Kannettavat

Linux.fista
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Artikkelin sisältö on osittain vanhentunut. Voit auttaa Linux.fi-wikiä päivittämällä artikkelin ajan tasalle.

Tälle sivulle on listattu tietokonetoimittajia, jotka myyvät kannettavia tietokoneita Linuxilla varustettuna tai ilman käyttöjärjestelmää. Vuoden 2013 aikana Linux-kannettavien saatavuus on parantunut oleellisesti, kun mm. Dell on alkanut maahantuoda Ubuntu-kannettavia.

Yksi vaihtoehto koneen hankkimiseen on tilata Saksasta. Esimerkiksi Linux-Onlineshop.de myy monipuolisesti kustomoitavia kannettavia ja pöytätietokoneita Linuxilla. Kannettavaan voi myös valita suomalaisen (eli ruotsalaisen) näppäimistön. Muualta ainakin Lenovon koneina löytyy FreeDossilla asennettuna ja hinta on oikeasti halvempi kuin Windows-version. Hakua voi kokeilla esim. saksalaisesta Ebaysta ja Amazonista. Vastaavilla UK sivuilla ei näy yhtä hyvää tarjontaa. Myös muita kauppoja kannattaa hakea. Mukana tulee luonnollisesti saksalainen QWERTZ-layout. (kirjoittaja tilasi onnistuneesti Lenovo B570 koneen computeruniverse.net kaupasta 8/2011).

USA:ssa System76 myy Linux-kannettavia, joissa on Ubuntu-esiasennettuna. Näistä suurimpaan osaan saa kansainvälisen näppäimistön.

Hewlett-Packard[muokkaa]

Hewlett-Packard toimittaa koneita ilman Windowsia, kysy asiasta myyntipalvelusta numerosta 010 217 2700. Topconfig-ohjelman kautta voi tilata räätälöityjä koneita siten, että esim. Windows-lisenssiä ei tule mukana. Valitettavasti ohjelman käyttö nostaa kaikkien räätälöityjen kokoonpanojen hintaa, eli tietty kone ilman Windowsia on kalliimpi kuin sama kone suoraan kaupasta ostettuna Windows-lisenssin kanssa. HP Linux Forum 2008 -tapahtumassa mainittiin että HP:n koneita olisi tulossa Suomen markkinoille myös esiasennetulla Linuxilla.

Petrotek[muokkaa]

Petrotek myy suomeen virolaisia Ordi-kannettavia joihin saa ubuntun esiasennettuna.

Eivät myy ilman Windowsia[muokkaa]

  • Fujitsu-Siemens, 8.3.2007: "...kannettavien mukana tulee Windows Xp tai Windows Vista. Tällä hetkellä ei pysty ostamaan konetta ilman käyttöjärjestelmää."
  • Tietoasema, 10.3.2007: Soitettu tuotepäällikkö Tero Huikolle, joka sanoi että he ovat Microsoftin OEM-yhteistyökumppani, eikä MS pidä siitä että myivät kannettavia ilman käyttöjärjestelmää ja iskivät "kapuloita rattaisiin". Totesi myös etteivät pystyneet tarjoamaan D-Code-kannettavista kilpailukykyisiä kokoonpanoja vaikka käyttöjärjestelmän hintaa ei otettu huomioon.
  • LG, 12.3.2007: "Valitettavasti kaikki meidän tietokoneemme myydään käyttöjärjestelmän kanssa, eikä ole valitettavasti mahdollista ostaa ilman sitä."
  • Toshiba 14.3.2007; "Käyttöjärjestelmävapaata mallia ei ole tiedossa että tulisi lähiaikoina"
  • Gigantti 26.9.2007: "Kannettavat tulevat aina käyttöjärjestelmän kanssa"
  • Mustapörssi 26.9.2007: "Kannettavat tulevat aina käyttöjärjestelmän kanssa"
  • Mikromaja 16.10.2007: "Kaikissa kannettavissa on Windows mukana."
  • Multitronic 7.11.2007: "Tällä hetkellä niitä ei valitettavasti ole"
  • Verkkokauppa.com 4.11.2018: Tilattavaissa 2-4vko toimitusajalla Dell XPS 13 - 13,3" -kannettava, Ubuntu

Katso myös[muokkaa]

Aiheesta muualla[muokkaa]