ZBackup

Linux.fista
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
ZBackup
Käyttöliittymä teksti
Lisenssi GPLv2+ (joitain poikkeuksia)
Kotisivu zbackup.org

ZBackup on varmuuskopiointiohjelma. Samoja tiedostoja ei tallenneta varmuuskopioarkistoon kahteen kertaan vaan ohjelma toimii kuten rsync ja tallentaa vain muutokset. ZBackup tukee myös AES-salausta ja onkin melko samankaltainen kuin Duplicity-ohjelma. ZBackup pakkaa varmuuskopiot LZMA-algoritmilla.

Asennus[muokkaa]

ZBackup löytyy useimpien jakeluiden paketinhallinnasta nimellä zbackup. Lisätietoja ohjelmien asentamisesta löytyy artikkelista Ohjelmien asentaminen.

Käyttö[muokkaa]

ZBackupille täytyy määrittää ensin hakemisto johon se tekee varmuuskopion. Käytetään --non-encrypted -valitsinta mikäli ei haluta salata varmuuskopiota.

$ zbackup init --non-encrypted /mnt/varmuuskopiot

ZBackup tekee hakemistoon alihakemistot backups, bundles, index ja tmp, joista backups -hakemistoon varmuuskopiot tehdään.

Tämän jälkeen varmuuskopioitavat tiedostot arkistoidaan tarilla ja putkitetaan ZBackupille. Käytetään jälleen --non-encrypted -valitsinta jos salausta ei ole käytössä. date-ohjelmalla saadaan kätevästi päiväykset arkistoihin.

$ tar cv /home/käyttäjä/kuvat | zbackup backup --non-encrypted /mnt/varmuuskopiot/backups/varmuuskopio-`date '+%Y-%m-%d'`

Tiedostot voidaan palauttaa nyt varmuuskopiosta päivämäärän mukaan.

$ zbackup restore --non-encrypted /mnt/varmuuskopiot/backups/varmuuskopio-2015-07-01 > ~/varmuuskopio-2015-07-01.tar

Salaus[muokkaa]

Usein varsinkin etäpalvelimelle varmuuskopioitaessa halutaan käyttää salausta. Salasanatiedostosta on hyvä ottaa oma varmuuskopio turvalliseen paikkaan, kuten esimerkiksi USB-muistille. Seuraavaksi luodaan täysin satunnainen salasana ja tallennetaan se piilotettuun .zbackup-salasana -tiedostoon kotihakemistoon.

$ cat /dev/urandom | base64 | head -c 64 > ~/.zbackup-salasana

Asetetaan salasanatiedoston oikeudet kuntoon. Muille käyttäjille ei tulisi antaa lukuoikeutta tiedostoon, joten otetaan ne pois. Samoin voidaan halutessa ottaa myös itseltä kirjoitusoikeus pois, jottei ainakaan vahingossa tulisi muutettua tiedostoa.

$ chmod 400 ~/.zbackup-salasana

Seuraavaksi määritellään varmuuskopiohakemisto. Tällä kertaa määritellään ohjelmalle --password-file -valitsimella myös juuri generoitu salasanatiedosto.

$ zbackup init --password-file ~/.zbackup-salasana /mnt/varmuuskopiot

Varmuuskopiointi ja palautus käy samalla tavalla kuin aiemminkin, mutta --non-encrypted korvataan --password-file -valitsimella.

$ tar cv /home/käyttäjä/kuvat | zbackup backup --password-file ~/.zbackup-salasana /mnt/varmuuskopiot/backups/varmuuskopio-`date '+%Y-%m-%d'`
$ zbackup restore --password-file ~/.zbackup-salasana /mnt/varmuuskopiot/backups/varmuuskopio-2015-07-01 > ~/varmuuskopio-2015-07-01.tar

Aiheesta muualla[muokkaa]