HAL

Linux.fista
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

HAL (Hardware Abstraction Layer) on ohjelmisto, joka tarjoaa yhdenmukaistetussa muodossa olevaa tietoa järjestelmään liitetystä laitteista eri ohjelmille. HAL pitää myös yllä tietokantaa yksittäisten laitteiden erityisominaisuuksista (engl. quirk), kuten siitä, miten tiettyä näytönohjainta tulisi käsitellä jotta se palautuisi oikealla tavalla järjestelmän horrostilasta, mitkä mp3-soittimet ovat tuettuja, mitkä kannettavat sisältävät viallisen akun jne. HALia kehitetään Freedesktop.orgin puitteissa.

HAL toimii ytimen/udevin sekä työpöytäympäristöjen ja vastaavien ohjelmistojen välimaastossa. Se tarjoaa mahdollisuuden vaikkapa USB-muistien ja cd-levyjen automaattiseen tunnistukseen ja liittämiseen työpöytäympäristössä. HALia ei nimestään huolimatta tule sekoittaa tavalliseen hardware abstraction layeriin, joka toimii laitteiston ja ytimen välissä.

Käytännössä HAL on järjestelmän taustapalvelu (init-skripti) nimeltään hal tai haldaemon. Laitteistotietoa HAL tarjoaa D-Bus-väylän kautta.

fdi-tiedostot[muokkaa]

HALille voidaan fdi-tiedostojen kautta syöttää tietoa laitteiden ominaisuuksista ja siitä, miten niitä tulisi käsitellä (quirk). Tällä tavoin voidaan esimerkiksi kertoa X-palvelimelle, mitkä näppäinkoodit määrittelemällä tietyn multimedianäppäimistön painikkeet toimivat halutulla tavalla tai, että mitä ajuria käyttämällä jokin näytönohjain saadaan toimimaan. fdi-tiedostoilla voidaan siis tarjota joustavampi lähestymistapa asetuksiin, jotka normaalisti määritellään tavallisissa asetustiedostoissa (esimerkiksi xorg.conf).

Oletuksena tarjottavat fdi-tiedostot löytyvät hakemistosta /usr/share/hal/fdi/. Ne tulevat tavallisesti paketin hal-info mukana. Itse määritellyt fdi-tiedostot voidaan sijoittaa hakemistoon /etc/hal/fdi/. fdi-tiedostot ovat XML-muotoisia.

lshal[muokkaa]

lshal on komentorivikomento, jolla voidaan listata laitteistotietoja HALin tietokannasta. Oletuksena se listaa tiedot kaikista laitteista.

Valitsimella -s lshalin saa näyttämään pelkän listan tunnistetuista laitteista. Valitsimella -u saa näytettyä vain tietyn udi-tunnisteen omaavan laitteen tiedot.

Katso myös[muokkaa]

Aiheesta muualla[muokkaa]