Ero sivun ”Aloittelijalle” versioiden välillä

Siirry navigaatioon Siirry hakuun
700 merkkiä poistettu ,  12. helmikuuta 2022
Asennusmediaa koskevat osiot kirjoitettu uudelleen.
(Tämä pois)
(Asennusmediaa koskevat osiot kirjoitettu uudelleen.)
Rivi 72: Rivi 72:
Lisätietoja ohjelmien kääntämisestä löytyy artikkelista [[kotoistus]].
Lisätietoja ohjelmien kääntämisestä löytyy artikkelista [[kotoistus]].


== Asennusmediat ==
== Asennusmedia ==
Ensimmäiset Linux-kokeilut on mukavinta tehdä [[livemedia]]lla. Tällöin järjestelmä käynnistyy suoraan livemedialta, tekemättä muutoksia käytettävään laitteeseen. Etuna on, että vaikka järjestelmän saisikin rikki, se korjaantuu viimeistään uudelleenkäynnistyksen yhteydessä. Livemediaa käyttämällä pääset suoraan toimivalle työpöydälle, jossa voit testata esimerkiksi oheislaitteiden toimivuutta ja monia erilaisia ohjelmia.
:''Pääartikkeli: [[Asennusmedian hankkiminen]]''
Jakelun asennukseen tarvitaan [[asennusmedia]], jonka saa ladattua jakelun verkkosivustolta. Asennusmedian ([[levykuva]]n) latauduttua sitä voidaan käyttää suoraan esimerkiksi [[Virtuaalikone|virtuaalikoneen]] asennukseen, mutta laitteen asennukseen pitää se vielä asentaa fyysiselle medialle, kuten USB-muistitikulle ja käynnistää laite medialta.


Nykyään useimmat jakeluista, esimerkiksi [[Fedora Linux]] ja [[Rocky Linux]], tarjoavat asennusmedianaan oletuksena livemediaa.
'''Vinkki:''' Linuxissa asennusmediat sisältävät yleensä asentimen ohella kokonaisen järjestelmän. Voit siis käynnistää laitteesi suoraan medialta ja testata järjestelmää, tekemättä laitteellesi muutoksia.
 
Huomattavaa on, että livemedialta käytettäessä ohjelma voi olla huomattavasti hitaampi, kuin ssd-asemalle tai kiintolevylle asennettuna.
 
== Miten asennan jakelun asennusmedialle? ==
''Pääartikkeli:'' [[Linuxin asentaminen USB-muistille]]
 
Kun mahdollisesti jakelu on löytynyt, se on mahdollista ladata yleensä joko suoraan selaimesta, [[BitTorrent]]-ohjelmalla torrent-tiedoston tai magnet-linkin avulla sekä myös komentoriviohjelmien kuten [[curl]] tai [[wget]] avulla. Torrent on varmin ja nopein ratkaisu yleensä, mutta riippumatta siitä millä lataat, on hyvä varmistaa aina ladatun [[levykuva]]n eheys, sillä lataussivun yhteydessä yleensä ilmoitetaan tarkistussumma ladatavalle tiedostolle, esim. MD5/SHA1/SHA256-summa.


== Miten ohjelmia asennetaan? ==
== Miten ohjelmia asennetaan? ==
505

muokkausta

Navigointivalikko