Ero sivun ”Linuxin jakelupaketit” versioiden välillä

Siirry navigaatioon Siirry hakuun
211 merkkiä lisätty ,  9. helmikuuta 2022
p
kuvauksia parannettu
p (suse-jakeluperhe lisätty)
p (kuvauksia parannettu)
Rivi 4: Rivi 4:


== Jakeluperheet ==
== Jakeluperheet ==
Alla on esiteltynä tunnetuimpia jakeluperheitä.


=== [[Arch Linux]] ===
=== [[Arch Linux]] ===
Arch Linux on harjaantuneemmille käyttäjille suunnattu, erittäin räätälöitävissä oleva, minimalistinen, nopeasti päivittyvä, rullaava jakelu, josta on vuosien saatossa tullut myös käyttäjäystävällisempiä versiota, kuten [[Manjaro]] ja [[Valve Corporation]]in työllistämä pelaamiseen suunniteltu [[SteamOS]].
Arch Linux on harjaantuneemmille käyttäjille suunnattu, jossa käyttäjä itse päättää kaikki paketit mitä järjestelmäänsä haluaa asentaa. Kyseessä on erittäin räätälöitävissä oleva, minimalistinen, nopeasti päivittyvä, rullaava jakelu, josta on vuosien saatossa tullut myös käyttäjäystävällisempiä versiota, kuten [[Manjaro]] ja [[Valve Corporation]]in työllistämä pelaamiseen suunniteltu [[SteamOS]].


=== [[Debian GNU/Linux]] ===
=== [[Debian GNU/Linux]] ===
Rivi 12: Rivi 13:


=== [[Fedora Linux]] ===
=== [[Fedora Linux]] ===
Fedora Linux on moderni, helppokäyttöinen jakelu, mutta siihen pohjautuvat myös useat yrityksille suunnatut jakelut.
Fedora Linux on moderni, helppokäyttöinen jakelu, mutta siihen pohjautuvat myös useat yrityksille suunnatut jakelut kuten [[Red Hat Linux Enterprise]] ja [[Rocky Linux]].


=== [[Gentoo]] ===
=== [[Gentoo]] ===
Rivi 21: Rivi 22:


=== [[SUSE Linux]] ===
=== [[SUSE Linux]] ===
SUSE Linux  on saksalaista alkuperää oleva Linux-jakelu vuodelta 1994, josta sittemmin syntyi yrityksille suunnattu [[SUSE Linux Exterprise]] sekä openSuse projekti, joka suosii vapaata ja avointa lähdekoodia. [[openSUSE Tumbleweed]] on automaattisesti testattava, rullaava jakelu. Muut openSUSE-jakelut pohjautuvat siihen.
SUSE Linux  on saksalaista alkuperää oleva Linux-jakelu vuodelta 1994, josta sittemmin kehittyi yrityksille suunnattu [[SUSE Linux Exterprise]] sekä openSuse projekti, joka suosii vapaata ja avointa lähdekoodia. [[openSUSE Tumbleweed]] on automaattisesti testattava, rullaava jakelu. Muut openSUSE-jakelut pohjautuvat siihen.


==== [[Ubuntu]] ====
==== [[Ubuntu]] ====
3 173

muokkausta

Navigointivalikko