Ero sivun ”IRC” versioiden välillä

Siirry navigaatioon Siirry hakuun
62 merkkiä lisätty ,  14. syyskuuta 2020
p
tmux and finch lisätty
pEi muokkausyhteenvetoa
p (tmux and finch lisätty)
Rivi 2: Rivi 2:
'''IRC''' (''Internet Relay Chat'') on keskustelupalvelimia käyttävä internet-keskusteluprotokolla, joka on suomalaista alkuperää.
'''IRC''' (''Internet Relay Chat'') on keskustelupalvelimia käyttävä internet-keskusteluprotokolla, joka on suomalaista alkuperää.


Varmaankin eniten käytetty IRC-ohjelma on suomalainen [[Irssi]]. Se on tekstipohjainen ja tästä syystä sitä on helppo etäkäyttää [[SSH]]-yhteyden kautta [[Screen|GNU screenin]] avustuksella. Irssille löytyy sen omalta nettisivulta hyvin paljon valmiita skriptejä (auto-op, away, tietovisa tms.), teemoja ja joitain plugineja. Irssin omien nettisivujen ulkopuolelta löytyvä yksi hyödyllinen skripti on [http://wouter.coekaerts.be/site/irssi/nicklist nicklist]. Tämän skriptin avulla saa irssi-ikkunaan näkyviin kanavalla olijat. Skriptin tekijän kotisivuilla on hyvät ohjeet, miten kyseisen skriptin saa käyttöön.  
Varmaankin eniten käytetty IRC-ohjelma on suomalainen [[Irssi]]. Se on tekstipohjainen ja tästä syystä sitä on helppo etäkäyttää [[SSH]]-yhteyden kautta [[terminaali multiplekseri]]n kuten [[Tmux]]in tai [[Screen|GNU screenin]] avustuksella. Irssille löytyy sen omalta nettisivulta hyvin paljon valmiita skriptejä (auto-op, away, tietovisa tms.), teemoja ja joitain plugineja. Irssin omien nettisivujen ulkopuolelta löytyvä yksi hyödyllinen skripti on [http://wouter.coekaerts.be/site/irssi/nicklist nicklist]. Tämän skriptin avulla saa irssi-ikkunaan näkyviin kanavalla olijat. Skriptin tekijän kotisivuilla on hyvät ohjeet, miten kyseisen skriptin saa käyttöön.  


Tekstipohjaisista järjestelmistä on myös olemassa [[ircII]] ja [[BitchX]], jotka ovat varsin monipuolisia ohjelmistoja. Graafisina ohjelmina tarjolla on mm. [[HexChat]] (ja XChat-GNOME), [[Kvirc]] ja [[Konversation]]. [[:Luokka:Pikaviestimet|Pikaviestinohjelmista]] mm. [[Pidgin]] (ent. Gaim) ja [[Kopete]] tukevat IRC-protokollaa.
Tekstipohjaisista järjestelmistä on myös olemassa [[finch]], [[ircII]] ja [[BitchX]], jotka ovat varsin monipuolisia ohjelmistoja. Graafisina ohjelmina tarjolla on mm. [[HexChat]] (ja XChat-GNOME), [[Kvirc]] ja [[Konversation]]. [[:Luokka:Pikaviestimet|Pikaviestinohjelmista]] mm. [[Pidgin]] (ent. Gaim) ja [[Kopete]] tukevat IRC-protokollaa.


==Linux-aiheisia suomenkielisiä IRC-kanavia==
==Linux-aiheisia suomenkielisiä IRC-kanavia==
3 173

muokkausta

Navigointivalikko