Muutokset

Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Linux VST

738 merkkiä lisätty, 1. elokuuta 2017 kello 22.11
ei muokkausyhteenvetoa
'''VST-pluginit''' ovat Windowsissa ja Macissa hyvin yleinen ja käytetty plugin-formaatti. Nykyään VST:t toimivat myös Linuxilla, kun Steinberg lisäsi Linux-versiota tästä standardista saatiin odottaa sangen pitkään, koska tuen VST on Steinbergin omistama teknologia-kehittäjä-työkalupakkiinsa keväällä 2017, eikä VST-tukea voi sisällyttää ilmaiseksi jaettaviin ja lisensoi koodinsa avoimen lähdekoodin ohjelmiinGPL 3 -lisenssillä. Ongelma ratkesi, kun joku kehitti Tätä ennen yhteisö tarjosi vaihtoehtoisen tuen VST-kirjaston, jolloin tarve käyttää Steinbergin koodia poistuiplugineille. Linux VST -pluginit yleistyvätkin yleistyvät nykyään hitaasti mutta varmasti, ja useimmat tunnetut työasemaohjelmat tukevat standardia. Steinbergin päätös toivon mukaan vauhdittaa kehitystä tulevaisuudessa.
Linux VST- plugineja ei pidä sekoittaa Winen avulla ajettuihin [[Windows VST]]:ihin. Tämä oli mahdollista jo vuosia ennen Linux VST.n ilmestymistä.
==Linuxissa toimivia VST-plugineita==
[[Efekti- ja instrumenttipluginit#VST-plugineja|Lista Linux VST -plugineista]]
 
== Historiaa ==
 
Linux-versiota VST-standardista saatiin odottaa sangen pitkään, koska VST oli Steinbergin omistama teknologia, eikä VST-tukea voinut sisällyttää ilmaiseksi jaettaviin avoimen lähdekoodin ohjelmiin. Ongelma ratkesi, kun joku kehitti 2010-luvun taitteessa vaihtoehtoisen VST-kirjaston, jolloin tarve käyttää Steinbergin koodia poistui. Linux-ympäristössä toimivia VST-plugineja ilmestyi hiljalleen, mutta Linux-tuen lisääminen edellytti kehittäjiltä erillisen kirjaston käyttöä.
 
Steinberg julkaisi keväällä 2017 virallisen VST SDK:n kaksoislisensoituna niin, että aiemman copyright-lisenssin rinnalle lisättiin avoimen lähdekoodin GPL 3 -lisenssi. Samalla Steinberg lisäsi tuen myös Linuxille.
 
[[Luokka:Musiikinteko]]
574

muokkausta

Navigointivalikko