CSS (suojaus)

Linux.fista
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Linux.fi-wikissä artikkelit käsittelevät yleensä aihettaan siltä osin, kuin se koskee Linuxia ja avoimia/vapaita ohjelmistoja. Yleisluontoisemman artikkelin tästä aiheesta löydät tietosanakirja Wikipediasta.

Koska DVD-kopiosuojausta valvova DVD CCA -organisaatio ei salli CSS:n purkuun tarkoitettua "virallista" menetelmää käytettäväksi avoimen lähdekoodin ohjelmissa, joudutaan niissä käyttämään kopiosuojaukset kokonaan kiertävää deCSS-menetelmää. Yhdysvalloissa voimassa olevan tekijänoikeuslain vuoksi deCSS on siellä laiton, ja sen vuoksi harvoissa Linux-jakeluissa on DVD-levyjen toistomahdollisuus vakiona.

Myös Suomen uusi, vuoden 2006 alussa voimaan astunut tekijänoikeuslaki saattaa kieltää kyseisen kirjaston levittämisen, joten sitä ei ole voitu levittää esimerkiksi SuomiKnoppixin mukana.

Kielto suojan kiertämisen mahdollistavien tuotteiden levittämiselle on tekijänoikeuslain pykälässä 50 b. Ohjelma jonka ensisijaisena tarkoituksena on mahdollistaa DVD:n laillinen käyttö lienee laillinen, kunhan sitä ei markkinoida työkaluna kiertää suojaus. Oleellista on myös, sopiiko CSS lain "tehokkaan teknisen toimenpiteen" määritelmään (pykälä 50 a 2. momentti).

Itse suojauksen kiertäminen on laillista, kunhan suojauksen kiertää laillisesti hankkimansa DVD:n "saamiseksi kuultavilleen tai nähtävilleen" (pykälä 50 a, 3. momentti). Kopiota ei saa valmistaa.

Kirjaston asentaminen[muokkaa]

Monet jakelut tarjoavat kuitenkin helppoa tapaa libdvdcss-kirjaston asentamiseksi, jolloin suojatutkin DVD-levyt toimivat. Yleensä on kuitenkin otettava käyttöön ylimääräisiä pakettilähteitä, sillä useimpien jakelupakettien virallisissa varastoissa sitä ei edellä mainittujen syiden vuoksi uskalleta levittää.

Kirjaston asentaminen eri jakeluihin neuvotaan yksityiskohtaisesti artikkelissa DVD-elokuvat.

Katso myös[muokkaa]

Aiheesta muualla[muokkaa]