PackageKit

Linux.fista
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
PackageKit
Käyttöliittymä Qt, GTK, teksti
Lisenssi GPLv2+, LGPLv2+
Kotisivu www.freedesktop.org/software/PackageKit

PackageKit on Freedesktop.org-projektin alaisuudessa kehitetty uusi yhtenäinen käyttöliittymä eri jakeluiden käyttämiin paketinhallintajärjestelmiin. Sen kautta voi esimerkiksi asentaa, päivittää, poistaa, hakea ja tarkastella tarjolla ja asennettuna olevia ohjelmapaketteja. PackageKit toimii rajapintana jakelun varsinaisen paketinhallinnan päällä ja mahdollistaa samojen edustaohjelmien/käyttöliittymien käyttämisen eri jakeluissa.

PackageKit on suunniteltu riippumattomaksi sekä käytettävästä jakelusta että työpöytäympäristöistä. Myös edustaohjelmia voidaan tehdä erilaisiin ympäristöihin, kuten komentoriville tai eri graafisiin ympäristöihin.

Käyttöliittymät[muokkaa]

PackageKitille kehitettyjä ja käytössä olevia käyttöliittymiä ovat:

Taustajärjestelmät[muokkaa]

PackageKit ei itsessään suorita pakettien hallintaa, vaan käyttää järjestelmän varsinaista pakettienhallintajärjestelmää sille kehitetyn taustaliitännän kautta. Taustaliitäntä voidaan tehdä periaatteessa mihin tahansa tavanomaiseen paketinhallintajärjestelmään, mutta kaikkiin niitä ei vielä ole toteutettu. PackageKit tukee hyvin ainakin seuraavia pakettienhallintajärjestelmiä:

Aiheesta muualla[muokkaa]