Tupi

Linux.fista
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Artikkeli sisältää vanhentunutta tietoa. Se on säilytetty historiallisista syistä, mutta sitä ei kannata yrittää päivittää. Sisältöä voi hyödyntää muilla sivuilla sen ajantasaisilta osin.

Tupi on saapunut kehityksessä tiensä päähän, eikä siihen enää julkaista tietoturvapäivityksiä. Tietoturvan kannalta on tärkeää käyttää aktiivisesti kehitettyjä ohjelmistoja.
Tupi

Muokkain
Käyttöliittymä Qt
Lisenssi GPL
Kotisivu maefloresta.com/portal

Tupi on Qt-pohjainen animaatio-ohjelmisto, jolla voi luoda kaksiulotteisia animaatioita ja pelejä www-sivuille. Tupi sisältää monipuoliset piirto- ja animointityökalut. Tupi on tarkoitettu erityisesti tietokoneella tehtyjen piirrettyjen animaatioiden tekemiseen, toisin kuin esimerkiksi edellinen Stopmotion. Tupi sisältää monipuoliset piirto- ja animointityökalut joiden avulla omia piirrettyjä voidaan tehdä. Muita ohjelman ominaisuuksia ovat animaation kohtauksienhallinta, aikajana kuvien kronologiseen hallintaan ja mahdollisuus tallentaa oma animaatio useissa erilaisissa videotiedostomuodoissa tai vaikka verkkosivuille laitettavassa Flash-muodossa.

Muihin ohjelman ominaisuuksiin kuuluu animaation kohtauksienhallinta, aikajana kuvien kronologiseen hallintaan ja mahdollisuus tallentaa oma animaatio Flashina tai useissa erilaisissa videotiedostomuodoissa.

Asennus[muokkaa]

Tupi löytyy useimpien jakeluiden paketinhallinnasta nimellä tupi. Lisätietoja ohjelmien asentamisesta löytyy artikkelista Ohjelmien asentaminen.

Arch Linux[muokkaa]

Tupi voidaan asentaa AUR-pakettivarastosta.

$ yay -S Tupi

Mikäli AUR-työkaluja ei ole käytössä, voidaan Tupi asentaa käsin seuraavasti.

Komennot, jotka alkavat $-merkillä suoritetaan tavallisena käyttäjänä ja komennot, jotka alkavat #-merkillä suoritetaan pääkäyttäjänä. Katso myös su, sudo ja doas.
$ wget https://aur.archlinux.org/cgit/aur.git/snapshot/Tupi.tar.gz -O - | tar xfz -
$ cd Tupi 
Huomautus: Tarkista mahdolliset riippuvuudet Tupi-hakemistossa sijaitsevasta PKGBUILD-tiedostosta ja asenna ne, huomaa, että osa riippuvuuksista voi löytyä virallisista pakettivarastoista kuin myös AUR:sta. Listauksen paketit voivat myös vaatia siistimistä.
$ grep depends PKGBUILD | sed -e "s~^[a-z]\+~~g" | tr '\n' ' ' | sed -e "s~[\(\'\)=]~~g" -e 's~:\ [a-z \/]\+~~g' | sed 's~$~\n~' | xargs -I% printf "%\n"
$ cd Tupi && makepkg -si


Katso myös[muokkaa]