Source Mage GNU/Linux

Linux.fista
Versio hetkellä 17. huhtikuuta 2006 kello 16.33 – tehnyt Heikki (keskustelu | muokkaukset) (wikilinkin korjaus)
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Source Mage on lähdekoodiin perustuva GNU/Linux -jakelu.

Lähdekoodipohjaisissa jakeluissa, jollaisia ovat Source Magen lisäksi muun muassa Gentoo ja Lunar Linux, ohjelmia ei asenneta valmiiksi käännettyinä ajotiedostoina. Sen sijaan ne ladataan koneelle alkuperäisinä lähdekoodipaketteina ja käännetään sitten konekielelle.

Valmiisiin ajotiedostoihin perustuvia jakeluita kutsutaan binääripohjaisiksi jakeluiksi. Niihin kuuluvat käytännössä kaikki tunnetuimmat jakelut, kuten esimerkiksi Debian ja Red Hat. Binääripohjaiset jakelut ovat suosittuja osaltaan niiden helppokäyttöisyyden johdosta.

Lähdekoodista kääntämisen etuja ovat muun muassa mukautettavuus ja optimoitavuus. Ohjelmat voidaan kääntää tarkoin määritellyin asetuksin, ja kääntämisen yhteydessä voidaan ottaa huomioon esimerkiksi prosessoriarkkitehtuuri. Lisäksi kääntämisessä voidaan hyödyntää muita mahdollisia optimointeja.

Useimpien binääripohjaisten jakeluiden ohjelmat on laajan yhteensopivuuden varmistamiseksi optimoitu i386-arkkitehtuurille, jolloin uusimmat prosessorit eivät pääse niitä ajaessaan hyödyntämään kaikkia ominaisuuksiaan. Pahimmillaan järjestelmän kokonaissuorituskyvystä jää puutteellisten optimointien vuoksi hyödyntämättä huomattava osa.

Linkkejä