DVD-elokuvat

Linux.fista
(Ohjattu sivulta DVD)
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

DVD-elokuvalevyillä on käytössä CSS-suojaus, jolla pyritään estämään levyjen luvatonta kopiointia. Nykymittapuun mukaan suojaus ei ole teknisesti järin tehokas, mutta se aiheuttaa jonkin verran ongelmia Linuxin kanssa lainsäädännön takia: salauksen purkamiseen vaadittavaa kirjastoa ei uskalleta levittää jakeluiden mukana, sillä se rikkoo useiden maiden tekijänoikeuslainsäädäntöä.

Suomessa salauksen purkamiseen tarvittavan DeCSS-ohjelman levittäminen http://www.turre.com/blog/?p=154 on laitonta [Wayback Machine], mutta kirjaston asentaminen ja käyttäminen on laillista.

Mediasoittimet[muokkaa]

Mediasoitintaustaohjelmista VLC, Kodi, Xine, Mplayer, Gstreamer sekä Ogle tukevat DVD-elokuvien toistoa ja ymmärtävät lisäksi levyillä olevat valikot. Toisto onnistuu kuitenkin vain, mikäli salauksen purkuun tarkoitettu kirjasto (libdvdcss) on asennettuna. VLC:ssä libdvdcss on sisäänrakennettuna. ONEPLAY DVD Player käyttää omaa suljettua kirjastoa DVD-elokuvien salauksen purussa. ONEPLAY DVD player on yksi harvoista laillisista, patentinhaltijoiden ehdot täyttävistä soittimista Linuxille.

Suojauksen purkaminen[muokkaa]

Suojauksen purkamiseen tarkoitettu DeCSS-kirjasto löytyy suoraan joidenkin jakeluiden paketinhallinnasta. Toisissa jakeluissa se pitää asentaa vaihtoehtoisia tapoja käyttäen.

Kolmannen osapuolen pakettivarastoissa on riskinsä! Asennettavat paketit ja niiden skriptit voivat tehdä järjestelmässä mitä tahansa.

Arch Linux[muokkaa]

Libdvdcss löytyy Arch Linuxin oletuspakettilähteistä (extra) ja asentuu esimerkiksi komennolla

pacman -S libdvdcss

Debian[muokkaa]

Debian-johdannaisissa jakeluissa libdvdcss löytyy yleensä libdvdcss-nimisestä paketista, kunhan sopivat pakettilähteet on otettu käyttöön.

Fedora[muokkaa]

Libdvdcss-kirjastoon sekä mediasoitinten ehjiin versioihin pääsee käsiksi asentamalla Livna- ja RPM Fusion -pakettivarastot (Fedora 7:ssä ja vanhemmissa pelkästään Livnan).

Libdvdcss löytyy tämän jälkeen paketista libdvdcss, joka voidaan asentaa normaalilla tavalla.

Gentoo[muokkaa]

Gentoon Portagesta tarvittava paketti löytyy nimellä libdvdcss. Lisäksi tarvitaan dvdread-paketti:

emerge libdvdcss dvdread

Lisäksi Gentoon käyttäjien on käytettävä dvd- ja dvdread -use-asetuksia.

openSUSE[muokkaa]

Ubuntu[muokkaa]

Ubuntulle löytyy ajantasaiset ohjeet Ubuntu Suomen wikistä.

Katso myös Ubuntu tutuksi -wikikirjan sivu DVD-elokuvien katsominen

Katso myös[muokkaa]