pacman

Linux.fista
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

pacman
Käyttöliittymä teksti
Lisenssi GPLv2+
Kotisivu archlinux.org/pacman
Lähdekoodi git.archlinux.org/pacman.git

pacman on Arch Linuxin sekä siihen pohjautuvien jakeluiden kuten Manjaron ja Parabola GNU/Linux-libren kuten myös Slackware:n sukulaisjakelu Frugalwaren käyttämä paketinhallintaohjelma, jolla hallitaan järjestelmään asennettuja ohjelmapaketteja. Siinä on tuki riippuvuuksien hallintaan sekä kyky ottaa yhteys etäpalvelimeen ja automaattisesti päivittää, asentaa tai poistaa paketteja. Myös paikallisten pakettien asentaminen on mahdollista. Koska valitsimet ovat yhden kirjaimen mittaisia, pacmanilla on verrattaen nopea kirjoittaa, jopa monimutkaisia komentoja verrattuna esimerkiksi Debian-pohjaisten jakeluiden käyttämin Apt-paketinhallintaohjelmiin.

Arch Linuxin paketit ovat gzipattuja tarballeja ja Frugalwaren paketit bzip2-pakattuja tarballeja. Tiedostopäätteenä Arch Linuxin paketeissa on .pkg.tar.gz ja Frugalwaren paketeissa .fpm. pacmanin asetustiedosto on /etc/pacman.conf.

Frugalware on nykyisin siirtynyt käyttämään alkuperäisen Arch Linuxin pacmanin sijaan uudelleenkirjoitettua pacman-versiota nimeltä pacman-G2. pacman-G2 on syntaksiltaan käytännössä samanlainen kuin alkuperäinen pacman [1].

Historia[muokkaa]

 • Versiossa 2.0 lisättiin mahdollisuus synkronoida paketteja (--sync valitsemilla) pääpalvelimen kanssa pakettitietokantojen kautta. Tätä aiemmin paketit piti manuaalisesti asentaa käyttämällä --add ja -upgrade toimintoja.
 • Versiossa 3.0 siirryttiin kaksiosaiseen pacmaniin — taustaprosessiin nimeltä libalpm (Arch Linux paketinhallintakirjasto) ja tutumpaan pacman-käyttöliittymään. Nopeus parantui monissa tapauksissa, samalla kun riippuvuus ja ristiriitojen ratkaiseminen pystyi käsittelemään yhä suuremman määrän tapauksia. Siirros kirjastopohjaiseen ohjelmaan helpottaisi tulevaisuudessa vaihtoehtoisten käyttöliittymien kehittämistä.
 • Versiossa 4.0 lisättiin paketin allekirjoitus ja varmennus mahdollisuudet koko makepgk/repo-add/pacman-työkaluketjuun GnuPGn ja GPGME:n avulla.
 • Versio 5.0 toi tuen tapahtumia edeltäville sekä niiden jälkeisille koukuille ja tietokantatiedostoluettelon toimintojen synkronisoinnille.

Käyttö[muokkaa]

Päivittäminen[muokkaa]

Päivitetään koko järjestelmä (valitsin -u) pakettitietokanta samalla kertaa synkronoiden:

# pacman -Syu

Päivitetään/asennetaan ennestään olemassaoleva, esimerkiksi vanhempi versio sovelluksesta tai itsetehty ohjelmapaketti:

# pacman -U foobar-0.1.4-2.pkg.tar.gz

Asentaminen[muokkaa]

Paketit asennetaan valitsemalla -s . Asennetaan paketti zsh :

# pacman -S zsh

Näytetään paketin nginx ja sen riippuvaisuuksien suorat osoitteet. Tällöin käyttäjä voi kopioida paketit käsin vaikkapa hakemistoon /var/cache/pacman/pkg/ ja käyttää tämän jälkeen normaalia pacman-syntaksia niiden asentamiseen.

$ pacman -Sp nginx

Etsiminen[muokkaa]

Etsitään hakusanan "chess" sisältävät paketit pakettitietokannasta:

$ pacman -Ss chess

Etsitään kaikki koneelle asennetut paketit, jotka sisältävät hakusanan "alsa":

$ pacman -Qs alsa

Tietojen näyttäminen[muokkaa]

Näytetään asentamattoman (pakettitietokannasta löytyvän) paketin termite tiedot:

$ pacman -Si termite

Näytetään koneelle asennetun paketin byobu tiedot:

$ pacman -Qi byobu

Näytetään mihin pakettiin tiedosto /usr/bin/ag kuuluu:

$ pacman -Qo /usr/bin/ag

Poistaminen[muokkaa]

Poistetaan paketti cmus :

# pacman -R cmus

Poistetaan vain ja ainoastaan paketti xorg-server .

