Ero sivun ”Levykuva” versioiden välillä

Siirry navigaatioon Siirry hakuun
87 merkkiä lisätty ,  12. marraskuuta 2020
p
pxe lisätty
p (artikkelia päivitetty)
p (pxe lisätty)
Rivi 1: Rivi 1:
'''Levykuva''' eli ''image'' on tietyn massamuistilaitteen (esimerkiksi kiintolevyn) tai levyosion sisällöstä yksi yhteen luotu ja tiedostoon tallennettu kuva. Kun esimerkiksi CD-levyn sisällöstä luotu levykuva [[levyn polttaminen|poltetaan]] toiselle CD:lle, tulee toisen levyn sisällöksi täsmälleen sama kuin ensimmäisen. Jos tiedostot vain kopioitaisiin normaalein menetelmin, jäisivät esimerkiksi monet [[tiedostojärjestelmä]]än ja mahdolliseen osiorakenteeseen liittyvät tiedot siirtymättä. Lähes kaikista Linux-[[jakelu]]ista on saatavana levykuva yhä useammin [[usb-muisti]]tikuilta tehtävien käyttöjärjestelmäasennusten tekemiseen perinteisten optisten asemien ja levyjen käytön vähentyessä.
'''Levykuva''' eli ''image'' on tietyn massamuistilaitteen (esimerkiksi kiintolevyn) tai levyosion sisällöstä yksi yhteen luotu ja tiedostoon tallennettu kuva. Kun esimerkiksi CD-levyn sisällöstä luotu levykuva [[levyn polttaminen|poltetaan]] toiselle CD:lle, tulee toisen levyn sisällöksi täsmälleen sama kuin ensimmäisen. Jos tiedostot vain kopioitaisiin normaalein menetelmin, jäisivät esimerkiksi monet [[tiedostojärjestelmä]]än ja mahdolliseen osiorakenteeseen liittyvät tiedot siirtymättä. Lähes kaikista Linux-[[jakelu]]ista on saatavana levykuva yhä useammin [[usb-muisti]]tikuilta tehtävien käyttöjärjestelmäasennusten tekemiseen perinteisten optisten asemien ja levyjen käytön vähentyessä. Levykuvan voi myös asentaa verkon kautta [[Verkkokäynnistys|PXE]]-asennuksen avulla.


[[Blu-ray]]-, CD- ja [[DVD]]-levyistä tehtyjen levykuvien tiedostopäätteenä on yleensä <tt>.iso</tt> ja levykkeistä ja usb-muisteista tehtyjen <tt>.img</tt>.
[[Blu-ray]]-, CD- ja [[DVD]]-levyistä tehtyjen levykuvien tiedostopäätteenä on yleensä <tt>.iso</tt> ja levykkeistä ja usb-muisteista tehtyjen <tt>.img</tt>.
3 173

muokkausta

Navigointivalikko