Ero sivun ”FirewallD” versioiden välillä

Siirry navigaatioon Siirry hakuun
1 740 merkkiä lisätty ,  27. joulukuuta 2015
ei muokkausyhteenvetoa
Ei muokkausyhteenvetoa
Ei muokkausyhteenvetoa
Rivi 55: Rivi 55:
  # firewall-cmd --set-default-zone=home
  # firewall-cmd --set-default-zone=home


Asetukset voidaan tallentaa kahdella tavalla. Ne voidaan tallentaa pysyviksi, jolloin ne säilyvät vaikka tietokone tai palomuuri käynnistettäisiin uudelleen tai väliaikaisiksi, jolloin asetukset nollautuvat kun tietokone tai palomuuri sammutetaan. Suurin osa <tt>firewall-cmd</tt>:n operaatioista osaa ottaa vastaan <tt>--permanent</tt> parametrin, jolloin asetukset tallentuvat eivätkä katoa uudelleenkäynnistyksen yhteydessä.  
===Palvelut===
Lista käytettävissä olevista palveluista saadaan <tt>--get-services</tt> -parametrilla.
$ firewall-cmd --get-services
 
Enemmän tietoa yksittäisistä palveluista löytyy <tt>/usr/lib/firewalld/services</tt> -tiedostosta, jossa eri palvelut ovat [[XML]]-tiedostoissa. Kun halutaan lisätä jokin palvelu haluttuun alueeseen, voidaan se tehdä <tt>--add-service=PALVELU</tt>-parametrilla. Esimerkiksi oletusalueelle voitaisiin avata portti http-palvelimelle näin:
# firewall-cmd --add-service=http
 
Halutulle alueelle voidaan avata portti <tt>--zone=ALUE</tt> -parametrilla.
# firewall-cmd --zone=public --add-service=http
 
Nyt voidaan tarkistaa <tt>--list-services</tt> -parametrilla että haluttu palvelu löytyy alueelta johon se lisättiin.
$ firewall-cmd --zone=public --list-services
 
Asetukset voidaan tallentaa kahdella tavalla. Ne voidaan tallentaa pysyviksi, jolloin ne säilyvät vaikka tietokone tai palomuuri käynnistettäisiin uudelleen tai väliaikaisiksi, jolloin asetukset nollautuvat kun tietokone tai palomuuri sammutetaan. Suurin osa <tt>firewall-cmd</tt>:n operaatioista osaa ottaa vastaan <tt>--permanent</tt> parametrin, jolloin asetukset tallentuvat eivätkä katoa uudelleenkäynnistyksen yhteydessä. Esimerkiksi edellinen voitaisiin tehdä pysyväksi näin:
# firewall-cmd --zone=public --permanent --add-service=http
 
===Portit===
Joskus tarjolla olevista palveluista ei löydy sopivaa, vaan tulee avata halutut portit manuaalisesti itse. Esimerkiksi jos joku oma ohjelma kuuntelisi porttia 5875 ja käyttäisi [[TCP]]-protokollaa, voitaisiin portti avata <tt>--add-port=PORTTI/PROTOKOLLA</tt> -parametrilla.
# firewall-cmd --zone=public --add-port=5875/tcp
 
Tietyltä alueelta voidaan avata kaikki portit määrittelemällä tuon alueen alku- ja loppuportit. Avataan esimerkiksi portit 2000-2100 [[UDP]]-protokollalle.
# firewall-cmd --zone=public --add-port=2000-2100/udp
 
Avoimet portit voidaan katsoa <tt>--list-ports</tt> -parametrilla.
$ firewall-cmd --list-ports
5875/tcp 2000-2100/udp
 
Portteja ei tulisi avata turhaan. Yleisesti hyvä tapa on pitää kaikki portit kiinni ja avata niitä vasta tarpeen vaatiessa.


===Alueet===
===Alueet===

Navigointivalikko