Ubuntun asennuksen jälkeiset toimet

Linux.fista
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Ubuntu on valmis käytettäväksi moneen tarkoitukseen suoraan asennuksen jälkeen. Muutamat lisätarpeet ovat kuitenkin yleisiä, joten ne on listattu alla.

Ulkoasun vaihtaminen miellyttävämmäksi[muokkaa]

Ubuntun vakioulkoasu on melko synkkä eikä välttämättä kaikille mieluisa. Ulkoasun teemaa ja taustakuvaa voi vaihtaa valitsemalla oikeassa ylänurkassa oleva painike ja avatusvasta valikosta Järjestelmäasetukset ja edelleen osasto 'Ulkoasu.

Perinteisen GNOME-käyttöliittymän käyttöönotto[muokkaa]

Jos et pidä Ubuntun uudesta Unity-käyttöliittymästä, voit halutessasi käyttää myös perinteistä GNOMEn käyttöliittymää siirtymällä sovellusvalikoimaan ja hakemalla sovellusvalikoimasta GNOME Fallback Session-pakettia, jonka jälkeen sovellusvalikoimaan ilmestyy GNOME Session Manager - GNOME Fallback Session. Asenna se. Asennuksen jälkeen kirjaudu uudelleen ja kirjautumisvaiheessa valitse Ubuntu-kuvakkeesta "GNOME Classic".

Sama komentorivillä[muokkaa]

sudo apt-get update
sudo apt-get install gnome-session-fallback

Automaattinen sisäänkirjautuminen[muokkaa]

Jos et jaksa aina aloittaa tietokoneen käyttöä tekemällä sisäänkirjautumisen itse, voit asettaa haluamasi käyttäjätunnuksen kirjautumaan sisään automaattisesi valitsemalla Järjestelmäasetukset > Käyttäjätilit ja sieltä haluamasi käyttäjän ja sitten valinnan Automaattinen kirjautuminen Päällä/Pois. Vaikka salasanaa ei enää kysytä sisäänkirjatumisvaiheessa, tarvitaan sitä edelleen aina, kun käyttäjätunnuksella tehdään ylläpitotoimenpiteitä.

Automaattiset tietoturvapäivitykset[muokkaa]

Avaa ohjelma Päivitysten hallinta ja valitse Asetukset ja edelleen Kun tietoturvapäivityksiä saatavilla: Lataa ja asenna automaattisesti. Saman ohjelman kautta voit myös helposti tarkistaa ja asentaa päivityksiä. Itse asiassa ko. ohjelma käynnistyy ajoittain automaattisesti ja ehdottaa päivitysten asentamista vaikka et sitä itse muistaisikaan avata.

Sama komentorivillä[muokkaa]

Eri tavat päivitysten asentamiseen on lueteltu tarkemmin artikkelissa Ubuntun päivittäminen. Yksinkertainen tapa hoitaa päivitysten asentaminen on käyttää paneelissa näkyvää päivityskuvaketta tai antaa komentorivillä komennot

sudo apt-get update
sudo apt-get upgrade

Ensimmäisellä kerralla päivitysten asentaminen voi kestää suhteellisen kauan, sillä ladattavia tiedostoja on todennäköisesti satoja megatavuja.

Automaattiset tietoturvapäivitykset:

sudo -s
cat > /etc/apt/apt.conf.d/10periodic << EOF
APT::Periodic::Update-Package-Lists "1";
APT::Periodic::Download-Upgradeable-Packages "1";
APT::Periodic::AutocleanInterval "0";
APT::Periodic::Unattended-Upgrade "1";
EOF

Näytön lukitus pois päältä[muokkaa]

Vakioasetuksilla Ubuntu sulkee näytön ja lukitsee näytön kymenen minuutin käyttämättömyyden jälkeen. Tämä voi olla kotikäytössä ärsyttävää, joten ne kannattaa kytkeä pois valitsemalla Järjestelmäasetukset > Näytön kirkkaus ja lukitus ja kohta Automaattinen lukitus: Päällä/Pois.

