Dput

Linux.fista

dput on Debian-jakelun ja sen johdannaisten käyttämä työkalu, jolla paketoidun ohjelman voi viedä omalta koneelta virallisiin ohjelmalähteisiin. Vastaava työkalu on dupload.

Dput:ia käyttääksesi tarvitaan käyttäjän kotihakemistoon lisättävä (piilo)tiedosto nimeltään .dput.cf, jonka sisältö on seuraava:

[mentors]
fqdn = mentors.debian.net
method = ftp
login = anonymous
incoming = .
allow_unsigned_uploads = 0
run_dinstall = 0
progress_indicator = 2
passive_ftp = 1

Esimerkin .dput.cf:ää käyttämällä on mahdollista viedä oma lähdekoodipaketointi mentors.debian.net-sivustolle. Hakasulkeissa oleva nimi on vapaavalintainen, ja tarkoittaa että tässä tapauksessa dput-komento olisi seuraavanlainen:

dput mentors hello_2.6-1_i386.changes

Komennolle annettava tiedosto on muutostiedosto, joka luodaan automaattisesti esimerkiksi debuild-komennon ajamisen yhteydessä. Se sisältää muun muassa viitteet itse vietäviin tiedostoihin, joita ovat yleensä: paketti.dsc (paketoinnin luoma kuvaustiedosto), paketti.tar.gz (alkuperäinen lähdekoodipaketti), paketti.debian.tar.gz (itse Debian-paketointi sekä mahdolliset alkuperäiseen lähdekoodiin tehtävät muutokset). Jos myös binääriversio ohjelmasta viedään palvelimelle, myös .deb-tiedostoon viitaten .changes-tiedostossa.

Launchpad PPA[muokkaa]

Launchpad-sivusto tarjoaa myös henkilökohtaisen pakettivarastomahdollisuuden, jossa paketit myös haluttaessa käännetään palvelimella Ubuntulle ja Debianille. Tämä toimii samalla tavalla kuin esimerkiksi mentors.debian.net, mutta .dput.cf-tiedoston sisältö on seuraavanlainen:

[oma-ppa]
fqdn = ppa.launchpad.net
method = ftp
incoming = ~<launchpadtunnuksesi>/<ppa_nimi>/ubuntu/
login = anonymous
allow_unsigned_uploads = 0