Matkapuhelimet

Kohteesta Linux.fi
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Tämä sivu esittelee Linuxia käyttäviä matkapuhelimia ja laitteita. Linuxia hyödyntäviä matkapuhelinvalmistajia ovat mm. Nokia, Motorola, NEC, NTT DoCoMo, Panasonic, Samsung, Sony Ericsson ja Vodafone.

Qtopia

Greenphone

Greenphone on Trolltechin [1] kehittämä älypuhelin, joka toimii Qtopia-alustalla. Puhelin on suunnattu ohjelmistokehittäjille, ja varsinaista loppukäyttäjän mallia tuotteesta ei ole.

LiMo

LiMo

LiMo-nimistä Linux-pohjaista käyttöjärjestelmää kehittää LiMo Foundation. Siihen perustuvia matkapuhelimia valmistavat mm. NEC, Motorola ja Panasonic.

OpenMoko

Neo1973

FIC GSM Neo1973 on OpenMoko-alustalla varustettu "avoin" älypuhelin. Loppukäyttäjille tarkoitettu versio OpenMoko puhelimesta oli tulossa markkinoille jo vuoden 2007 ensimmäisellä vuosineljänneksellä, mutta myöhästelyjen vuoksi julkaisuajankohta siirrettiin lokakuuhun 2007.

Neo FreeRunner

Neo FreeRunner (aka gta02-core) on OpenMoko-alustalla varustettu "avoin" älypuhelin. Laite julkistettiin suurin odotuksin, joskin siinä ilmeni tuotannon aloittamisen jälkeen pieniä virheitä rautasuunnittelussa. Laitetta valmistettiin pari tuotantoerää joka myytiin heti loppuun. Sen jatkokehitys lopetettiin, joskin rautakehitystä on jatkettu Internetissä verkkaisesti Gta02-core projektissa.

Gta03-core

Projekti tiedettävästi oli olemassa, mutta sen nopeasta loppumisesta ja taustoista on vähän tietoa.

Gta04-core

Gta04 on nykyinen OpenMokon ekosysteemin aktiviinen projekti. Se tuottaa toimivan piirikortin jonka voi vaihtaa alkuperäiseen OpenMokon koteloon ja käyttää sen akkua. Sen voi ostaa joko pelkkänä kalustettuna piirikorttina näyttöineen tai täydellisenä puhelimena kuorineen ja akkuineen.

Android

Maailman käytetyin älypuhelinten käyttöjärjestelmä on Linuxin ydintä käyttävä Google Android. Laitteita valmistavat mm. Samsung, Motorola ja HTC.

Maemo

Nokia N900

N900 [2] on Linux-käyttöjärjestelmällä varustettu kosketusnäytöllinen älypuhelin, josta myös löytyy alta liukuva qwerty-näppämistö. Se käyttää Maemo 5 -alustaa.

Intel ja Nokia kehittivät yhdessä MeeGo-alustaa älypuhelimille ja minikannettaville ja se on saatavissa myös N900-mallille. neo900 on projekti joka pyrkii kehittämään uudet sisuskalut vanhoihin n900:n kuoriin.

MeeGo

Meego syntyi Nokian ja Intelin yhdistettyä Maemo- ja Moblin Linux-käyttöjärjestelmänsä uudeksi yhteiseksi projektikseen, Meegoksi. Meegon tarina loppui lyhyeen - monen mielestä ennen kuin se ehti kunnolla alkaakkaan - Nokian ilmoitettua luopuvansa koko Linux-strategiasta ja siirtymisestä nykyisiin Microsoftin Windows-pohjaisiin puhelimiin. Aiheesta on toimitettu ansiokas artikkeli Muropaketti-verkkoyhteisössä:

Meegossa piti alkuperäisten määritysten mukaan olla Moblinista peritty RPM-paketinhallinta, mutta siihen ei siirrytty ennen tuotekehityksen loppumista.

Nokia N950

N950 on Linux-käyttöjärjestelmällä varustettu, valmistajan tuotekehityksen älypuhelin. Se käyttää MeeGo-alustaa, joka on jokseenkin sama mikä myytävässä Nokia N9 puhelimessa on. Laitteessa on saranoitu runko joka avattuna paljastaa matalan QWERTY-näppäimistön. Näppäimistöstä on tiedettävästi vain englanninkielinen versio ja sen käyttötuntuma on huonohko nappien mataluuden, pienen pinta-alan ja vasteen takia. Näyttö on parempi kuin N9:ssä mm suuremman resoluution takia. Puhelimessa on metallikuori ja siten se painaa huomattavasti enemmän kuin N9. Myöskään N9:tä tuttua USB-liittimen kantta ei ole, vaan liitin on vain avoin reikä kuoressa rungon keskellä. SIM-kortin paikka on kumisen kannen alla laitteen kyljessä.

Nokia N9

N9 oli Nokian ensimmäinen myyntiin päätynyt, suuren volyymin ja uuden Linux-strategian mukainen matkapuhelin. Siten siihen oli ladattu paljon odotuksia ja sen vastaanottoa markkinoilla seurattiin tarkasti. Laitetta myytiin paljon suhteessa sen markkinointipanoksiin.

Jolla

Jolla on julkaisemassa Sailfish-käyttöjärjestelmään pohjautuvia tuotteita vuonna 2013.

Katso myös