Kino

Linux.fista
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Artikkeli sisältää vanhentunutta tietoa. Se on säilytetty historiallisista syistä, mutta sitä ei kannata yrittää päivittää. Sisältöä voi hyödyntää muilla sivuilla sen ajantasaisilta osin.

Kino on saapunut kehityksessä tiensä päähän, eikä siihen enää julkaista tietoturvapäivityksiä. Tietoturvan kannalta on tärkeää käyttää aktiivisesti kehitettyjä ohjelmistoja.
Kino


Tekijä(t) Dan Dennedy ja Arne Schirmacher
Ensijulkaisu 1.0.0 / 12. maaliskuuta 2007
Vakaa versio 1.3.4  / 8. syyskuuta 2009
Ohjelmoitu C, C++
Käyttöliittymä GTK+
Lisenssi GPLv2
Kotisivu www.kinodv.org [vanhentunut linkki]
Lähdekoodi sourceforge.net/projects/kino/

Kinolla voit tallentaa, luoda, muokata ja toistaa DV-videokameroilla tallennettuja elokuvia. Tämä ohjelma käyttää monia näppäinkomentoja nopeaan navigointiin ja sen muokkaamiseen.

Kino on IEEE 1394 DV -formaattia käyttävä ei-lineaarinen videoeditointiohjelma. Kino osaa kaapata DV-kuvaa Firewire-johdon avulla tietokoneelle. Ohjelmaan voi avata useita videoleikkeitä, sekä leikata ja liittää videota ja ääntä. Kinolla onnistuu erittäin helposti mm. videoleikkeiden järjestely, videoleikkeen alun ja lopun säätely eli (trim) ja tekstiruutujen lisäys (FX -> videofilter -> superimpose), sekä otsikoiden, siirtymien ja videoefektien liittäminen kuvamateriaaliin. Kinon suurin rajoite on yksiraitaisuus, mikä tarkoittaa että kuva ja ääni eivät ole erotettavissa toisistaan. Päälle äänitys- (eli dub-) toiminnon avulla kuvan ja äänen keskinäinen sommittelu on mahdollista, mutta käytännössä leikkaus Kinolla sujuu jouheasti silloin, kun ääni ja kuva leikkautuvat aina samasta kohtaa tai jos kuvattua materiaalia käytetään ilman ääntä.

kino-timfx, kino-dvtitler ja kinoplus liitännäiskokoelmat (plugins), jotka aiemmin toimitettiin erillisinä paketteina, kuuluvat osana Kinoon.

Kinon ominaisuuksiin kuului myös mm. videoiden muuntaminen tiedostomuotojen DV IEEE 1394, raw DV, DV AVI, dvd, mpeg, svcd ja vcd välillä. Äänitiedostomuodoista tuettuja ovat wav, mp2, mp3, ogg, MPEG-1, MPEG-2, ja MPEG-4. Kuvista ovat tuettuina BMG, GIF, JPEG, PNG, PPM, SVG, Targa, TIFF, ja XPM.

Ohjelman kehittäminen on lopetettu.

Asennus[muokkaa]

Kino löytyy useimpien jakeluiden paketinhallinnasta nimellä kino. Lisätietoja ohjelmien asentamisesta löytyy artikkelista Ohjelmien asentaminen.

Katso myös[muokkaa]

Aiheesta muualla[muokkaa]

v  k  m
Videoeditointiin liittyvät artikkelit
 Yksinkertaiset videomuokkaimet  Avidemux
 Erikoistuneet videomuokkaimet  OpenShot | Kdenlive | Cinelerra | Lumiera | Lightworks | Shotcut
 Erikoistehosteet  Natron
 VJ-ohjelmat  LiVES
 Tekstitys  Gaupol | Gnome Subtitles | Subtitle Editor
 Työpöydän nauhoittaminen  Työpöydän nauhoittaminen | RecordMyDesktop | SimpleScreenRecorder | OBS | Web-kameran kuva verkkoon
 Keskeytyneet  Kino