Jolla

Kohteesta Linux.fi
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Jolla Oy
Jolla logo2.svg
Perustettu 2011
Toimiala Ohjelmistot
Alkuperämaa Suomi
Kotipaikka Helsinki
Kotisivu jolla.com
Avoin koodi sailfishos.org


Jolla on suomalaistaustainen mobiililaitteita ja niiden ohjelmistoja kehittävä yritys. Se siirtyi kehittämään keskeneräistä taulutietokonetta joka pohjautui keskeneräiseksi jääneeseen puhelimeen. Taulutietokoneen kehitys jäi lopulta keskeneräiseksi. Yhtiö on rahoittanut toimintaansa joukkorahoituksella koska keskeneräisten tuotteiden myynti on haastavaa.

Yrityksen toimintakulttuuri vähintäänkin yhtä erikoinen kuin sen puhelimen käyttökokemus - työntekijöidensä mukaan se on sekoitus neuvostoliittolaista kollektiivia ja ruotsalaista julkista sektoria. Sitä ei johdeta ylhäältä - vaan alhaalta - kaikki päätökset pitää diskuteerata kaikkien kanssa ja yrityksen johdolla ei ole lopulta asioihin mitään sanomista.

Länsimaissa flopanneen puhelinmyynnin jälkeen yritys on kohdistanut ponnistelunsa Venäjälle ja muihin kehittyviin maihin - joista ainakin ensimmäisen valtionhallinnon ainoa motiivi on päästä eroon Yhdysvalloissa valmistettujen laitteiden mahdollisesta vakoilutekniikasta.

Yrityksen nimi Jolla (eng dingey) viittaa pelastusveneeseen johon kaikki työntekijät hyppäsivät Steven Elopin palavasta porauslautasta.

Puhelin[muokkaa]

Taulutietokone[muokkaa]

Taulutietokoneen kehitys rahoitettiin ennakkotilauksilla, mutta kerätyt rahat käytettiin yhtiön juokseviin menoihin ja laitetta lopulta toimitettiin vain 121 kappaletta, muut maksaneet asiakkaat jäivät ilman toimitusta. Osalle asiakkaita ennakkomaksu palautettiin, mutta koska johdolla on ollut vaikeuksia löytää rahoittajaa toiminnalleen, osa tilaajista ja sitä kehittäneistä alihankkijoista jäivät ilman maksua.

Kello[muokkaa]


Katso myös[muokkaa]

  • Sailfish - Jollan kehittämä käyttöjärjestelmä

Aiheesta muualla[muokkaa]