Window Maker

Linux.fista
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Window Maker tai lyhyemmin WMaker on NeXTSTEP-järjestelmien käyttöliittymää matkiva ikkunointiohjelma X:lle. Sen oma käyttöliittymä perustuu GNUstepiin, NeXTin OpenStep API:n GNU-toteukseen. Window Maker on GPL-lisenssin alainen ohjelma.

Ominaisuudet[muokkaa]

Kuvakaappaus Window Makerista WideScreen-työpöytäkäytössä. Ajossa selain, terminaaliohjelma ja WPrefs. Palkit nähtävissä oikealla ja vasemmalla. Oikealla ylhäällä Window Makerin päävalikko

Window Maker on hyvä kompromissiratkaisu, kun ikkunointiohjelmalta halutaan sekä helppokäyttöisyyttä, laajaa ominaisuusvalikoimaa, miellyttävää ulkonäköä, muokattavuutta että nopeutta. Koodi on erittäin vakaata, vaikka ohjelmasta ei olekaan koskaan julkaistu "valmisversiota" (viimeisin stable-julkaisu on versio 0.92.0 vuodelta 2005). Window Makerissa on tuki KDE:n, GNOME:n, GNUStepin ja Motifin ikkunalaajennuksille. WMakerin asetuksia hallitaan WPrefs-ohjelmalla. WPrefsillä voidaan hienosäätää mm. koristeluja, hiiren, ikkunoiden ja valikoiden käyttäytymistä, fontteja, saatavilla olevia ikoneita tai pikanäppäimiä. Window Maker tukee myös useiden virtuaalityöpöytien rinnakkaiskäyttöä.

Palkki[muokkaa]

WMakerin tärkein ja näkyvin ominaisuus ovat palkit (engl. dock). Yleensä näytön vasemmalla ja oikealla laidalla on omat palkit, joihin voi raahata hiirellä DockApp-sovelluksia tai linkkejä haluamiinsa ohjelmiin. Käynnissä olevien ohjelmien ikonit kerääntyvät ruudun alalaitaan. Yksi palkin ikoni on neliön muotoinen ja yleensä kokoa 64x64 pikseliä.

Koska WMaker on ollut kauan kehityksessä, on sille vuosien saatossa kirjoitettu suuri joukko pieniä apuohjelmia, DockAppeja. DockAppit ovat normaalin palkki-ikonin kokoisia itsenäisiä ohjelmia, joissa voidaan näyttää tekstiä, animaatiota tai mitä tahansa muuta ohjelmallisesti tuotettavaa grafiikkaa. Palkkiin on saatavana mm. kelloja, kalentereita, järjestelmän rasitusta, verkkoliikennettä tai jotain muuta parametria mittaavia ohjelmia tekstinä, graafeina ja animaatioina, soitettavaa musiikkia "visualisoivia" ohjelmia, pikapainikkeita, etäohjaimia, miksereitä jne.

Asentaminen[muokkaa]

Useimmissa jakeluissa Window Maker on saatavilla paketista wmaker tai windowmaker. Se käynnistetään komennolla wmaker. Oletusasetusten mukauttaminen tapahtuu ajamalla komento WPrefs.

DockAppit ovat yleensä jokainen omassa paketissaan. Niitä voi hakea paketinhallintaohjelman haulla. Esimerkiksi äänimikseriohjelmia voi Debian-pohjaisissa jakeluissa hakea syöttämällä komentoriville esim. jonkin seuraavista komennoista:

apt-cache search wmaker mixer
apt-cache search windowmaker mixer
apt-cache search dockapp mixer

Kuvauksen kiintoisasta paketista saa

apt-cache show <paketin nimi>

Hyödylliseksi todettuja DockAppeja[muokkaa]

  • Mikseri: mixer.app, wmmixer
  • Kalenteri/kello: wmclock
  • Verkkoliikenteen seuranta: wmnd
  • Järjestelmän seuranta: wmcpuload ja wmmemload, wmcube
  • XMMS: wmxmms
  • CD-toisto: wmcdplay

Aiheesta muualla[muokkaa]