Arch Linux

Kohteesta Linux.fi
(Ohjattu sivulta Arch)
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Arch Linux
Arch Linux logo.svg

Julkaisija Arch Linux -yhteisö
Viimeisin versio 2020.06.01 / 2020.06.01
Julkaisusykli rullaava julkaisu
Elinkaari
Paketinhallinta Pacman
Tila toiminnassa
Arkkitehtuurit x86_64
Äitijakelu CRUX
Sukulaisjakelut ArchBang, Artix Linux, Hyperbola ,KaOS, Manjaro Linux, Parabola GNU/Linux-libre
Kotisivu archlinux.org

Arch Linux on x86-64-arkkitehtuureille optimoitu jakelu, joka on suunnattu hieman edistyneemmille käyttäjille (tai vasta-alkajille jotka eivät pelkää komentoriviä ja ohjesivuja). Arch Linuxin i686 tuki päättyi 8.11.2017. Monet Arch Linuxin käyttäjistä ovat entisiä Slackwaren tai Gentoon käyttäjiä.

Arch Linuxin perusperiaatteena on "yksinkertainen on kaunista". Oletuksena asennetaan vain välttämättömät ohjelmat, käyttäjä voi itse muokata järjestelmästään haluamansa kaltaisen. Järjestelmän paketinhallintaohjelmana on kevyt ja nopea Pacman. Arch Linux on luonteeltaan "cutting edge", eli paketeista tulee tiuhaan uusia versioita. Viive ohjelman ja paketin julkaisun välillä on huomattavasti lyhyempi kuin monilla muilla jakeluilla. Vaikka paketit testataan testing-pakettivarastossa on hyvä pitää silmällä jakelun kotisivun uutis- ja tiedotuspalstaa, jottei vahingossa tule rikkoneeksi asennustaan odottamattomilla päivityksillä. Ohjelmista, joista ei ole virallista pakettia, voi tehdä asennuspaketteja ABS:n (Arch Build System) avulla. Myös AURista (ArchLinux User-community Repository) voi löytää paketteja, joita Arch Linuxin viralliset asennuslähteet (current, extra ja community) eivät tarjoa. AURin paketit ovat täysin epävirallisia, eikä niiden toimivuudesta anneta mitään takuita. Laadukkaimmat AUR-paketit päätyvät community-asennuslähteeseen.

Arch Linux käyttää ns. "Rolling release"-tapaa jakelun julkaisuun. Suurin osa paketeista päivittyy suoraan omaan pakettivarastoonsa (core/extra/community), mutta suuremmat kokonaisuudet ja järjestelmän toiminnan kannalta merkitykselliset paketit kierrätetään testing-pakettivaraston kautta ennen siirtoa vakaisiin pakettivarastoihin. Maaliskuussa 2007 julkaistusta 0.8-versiosta lähtien uusia asennuslevyjä julkaistaan Linux-ytimen julkaisuaikataulun mukaan. Kun esimerkiksi ytimen versio 2.6.29 julkaistaan, tehdään sen pohjalta uudet asennuslevyt, jotka nimetään julkaisuajankohdan mukaan muodossa VVVV.KK.PP.

Arch Linuxista on myös kernelistä lähtien vapaan ohjelmiston-versio Parabola GNU/Linux-libre sekä Raspberry Pi-tietokoneelle tarkoitettu versionsa Arch Linux ARM. http://archlinuxarm.org/

Aiheesta muualla[muokkaa]

v  k  m
Arch linux arch.png Arch Linux-pohjaisia jakeluita
 Omia projektejaan  ArchBang | ArchLabs | Arch Linux | Arch Linux ARM | Artix Linux | Hyperbola GNU/Linux-libre | Manjaro | Parabola GNU/Linux-libre
 Keskeytyneet  Antergos | SwagArch