Sama komentorivillä[muokkaa]

gsettings set org.gnome.desktop.screensaver lock-enabled false

Apport-virheraporttien estäminen[muokkaa]

Ubuntussa on käytössä Apport-toiminto, joka seuraa ohjelmien kaatumista ja havaitessaan sellaisen auttaa käyttäjää tekemään virheraportin. Valitettavasti Apportilla tulee usein vääriä positiivisia havaintoja, eikä käyttäjä saa mitään jatkotietoa miten tehtyä raporttia on käsitelty, joten Apportista on oikeastaan vain vaivaa ilman hyötyä. Apportin voi poistaa käytöstä komennolla:

sudo apt-get remove apport apport-gtk apport-symptoms python-apport

Näytönsäästäjä säästämään virtaa[muokkaa]

Ubuntun on asetettu oletuksena toimimaan siten, että näyttö sammutataan 10 minuutin kuluttua jos käyttäjä ei tee tietokoneella mitään. Jos haluaa, että koko kone menee virransäästötilaan voi asetuksia säätää kohdasta Järjestelmäasetukset > Virransäästö.

Automaattinen kellonajan tarkistus[muokkaa]

Jos haluat että järjestemäsi säätää tietokoneen kello automaattisesti hakemalla Internetin aikapalvelimista täsmällisen ajan, valitse Järjestelmäasetukset > Aika ja päiväys ja edelleen Aseta aika: Automaattisesti internetistä.

Käyttöjärjestelmän kielivaihtoehtojen säätö[muokkaa]

Jos asennusvaiheessa unohdit valita suomen käyttöliittymäsi kieleksi, tai haluat asennuksen jälkeen lisää kielivaihtoehtoja esimerksi muita käyttäjiä varten, voi tehdä sen helposti valitsemalla Järjestelmäasetukset > Kieliasetukset ja edelleen Asenna tai poista kieliä...

Sama komentorivillä[muokkaa]

sudo apt-get install language-pack-gnome-fi

Käyttäjätunnusten lisääminen[muokkaa]

Jokaisella tietokonetta käyttävällä henkilöllä kannattaa olla oma käyttäjätunnus. Käyttäjätunnuksia voi luoda ylläpito-oikeuksin varustettu käyttäjä kohdasta Järjestelmäasetukset > Käyttäjät ja ryhmät tai suoraan napsauttamalla yläpalkissa näkyvää käyttäjänimeä ja valitsemalla kohdan Käyttäjätilit.

Sama komentorivillä[muokkaa]

sudo adduser matti

Salasanan vaihtaminen[muokkaa]

Käyttäjien salasanat ovat tärkein osa tietoturvaa ja jokaisen käyttäjän tulisi vaihtaa salasansa säännöllisesti. Sen voi tehdä valitsemalla Järjestelmäasetukset > Käyttäjät ja ryhmät, valitsemalla oman käyttäjänsä ja sitten napsauttamalla riviä Salasana.

Sama komentorivillä[muokkaa]

passwd

Rajoitetut laitteistoajurit[muokkaa]

Ubuntu tukee muutamia laiteajureita, jotka ovat vapaasti käytettävissä, mutta joiden lähdekoodi ei ole avoin. Nämä rajoitetut laiteajurit täytyy kuitenkin aktivoida erikseen ohjelmalla Lisäajurit. Ostaessa tietokoneeseen uusia laitteta kannattaa kuitenkin aina suosia sellaisia, joille löytyy täysin vapaat ja avoimet ajurit.

Suljetut tiedostomuodot[muokkaa]

Flashin ja muiden useiden muiden suljettujen tiedostomuotojen tuen asennus tapahtuu hakemalla Ubuntun Sovellusvalikoimasta "rajoitetut lisäosat" tai komennolla

sudo apt-get install ubuntu-restricted-extras

Epävirallisten pakettivarastojen asentaminen[muokkaa]

Kolmannen osapuolen pakettivarastoissa on riskinsä! Asennettavat paketit ja niiden skriptit voivat tehdä järjestelmässä mitä tahansa.

Ubuntun viralliset pakettivarastot eivät sisällä ohjelmistopatentti- ja lisenssisyistä ongelmallisia ohjelmia, kuten purkuohjelmia (koodekkeja) useille ääni- ja videotiedostomuodoille sekä epävapaita laiteajureita. Ubuntu ei myöskään sisällä ollenkaan epävapaita ohjelmistoja, koska jakelu haluaa keskittyä vapaiden ohjelmistojen levittämiseen. Suljettujen ohjelmistojen ja patentoitujen koodekkien jakelua varten on perustettu epävirallisia pakettivarastoja.

