Source Mage GNU/Linux

Linux.fista

Source Mage on lähdekoodipohjainen GNU/Linux -jakelu.

Lähdekoodipohjaisissa jakeluissa, jollaisia ovat Source Magen lisäksi muun muassa Gentoo ja Lunar Linux, ohjelmia ei asenneta valmiiksi käännettyinä ajotiedostoina. Sen sijaan ne ovat saatavissa jakelupaketille kustomoituina lähdekoodipaketteina, jotka asennettaessa käännetään sitten konekielelle.

Valmiisiin ajotiedostoihin perustuvia jakeluita kutsutaan binääripohjaisiksi jakeluiksi. Niihin kuuluvat käytännössä kaikki tunnetuimmat jakelut, kuten esimerkiksi Debian ja Red Hat. Binääripohjaiset jakelut ovat suosittuja osaltaan niiden helppokäyttöisyyden vuoksi.

Lähdekoodista kääntämisen etuja ovat muun muassa mukautettavuus ja optimoitavuus. Ohjelmat voidaan kääntää tarkoin määritellyin asetuksin, ja kääntämisen yhteydessä voidaan ottaa huomioon esimerkiksi suorittimen mallikohtaiset ominaisuudet. Lisäksi kääntämisessä voidaan hyödyntää muita mahdollisia optimointeja.

Useimpien binääripohjaisten jakeluiden ohjelmat on laajan yhteensopivuuden varmistamiseksi optimoitu i386-arkkitehtuurille, jolloin uusimmat prosessorit eivät pääse niitä ajaessaan hyödyntämään kaikkia ominaisuuksiaan. Pahimmillaan järjestelmän kokonaissuorituskyvystä jää puutteellisten optimointien vuoksi hyödyntämättä huomattava osa.

Aiheesta muualla[muokkaa]