Ero sivun ”Musiikinteko Linuxilla” versioiden välillä

Siirry navigaatioon Siirry hakuun
714 merkkiä lisätty ,  7. syyskuuta 2012
ei muokkausyhteenvetoa
(Sivu luotu, ja alustavaa sisältöä lisätty.)
Ei muokkausyhteenvetoa
Rivi 1: Rivi 1:
Tämän sivun tarkoitus on toimia lähtöpaikkana kaikille, jotka haluavat säveltää, sovittaa, nauhoittaa, miksata, sekvensoida tai nuotintaa musiikkia Linux-ympäristössä. Monesti musiikintekoon liittyvät ohjeet ovat pelkkiä linkkilistauksia ilman tarkempaa tietoa siitä, mitä mikäkin ohjelma tekee, tai mikä on lajityyppinsä paras ohjelma. Tässä artikkelissa pyritään antamaan mahdollisimman yleispäteviä suosituksia, joiden pohjalta oman seikkailun aloittaminen vapaan koodin musiikkiohjelmiin ehkä helpottuu vähän!
[[Tiedosto:Mixxx.png|400px|right]]Tämän sivun tarkoitus on toimia lähtöpaikkana kaikille, jotka haluavat säveltää, sovittaa, nauhoittaa, miksata, sekvensoida tai nuotintaa musiikkia Linux-ympäristössä. Monesti musiikintekoon liittyvät ohjeet ovat pelkkiä linkkilistauksia ilman tarkempaa tietoa siitä, mitä mikäkin ohjelma tekee, tai mikä on lajityyppinsä paras ohjelma. Tässä artikkelissa pyritään antamaan mahdollisimman yleispäteviä suosituksia, joiden pohjalta oman seikkailun aloittaminen vapaan koodin musiikkiohjelmiin ehkä helpottuu vähän. Aloitetaan!




Rivi 10: Rivi 10:


== Distribuution valinta ==
== Distribuution valinta ==
[[Ubuntu]] ja [[Fedora]] ovat keränneet paljon suosiota viime vuosina, ja saavuttaneet helppokäyttöisen maineen, eikä suotta. Musiikintekijän kannalta ikävä uutinen on, että näissä tavalliseen työpöytäkäyttöön suunnitelluissa järjestelmissä ei ole otettu audiokäyttöä huomioon. Monesti järjestelmän asetuksia joutuu käsin säätämään, ongelmien kanssa tappelemaan tai joskus jopa kääntämään tarvittavat ohjelmat lähdekoodista. Toivon mukaan lähivuosina tilanne korjaantuu, mutta tätä kirjoitettaessa (Syyskuussa 2012) on edelleen suositeltavinta käyttää jotain musiikintekoon erikseen suunnattua järjestelmää.
[[Tiedosto:Musescore.png|300px|right]][[Ubuntu]] ja [[Fedora]] ovat keränneet paljon suosiota viime vuosina, ja saavuttaneet helppokäyttöisen maineen, eikä suotta. Musiikintekijän kannalta ikävä uutinen on, että näissä tavalliseen työpöytäkäyttöön suunnitelluissa järjestelmissä ei ole otettu audiokäyttöä huomioon. Monesti järjestelmän asetuksia joutuu käsin säätämään, ongelmien kanssa tappelemaan tai joskus jopa kääntämään tarvittavat ohjelmat lähdekoodista. Toivon mukaan lähivuosina tilanne korjaantuu, mutta tätä kirjoitettaessa (Syyskuussa 2012) on edelleen suositeltavinta käyttää jotain musiikintekoon erikseen suunnattua järjestelmää.


Tällaisissa järjestelmissä asetukset on valmiiksi säädetty siten, että äänikortin kytkeminen ja konfigurointi on helppoa.
Tällaisissa järjestelmissä asetukset on valmiiksi säädetty siten, että äänikortin kytkeminen ja konfigurointi on helppoa.


Katso [[Digitaalinen äänitystyöasema#Musiikintekoon_suunniteltuja_jakelupaketteja | Lista audiokäyttöön suunnitelluista Linux-distribuutioista]]
Katso [[Digitaalinen äänitystyöasema#Musiikintekoon_suunniteltuja_jakelupaketteja | Lista audiokäyttöön suunnitelluista Linux-distribuutioista]]
== Mikä on Jack? ==
== Mikä on Jack? ==
[[Jack]] on järjestelmä, johon jokainen Linuxilla musiikkia tekevä törmää. Se on hienostunut ja tehokas järjestelmä, joka hallitsee äänikorttia, ja kytkee laitteiston ja ohjelmat toisiinsa. Jackin avulla voi kytkeä ohjelmia toisiinsa täysin vapaasti, eikä se tee eroa esimerkiksi rautasyntetisaattorin ja softasyntetisaattorin välillä.
Jack on taustaprosessi, joka käynnistetään erillisellä asetusohjelmalla nimeltä [[QJackCtl]] tai tuttavallisemmin ''Jack Control''. Saman ohjelman kautta myös säädetään Jackin asetuksia.
* [[Jack | Lisätietoa Jackista]]
* [[QJackCtl | Jack Controlin käyttöohje]]
574

muokkausta

Navigointivalikko