Medibuntu ja epävapaat koodekit[muokkaa]

Suosituin niistä on Medibuntu, jonka saa käyttöön ja sieltä ei-vapaat koodekit asennettua loitsulla:

sudo -E wget --output-document=/etc/apt/sources.list.d/medibuntu.list http://www.medibuntu.org/sources.list.d/$(lsb_release -cs).list
sudo apt-get --quiet update
sudo apt-get --yes --quiet --allow-unauthenticated install medibuntu-keyring
sudo apt-get --quiet update
sudo apt-get install non-free-codecs

Webupd8 ja Oracle Java 7[muokkaa]

Javaa käytettäessä kannattaa käyttää vapaata OpenJDK-versiota. Valitettavasti eräät verkkopalvelut vaatii nimenomaisesti suljetun lähdekoodin Oracle Javan ja siitä version 7. Oracle on Sun Javan ostamisen jälkeen tiukentanut Java-versionsa jakeluehtoja, joten enää ei ole suoraan Java Ubuntussa valmiina, vaan pitää käyttää kolmannen osapuolen ohjelmalähteitä, esim:

sudo add-apt-repository ppa:webupd8team/java
sudo apt-get update
sudo apt-get install oracle-java7-installer

Google Hangout plugin[muokkaa]

Asenna sivulta https://tools.google.com/dlpage/hangoutplugin/download.html Asennuslähde tulee automaattisesti asennuksen mukana, joten päivitykset tapahtuvat myöhemmin automaattisesti.

Selaimet[muokkaa]

Firefox[muokkaa]

Ubuntun perusasennuksessa tulee oletuksena mukana Firefox-selain.

Google Chrome[muokkaa]

Google Chromen vapaan lähdekoodin vastaava on nimeltään Chromium. Löytyy Sovellusvalikoimasta tai sen voi asentaa konsolikomennolla

sudo apt-get install chromium-browser

Opera[muokkaa]

Opera täytyy hakea erikseen Operan kotisivulta. Lataa deb-paketti ja avaa Lataukset-kansio. Klikkaa kaksi kertaa asennuspakettia niin Opera asentuu.

Sähköposti[muokkaa]

Ubuntu 16.04 versiossa tulee automaattisesti Mozilla Thunderbird -sähköpostiohjelma. Ubuntun aiemmissa versioissa oletussähköposti on Evolution.

Oletussovellukset[muokkaa]

Oletussovellukset voi asettaa Järjestelmäasetuksien Tiedot-valikossa. Täällä voi valita millä ohjelmalla avataan ääni- ja videotiedostot tai mikä on sähköpostiohjelma on oletuksena.

Palomuuri ja virustorjunta[muokkaa]

Ubuntussa ei tällä hetkellä ole huolta viruksista, joten virustorjuntaohjelmistoa ei kotikäyttäjän tarvitse asentaa. Palomuuriakaan ei ole, koska Ubuntussa ei ole vakiona mitään avoimia portteja, joita palomuurilla tarvitsisi suojata. Halutessaan toki palomuurin voi kytkeä päälle, mikä onnistuu helpoiten hakemalla Sovellusvalikoimasta hakusanalla gufw tai konsolikomennolla

sudo apt-get install gufw

Asennuksen jälkeen Ubuntun valikkoon ilmestyy "palomuurin asetukset"-kuvake, josta voi laittaa palomuurin päälle ja sitten sulkea ikkunan. Palomuurin asetukset-ikkunaa ei tarvitse pitää näkyvillä, kuten Windowsista on saattanut tottua että palomuuri on näkyvä ohjelma. Linuxissa palomuuri toimii järjestelmässä taustalla.

Katso myös[muokkaa]

Lisätietoja muualla[muokkaa]

Ubuntu 10.04:n asentamisen jälkeisiä suositeltuja toimenpiteitä helposti kopioitavina komentoina on listattu sivulla http://ubuntu.sange.fi/opi