Suositeltavat Linux-jakelut

Linux.fista
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Linux tunnetaan valinnanvarastaan ja mukautumisestaan käyttäjän tarpeisiin. Valinnanvara saattaa kuitenkin hämmentää uutta käyttäjää, niinpä listasimme suosittuja jakeluita, jotka sopivat monenlaiseen käyttöön.

Jokaisesta listatusta on saatavilla liveasennuslevykuvat, joiden avulla voit testata jakelua livenä asennusmedialta, ilman asentamista tai muiden muutosten tekemistä laitteeseesi. Jos luot asennusmedian käyttäen Ventoyta, voit jopa asentaa samalle medialle useiden jakeluiden asennuslevykuvia samanaikaisesti.

Fedora Linux-pohjaiset[muokkaa]

Kaikki alla olevat jakelut ovat myös samaa Fedora-jakelujen perhettä, joten ne toimivat hyvin yhteen. Jos mietit vaikkapa omiin laitteisiisi Linuxia, niin yksi järjestely voisi olla asentaa ensisijaisesti käyttämääsi työasemaan Fedora ja toiseen harvemmin käytettyyn Rocky Linux. Organisaatio taas voi haluta asentaa käyttäjien työasemiin Fedoran ja palvelimiin Rocky Linuxin.

Fedora Linux[muokkaa]

Pääartikkeli: Fedora Linux

Fedora on oiva valinta kaikenlaisiin työasemiin ja palvelimiin, kun halutaan ajantasaiset paketit ja ripeät päivitykset. Se sisältää kaiken tarvittavan tehokkaaseen työskentelyyn uusimmilla sovelluksilla, työkaluilla ja muilla ohjelmistoilla. Työpöytäympäristönä siinä on GNOME, kuten muissakin Linuxeissa, voit kuitenkin vaihtaa sen jos haluat. Fedorasta on myös saatavilla versioita, joissa on valmiina esiasennettuna eri työpöytäympäristö. Puolen vuoden välein saataville tulee uusi julkaisu ja jokaista julkaisua tuetaan noin 13 kuukautta, joten uuteen julkaisuun päivittämisellä ei ole kiire. Fedoralla on laaja dokumentaatio, kätevä Ask Fedora -palvelu, aktiivinen foorumi ja paljon muuta.

Tutustu ja lataa Fedora täältä: fedoralinux.org

Rocky Linux[muokkaa]

Pääartikkeli: Rocky Linux

Rocky Linux on oiva valinta kaikenlaisiin työasemiin ja palvelimiin, kun halutaan varmuutta ja pitkä tukiaika. Siihen on saatavilla vinopino käteviä sovelluksia ja muita ohjelmistoja, vankalla toiminnalla. Työpöytäympäristönä siinä on GNOME, kuten muissakin Linuxeissa, voit kuitenkin vaihtaa sen jos haluat. Rockysta on myös saatavilla versioita, joissa on esiasennettuna eri työpöytäympäristö. Uusia julkaisu tulee saataville kahden vuoden välein ja niillä on pitkä 10 vuoden tukiaika, joten uuteen julkaisuun päivittämisellä ei varmasti ole kiire! Rocky Linux on myös Fedora-pohjainen, eli Fedorasta otetaan parin vuoden välein yksi julkaisu, josta tehdään seuraava Rocky Linux ja jolle annetaan 10 vuoden päivitystuki. Tämän takia Fedorassa ja Rockyssa on paljon samaa ja ne toimivat hyvin yhteen. Rockylla on laaja dokumentaatio, errata-palvelu, eläväinen foorumi ja paljon muuta.

Tutustu ja lataa Rocky täältä: rockylinux.org

Red Hat Enterprise Linux - jakelu maksullisella tuella[muokkaa]

Pääartikkeli: Red Hat Enterprise Linux

Jos olet suunnittelemassa organisaatiolle IT-ratkaisuja, niin Red Hat Enterprise Linux(RHEL) voi olla yksi vaihtoehto. Se on kuin Rocky Linux, mutta erona on sen mukana tuleva Red Hatin tuki, josta voi olla hyötyä, mikäli ongelmia ilmenee. Uusia julkaisuja tulee saataville 2 vuoden välein ja niillä on 10 vuoden tukiaika. Tarkalleen ottaen, kun tehdään julkaisuja Rockyyn/RHEL:iin, ensiksi RHEL tekee omansa ja vasta sen jälkeen RHEL:in uudesta julkaisusta tehdään Rocky Linux. RHEL:illä on laaja dokumentaatio ja muuta materiaalia saatavilla.

Tutustu ja osta Red Hat Enteprise Linux täältä: redhat.com/rhel

Katso myös[muokkaa]

Aiheesta muualla[muokkaa]