SELinux

Kohteesta Linux.fi
Loikkaa: valikkoon, hakuun
SELinux

Käyttöliittymä teksti
Lisenssi GPL
Kotisivu selinuxproject.org
Lähdekoodi Lähdekoodia ei ole määritelty

SELinux (Security-Enhanced Linux) on NSA:n kehittämä turvallisuusjärjestelmä, joka rajoittaa ohjelmien toimintaoikeuksia niille kirjoitettujen sääntöjen mukaan. Tarkoituksena on estää ohjelmia suorittamasta vaarallisia toimintoja, joko tarkoituksella tai esimerkiksi puskuriylivuotojen kautta. SELinux on käytössä useimmissa Fedora-pohjaisissa jakeluissa, kuten RHEL-, CentOS-, ja Scientific Linux -jakeluissa.

Käyttö[muokkaa]

Info.png
Komennot, jotka alkavat merkillä $ (dollari) suoritetaan tavallisena käyttäjänä ja komennot, jotka alkavat merkillä # (ristikkomerkki) suoritetaan pääkäyttäjänä. Katso myös su ja sudo.

Tilat[muokkaa]

SELinuxilla on kolme eri tilaa: enforcing, permissive ja disabled. Enforcing pakottaa SELinuxin politiikan koko järjestelmään ja pitää huolta siitä että käyttäjien ja prosessien luvattomat toiminnot estetään ja kirjoitetaan lokiin. Permissive ei estä luvattomia toimintoja, mutta kirjoittaa ne lokitiedostoon. Permissive on hyvä tapa tutkia ja varmistaa SELinuxin toimivuus ennen käyttöönottoa. Disabled poistaa SELinuxin kokonaan käytöstä.

SELinuxin tilan voi katsoa esimerkiksi getenforce tai sestatus -komennoilla, joista sestatus näyttää enemmän tietoa,

$ getenforce 
Enforcing

Käyttöönotto[muokkaa]

SELinuxin asetustiedosto on /etc/selinux/config. SELinux voidaan ottaa käyttöön muokkaamalla asetustiedostoa asettamalla sinne haluttu tila.

SELINUX=enforcing

Tietokone pitää käynnistää uudelleen jotta asetukset astuvat voimaan. Tämän jälkeen SELinuxin lokia voidaan tarkastella /var/log/messages -tiedostosta. Esimerkiksi jos SELinux estää jonkun prosessin toiminnan, voidaan se tarkastaa lokista:

# cat /var/log/messages | grep "SELinux is preventing"

Aiheesta muualla[muokkaa]