Ero sivun ”Musiikinteko Linuxilla” versioiden välillä

Siirry navigaatioon Siirry hakuun
1 594 merkkiä lisätty ,  15. syyskuuta 2012
Sessionhallintatyökalut, kaupalliset ohjelmistot
p (fix: kuvatekstit)
(Sessionhallintatyökalut, kaupalliset ohjelmistot)
Rivi 17: Rivi 17:


== Midi-laitteiden valinta ==
== Midi-laitteiden valinta ==
Midi-laitteiden suhteen ei tarvitse juuri huolta kantaa. Mikä tahansa, joka toimii muissa järjestelmissä ilman erillisiä ajureita, toimii myös Linuxin kanssa. USB-MIDI -interfacet, kuten USB Uno toimivat yleensä ongelmitta.
Midi-laitteiden suhteen ei tarvitse juuri huolta kantaa. Mikä tahansa, joka toimii muissa järjestelmissä ilman erillisiä ajureita, toimii myös Linuxin kanssa. USB-MIDI -interfacet, kuten M-Audion USB Uno toimivat yleensä ongelmitta. Kaikki midi-laitteet käyttävät [[ALSA]]-ajureita lukuunottamatta Firewire-äänikorteissa olevia midi-liitäntöjä. Midi-laitteita on helppo kytkeä toisiinsa [[Qjackctl#Midi-liitännät | Jack Controlin]] avulla.


== Distribuution valinta ==
== Distribuution valinta ==
Rivi 27: Rivi 27:


== Mikä on Jack? ==
== Mikä on Jack? ==
[[Jack]] on järjestelmä, johon jokainen Linuxilla musiikkia tekevä törmää. Se on hienostunut ja tehokas järjestelmä, joka hallitsee äänikorttia, ja kytkee laitteiston ja ohjelmat toisiinsa. Jackin avulla voi kytkeä ohjelmia toisiinsa täysin vapaasti, eikä se tee eroa esimerkiksi rautasyntetisaattorin ja softasyntetisaattorin välillä.
[[Jack]] on järjestelmä, johon jokainen Linuxilla musiikkia tekevä törmää. Se on hienostunut ja tehokas järjestelmä, joka hallitsee äänikorttia, ja kytkee laitteiston ja ohjelmat toisiinsa. Jackin avulla voi kytkeä ohjelmia toisiinsa täysin vapaasti, eikä se tee eroa esimerkiksi rautasyntetisaattorin ja softasyntetisaattorin välillä. Sekä audio- että midikytkennät onnistuvat.


Jack on taustaprosessi, joka käynnistetään erillisellä asetusohjelmalla nimeltä [[QJackCtl]] tai tuttavallisemmin ''Jack Control''. Saman ohjelman kautta myös säädetään Jackin asetuksia.
Jack on taustaprosessi, joka käynnistetään erillisellä asetusohjelmalla nimeltä [[QJackCtl]] tai tuttavallisemmin ''Jack Control''. Saman ohjelman kautta myös säädetään Jackin asetuksia.
Rivi 33: Rivi 33:
* [[Jack | Lisätietoa Jackista]]
* [[Jack | Lisätietoa Jackista]]
* [[QJackCtl | Jack Controlin käyttöohje]]
* [[QJackCtl | Jack Controlin käyttöohje]]
== Modulaarinen työympäristö ==
Jackista johtuen monet musiikintekoprosessit Linuxissa tehdään useammalla kuin yhdellä ohjelmalla. Ei ole tavatonta, että midisekvensseriin kytketään standalone-softasyntikka ja sampleri tai rumpukone, jotka ehkä vielä ajetaan virtuaalisen efektiräkin lävitse. Tästä syystä projektien tallentaminen ei aina ole mutkatonta: jokaisen ohjelman tila täytyy tallentaa erikseen, kuten myös ohjelmien väliset Jack-kytkennät.
Jack Controlin [[Qjackctl#Patchbay | Patchbayn]] kaltaiset työkalut ovat yksinkertaisin ratkaisu ohjelmien välisten kytkentöjen tallentamiseen, mutta myös varsinaisia [[Sessionhallintatyökalut | sessionhallintatyökaluja]] on kehitelty. Nämä ohjelmat osaavat käynnistää joukon ohjelmia, ladata niihin oikeat projektitiedostot ja patchit ja kytkeä ne toisiinsa Jackin kautta. Kenttä on toistaiseksi vielä aika elävä, eikä yksittäistä standardia ole muodostunut.
* [[Sessionhallintatyökalut | Lue lisää sessionhallinnasta ]]
== Kaupalliset ohjelmistot ==
Vaikka suurin osa kaupallisista musiikinteko-ohjelmista tehdäänkin Windowsille ja Os X:lle, löytyy Linuxillekin muutamia harkitsemisen arvoisia ohjelmistoja.
* [[Digitaalinen äänitystyöasema#Kaupallisia ohjelmistoja]] | Lista kaupallisista musiikinteko-ohjelmista]]


== Sivu on työn alla ==
== Sivu on työn alla ==
574

muokkausta

Navigointivalikko