Launchpad

Linux.fista
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Launchpad

Käyttöliittymä www
Lisenssi AGPL v3
Kotisivu launchpad.net

Launchpad on Canonicalin kehittämä (pääasiassa vapaiden) ohjelmistojen kehitystä tukeva sivusto. Launchpadissa projektit voivat mm. hallita virheraportteja, tehdä käännöksiä ja suunnitelmia sekä ylläpitää versionhallintaa. Tunnetuin Launchpadia käyttävä projekti on Ubuntu (jota Canonical myöskin kehittää), jonka kehitys toteutetaan lähes täysin Launchpadin avulla.

Kuka tahansa voi rekisteröidä oman projektinsa Launchpadiin ja alkaa käyttämään sitä ilmaiseksi.

Ominaisuudet[muokkaa]

Launchpad koostuu seuraavista komponenteista

  • Code: Lähdekoodin hallinta Bazaar-versionhallintaohjelmalla
  • Bugs: Virheraporttien seurantajärjestelmä. Erikoisuutena se mahdollistaa saman virheraportin kehityksen seuraamisen myös muista vianseurantajärjestelmistä (esimerkiksi sama vika voi olla raportoituna sekä Launchpadissa että kyseisen ohjelman omassa vianseurantajärjestelmässä)
  • Blueprints: Suunnitelmien hallintajärjestelmä
  • Translations: Järjestelmä ohjelmien lokalisointiin. Tarjoaa tähän tarkoitukseen myös helpon www-käyttöliittymän.
  • Answers: Tukipalvelu, jonka avulla voi esittää kysymyksiä yhteisölle.

Kritiikki[muokkaa]

Launchpad on saanut osakseen kohtalaisen paljon kritiikkiä siitä, että se ei ole aina ollut vapaa. Vaikka Ubuntu on sitoutunut käyttämään vapaita ohjelmia, sen kehitystä hallinnoitiin pitkään suljetulla alustalla mikä ei ole miellyttänyt kaikkia. Launchpad julkaistiin lopulta vapaana ohjelmana heinäkuussa 2009.

Launchpadin pitämistä suljettuna perusteltiin sillä, että se mahdollisti päätoimisten kehittäjien palkkaamisen kehitystyöhön. Lisäksi keskenään yhteensopimattomattomat kehityshaarat (ns. forkit) olisivat Canonicalin mielestä olleet vahingollisia, koska Launchpadin idea on keskittää tietoa eri lähteistä. Selitykset eivät tyydyttäneet kaikkia kriitikoita.

Katso myös[muokkaa]