# pacman -Rdd xorg-server

Huomautus: Tällöin ei tule huomautusta poistaa muita paketteja ja riippuvuuksia, jotka mahdollisesti ovat riippuvaisia poistetusta paketista, joka voi johtaa sovelluksien tai jopa järjestelmän rikkoutumiseen ellei poistettua pakettia, joko uudelleenasenneta tai sen riippuvuuksia poisteta. Useimmiten tämä komento tulee tarpeeseen asennettaessa vastaavaa pakettia, jolloin poistettava paketin poisto normaalisti voisi johtaa myös riippuvuuksien ja kyseisestä paketista riippuvaisten toisten pakettien poistamiseen. On siis vain nopeampaa poistaa vain ja ainoastaan ongelmallinen paketti.


Poistetaan paketti cantata riippuvuuksineen päivineen.

# pacman -Rns cantata

Poistetaan paketti cmus ja sen riippuvuudet, joita ei tarvita:

# pacman -Rs cmus

Pakettien aiheuttama tallennustilan täyttyminen ja sen puhdistaminen[muokkaa]

Poistetaan kaikki pacmanin lataamat paketit hakemistosta /var/cache/pacman/pkg. Mikäli valitsin annetaan muodossa -Sc, poistetaan vain vain vanhentuneet paketit. Mikäli paketteja ei poisteta tarpeeksi usein, kertyy niitä helposti useiden gigatavujen verran ja voi pahimmillaan täyttää /var-osion, oli sitten erillinen oma osionsa tai osa /juuri-osiota, joka johtaa siihen, että uusien päivitysten asentaminen ei onnistu ennen kuin ylimääräiset paketit poistetaan.

# pacman -Scc

AUR-sovellus pacleanerAUR avulla on tosin mahdollista siivota pacman välimuistia niin, että kaikki muu, tarpeettomat paketit mukaanlukien poistetaan paitsi viimeksi ladatut, jolloin palaaminen aiempiin versioihin on mahdollista, mikäli viimeisimmät versiot omaavat esimerkiksi ohjelmavirheitä.

$ pacleaner -um --delete

Listaa asennetut paketit[muokkaa]

Muokkaamalla käytössä olevan komentotulkin asetustiedostoa, voidaan lisätä funktio, joka oletuksena listaa saman päivän aikana asennetut paketit aikajärjestyksessä, valitsin -a listaa kaikki asennetut paketit aikajärjestyksessä, tai pelkän kokonaisluvun lisäämällä lukua vastaavan määrän asennettuja paketteja. Esim. bash-komentotulkin .bashrc-tiedostoon:

Vaatimukset: expac

# pacman päivitys historia
# vaatimukset: expac

pachis() {
 printf "\n"

 local vanhin_paivitys=$(expac --timefmt='%Y-%m-%d %T' '%l\t%n' | sort -r | tail -1 | awk '{print $1}');
 local viimeisin_paivitys=$(expac --timefmt='%Y-%m-%d %T' '%l\t%n' | sort -n | tail -1 | awk '{print $1}');

 case $1 in
   -a) expac --timefmt='%Y-%m-%d %T' '%l\t%n' | sort -n; printf "\n Vanhin päivittämättä oleva paketti: %s\n\n" $vanhin_paivitys; ;;
   -h) pachis_help; ;;
   ''|*[!0-9]*) expac --timefmt='%Y-%m-%d %T' '%l\t%n'| sort -n | grep "$viimeisin_paivitys"; printf "\n Päivitetty viimeksi %s\n\n" $viimeisin_paivitys; ;;
   ''|*[0-9]*) expac --timefmt='%Y-%m-%d %T' '%l\t%n'| sort -n | tail -n"$1"; printf "\n $1 viimeisintä päivitystä lueteltuna.\n\n"; ;;
   *) printf "\n pachis\n\n Tulostaa päivitykset aikajärjestyksessä.\n" ;;
 esac 
}

pachis_help(){
cat >&2 << EOF 

 pachis() - pacman historia 2022-02-27

 Oletuksena tulostaa kaikki päivitysten viimeisimmän päivitysten asennuspäivän aikana asennetut päivitykset.

 -h
   Näyttää tämän viestin.

 -a 
  Tulostaa kaikki asennetut paketit päivitysjärjestyksessä.
 
 [0-9]+
  Tulostaa määritellyn määrän viimeisempinä asennettuja/päivitettyjä paketteja.

EOF

}

Katso myös[muokkaa]

 • Rosetta, eri jakeluiden paketinhallintaohjelmistojen käskyjen tulkinta ja käyttö.