Scribus

Linux.fista
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Scribus

Kuvakaappaus Scribus ohjelman versiosta 1.4.6
Tekijä(t) The Scribus Team
Ensijulkaisu ? / 26. kesäkuuta 2003
Vakaa versio 1.5.8 [1]  / tammikuussa 2022
Ohjelmoitu C++
Käyttöliittymä Qt
Lisenssi GPL, LGPL 2.1, MIT, 3-clause BSD, Public domain
Kotisivu www.scribus.net
Lähdekoodi github.com/scribusproject/scribus

Scribus on Qt-pohjainen (mutta ei kuitenkaan KDE-pohjainen) avoimen lähdekoodin taitto- ja julkaisuohjelmisto. Versiosta 1.2.2 lähtien se tukee OpenDocument-tiedostoformaattia.

Scribuksen avulla on mahdollista tuottaa interaktivisia PDF-lomakkeita, sanomalehtiä, asiakirjoja ja esitteitä jotka vaativat ammattimaista asettelua. Scribus tukee monia bittikartta- ja vektorigrafiikka muotoja. Se pystyy tuomaan ja tallentamaan SVG-kuvia. Tekstiä Scribukseen voi tuoda muun muassa LibreOffice Writer-, OpenDocument-, PostScript- ja Encapsulated PostScript-tiedostoista.

Asiakirjan tallennus onnistuu myös PDF-tiedostona, jossa on mahdollista käyttää läpinäkyvyyttä, salausta ja suurta joukkoa muita PDF 1.3-1.5:n ominaisuuksia mukaan lukien interaktiiviset PDF-lomakkeen kentät, kirjanmerkit ja huomautukset.

Scribuksen käyttämä asiakirjan tallennusmuoto perustuu XML:ään ja on kokonaisuudessaan dokumentoitu.

Tulostus on mahdollista käyttäen ohjelman omaa PostScript-ajuria (tasot 1–3), joka tukee upotettuja fontteja sekä näiden osajoukkoja. Kirjaintyypeistä käytettävissä ovat TrueType, Type 1 ja OpenType.

Asennus[muokkaa]

Scribus löytyy useimpien jakeluiden paketinhallinnasta nimellä scribus. Lisätietoja ohjelmien asentamisesta löytyy artikkelista Ohjelmien asentaminen.

Katso myös[muokkaa]

Aiheesta muualla[muokkaa]