mandriva Linux One on yhdellä cd:llä (KDE- ja Gnome-pohjaiset versiot) toimitettava live-versio Mandrivasta. Se on myös mahdollista asentaa kiintolevylle.

Mandriva Linux Onen mukana tulee myös epävapaita multimediakoodekkeja ja ajureita. Se on vapaasti ladattavissa Internetistä.

Koska yhdelle cd-levylle ei mahdu kovin monen kielen käännöstiedostoja, on Mandriva Linux Onesta saatavilla monta eri kieliryhmille tarkoitettua versiota. Suomen kielen sisältävä versio on KDE4-version osalta nimeltään europe2 ja Gnome-version osalta europe-americas. Eri kieliset versiot saa valittua lataussivun valikosta.

Suomen kielen tuki on myös mahdollista lisätä jälkikäteen muunkieliseen versioon asentamalla paketti locales-fi ja valitsemalla sen jälkeen suomen kieli asetuskeskuksessa kohdassa System --> Localization --> Manage localization for your system. Uusien pakettien asennus tapahtuu kohdassa Software management --> Install & remove Software.

Asennuksen loppuvaiheessa One-versio tarjoaa mahdollisuutta ylimääräisten kielipakettien sekä sillä hetkellä käyttämättömien laiteajureiden poistoon.

Mandriva Linux Powerpack[muokkaa]

Mandriva Linux Powerpack on Mandrivan maksullinen versio, johon sisältyy runsas valikoima kaupallisia ohjelmistoja.

Mandriva Flash[muokkaa]

Mandriva Flash on kaupallinen, 8 gigatavun usb-muistilla myytävä versio Mandrivasta.

Muistitikulle on mahdollista tallentaa myös käyttäjän omia tiedostoja ja asetuksia. Vanhempia koneita varten mukana toimitetaan erillinen käynnistys-cd, jonka avulla järjestelmän käyttö onnistuu, vaikkei koneen BIOS tukisikaan usb-muistilta käynnistämistä. Mandriva Flashiin sisältyy suomen kielen tuki.

Mandriva Corporate Server[muokkaa]

Mandriva Corporate Server on Mandrivasta johdettu kaupallinen jakelu, joka on tarkoitettu yritysten palvelinkäyttöön.

Mandriva Corporate Desktop[muokkaa]

Mandriva Corporate Desktop on yritysten työpöytäkäyttöön tarkoitettu Mandriva-johdannainen.

Katso myös[muokkaa]

Aiheesta muualla[muokkaa]

v  k  m
Red Hat
 Tuotteet  Red Hat Enterprise Linux
 Red Hat Linux-pohjautuvat jakelut  Fedora Linux | Mageia | Mandriva Linux
 Keskeytyneet  Red Hat Linux