WLAN ja LTSP

Linux.fista
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

WRT54G, DD-WRT ja LTSP

Asmo Koskinen & Jussi Rajaniemi

Tämä testin tarkoitus oli kokeilla, kuinka LTSP-järjestelmän työasema eli tyhmä pääte toimii (myös äänen osalta), kun osa LAN-verkosta korvataan WLAN-verkolla. Testiä varten oli käytössä toimiva LTSP-järjestelmä LAN-verkossa (100Mb).

Laitteet[muokkaa]

 1. Linksys WRT54G
  • WLAN-tukiasema, neliporttinen kytkin
  • 3 kpl
 2. HP Vectra VL 400 FI
  • Tyhmä pääte
  • 4 kpl
 3. LTSP-palvelin
  • SuSE 9.2
  • LTSP 4.1
 4. LAN (100Mb)

DD-WRT, Standard v23 Beta 2[muokkaa]

WLAN-verkon rakentamista varten oli käytössä kolme kappaletta WRT54G-tukiasemia (version: 3.1). LTSP-sivuston Wikissä on muutama dokumentti WLAN-verkosta LTSP-järjestelmän osana. WLAN-tukiasemat asennetaan siltaan keskenään. Koska WRT54G-tukiasema ei alkuperäisen firmwaren osalta tue tällaista käyttöä, niin firmware korvattiin DD-WRT-projektin firmwarella (v23 Beta 2). Kukin WRT54G-tukiasema oli palautettu ohjeiden mukaisesti tehdasasetuksiin.

Korvaus tehtiin DD-WRT-projektin Wikin ohjeiden mukaisesti. Ensin alkuperäinen firmware korvattiin mini-versiolla (Mini/dd-wrt.v23_mini_generic.bin), joka edelleen päivitettiin standard-versioon (Standard/dd-wrt.v23_generic.bin). Kaikki firmwaren korvaukset ja päivitykset tehtiin FireFox-selaimella Ubuntu Linux 5.10 -kannettavasta. Kannettava oli kytketty kunkin Linksys WRT54G-tukiaseman kytkimen ensimmäiseen porttiin verkkojohdolla. Kannettavan IP-numeroksi oli määritelty kiinteäksi: 192.168.1.50/255.255.255.0. Tukiaseman IP-numero on tehdasasetusten mukaisesti 192.168.1.1/255.255.255.0. Firmwaren päivitystä ei saa tehdä WLAN-yhteydellä.

LAN-kytkin ja WLAN-tukiasemat[muokkaa]

Testiä varten täysin toimiva (myös äänen osalta) työasema liitettiin verkkojohdolla toiseen WRT54G-tukiasemaan ja toinen WRT54G-tukiasema liitettiin verkkojohdolla kytkimeen, jossa oli kiinni kolme muuta työasemaa. Kytkimestä päästiin eteenpäin aina LTSP-palvelimeen saakka.

WLAN/LTSP-verkko (kaksi eri versiota):


Asetukset[muokkaa]

Tulokset[muokkaa]

Testillä voitiin todeta, että tyhmät päätteet saadaan toimimaan (myös äänen osalta) WLAN-verkossa LTSP-järjestelmässä, kun tukiasemat ovat sillassa.

Tyhmän päätteen käynnistäminen, työasemaan kirjautuminen ja XMMS-soittimen käynnistäminen:

Lataa ja lataa boottaus video (OGG/Theora) sekä työaseman käyttöä.

Aiheesta muualla[muokkaa]