Ero sivun ”Musiikin toisto” versioiden välillä

Siirry navigaatioon Siirry hakuun
2 merkkiä lisätty ,  30. maaliskuuta 2009
puhtaaksi ohjelmalistaksi, lisää ohjelmia listaan
(puhtaaksi ohjelmalistaksi, lisää ohjelmia listaan)
Rivi 1: Rivi 1:
== Ohjelmat ==
Tällä sivulla on lueteltu musiikin ja muiden äänitiedostojen toistoon tarkoitettuja Linux-ohjelmia.


Musiikin toistoon Linuxissa on tarjolla useita erilaisia ohjelmia. Alla on lueteltu joitakin.
==Amarok==
[[Amarok]] on [[KDE]]-kirjastoja hyödyntävä musiikkisoitin. Se osaa tehdä älykkäitä soittolistoja sekä hakea levynkansia ja kappaleiden sanoja netistä. Amarok on hyvin modulaarinen: se säilyttää musiikkikokoelman tietoja tietokannassa, jonka saa itse valita (toistaiseksi tuettuna sisäinen [[SQLite]], [[MySQL]] ja [[PostgreSQL]]), ja itse musiikin soittamiseenkin on tarjolla paljon erilaisia [[taustaohjelma|taustaohjelmia]], esimerkiksi [[aRts]], [[GStreamer]] ja [[Xine]]. Amarok osaa myös olla yhteydessä audioscrobbleriin. Myöskin keskustelu Ipodin kanssa onnistuu Amarokilta ongelmitta.


=== [[Amarok]] ===
==Audacious==
[[Audacious]] on käyttöliittymältään Winampia muistuttava äänisoitin. Se on [[haara]]utettu [[Beep Media Player]]istä, joka vuorostaan on haarautettu [[XMMS]]:stä.


Amarok on KDE-kirjastoja käyttävä musiikkisoitin. Se osaa tehdä älykkäitä soittolistoja sekä hakea levynkansia ja kappaleiden sanoja netistä. Amarok on hyvin modulaarinen: se säilyttää musiikkikokoelman tietoja tietokannassa, jonka saa itse valita (toistaiseksi tuettuna sisäinen [[SQLite]], [[MySQL]] ja [[PostgreSQL]]), ja itse musiikin soittamiseenkin on tarjolla paljon erilaisia [[backend]]ejä, esimerkiksiksi [[aRts]], [[Gstreamer]] ja [[Xine]]. Amarok osaa myös olla yhteydessä audioscrobbleriin. Myöskin keskustelu Ipodin kanssa onnistuu Amarokilta ongelmitta.
==Banshee==
[[Banshee]] on [[Mono]]- ja [[GTK]]-pohjainen, monipuolinen musiikkisoitin. Käyttöliittymältään se on yksinkertainen ja selkeä.


=== [[Banshee]] ===
==Beep Media Player==
Banshee on [[Mono]]- ja [[GTK]]-pohjainen, monipuolinen musiikkisoitin. Käyttöliittymältään se on yksinkertainen ja selkeä.
[[Beep Media Player]] (BMP) on [[XMMS]]:stä [[haara]]utettu äänisoitin, jonka kehitys lakkasi 2005. BMP:n kehittäjät alkoivat sen jälkeen kehittää [[BMPx]]-nimistä soitinta. [[Audacious]] on haarautettu Beep Media Playeristä.


=== [[BMPx]] ===
==BMPx==
BMPx on [[Beep Media Player|BMP:n]] kehittäjien lähes puhtaalta pöydältä aloittama musiikkikirjastoa hyödyntävä musiikkisoitin.
[[BMPx]] on [[Beep Media Player]]in kehittäjien lähes puhtaalta pöydältä aloittama musiikkikirjastoa hyödyntävä musiikkisoitin.


=== [[Cactus]] ===
==Cactus==
[[Cactus]] on tietokannalla varustettu mp3-soitin.


Cactus on tietokannalla varustettu mp3-soitin.
==Esperanza==
[[Esperanza]] on [[Qt]]-pohjainen graafinen [[edustaohjelma]] [[XMMS2]]:lle.


=== [[MPD]] ===
==Gxmms2==
MPD eli Music Player Daemon on käyttöjärjestelmän taustapalveluna eli daemonina toimiva musiikkisoitin. Sille on olemassa monenlaisia edustaohjelmia, joilla sitä tavallaan kauko-ohjataan. MPD:tä ohjataan tcp/ip:n kautta, joten ohjauksen voi toteuttaa eri koneelta kuin soiton aivan triviaalisti
[[Gxmms2]] on [[GTK+]]-pohjainen graafinen [[XMMS2]]-edustaohjelma.


[http://www.musicpd.org/ MPD:n kotisivu]
==JuK==
[[JuK]] on [[KDE]]:n oletusäänisoitin. Sisältää mm dynaamiset soittolistat, soittolistahistorian, [[wikipedia:fi:MusicBrainz|MusicBrainz]]-tuen sekä kappaleiden metatietoon pohjautuvan tiedostojen uudelleennimeäjän.


=== [[mpg123]] ===
==Kaffeine==
Komentorivipohjainen, hyvin yksinkertainen mp3-soitin.
[[Kaffeine]]-mediasoitin osaa toistaa myös äänitiedostoja.


=== [[Mplayer]] ===
==MPD==
Mplayer tukee videotiedostomuotojen ohella myös suurta määrää erilaisia äänitiedostoja.
[[MPD]] eli Music Player Daemon on käyttöjärjestelmän [[taustapalvelu]]na eli daemonina toimiva musiikkisoitin. Sille on olemassa monenlaisia edustaohjelmia, joilla sitä tavallaan kauko-ohjataan. MPD:tä ohjataan [[TCP/IP]]:n kautta, joten ohjauksen voi helposti tehdä eri koneella kuin millä itse musiikki soitetaan.


=== [[Noatun]] ===
==mpg123==
Noatun on [[KDE|KDE:lle]] tarkoitettu mediasoitin. Se tukee yleisimpiä tiedostomuotoja.
[[Mpg123]] [[komentorivi]]pohjainen, hyvin yksinkertainen mp3-soitin.


=== [[ogg123]] ===
==MPlayer==
Komentorivipohjainen, yksinkertainen [[Ogg Vorbis]] -soitin.
[[MPlayer]] tukee videotiedostomuotojen ohella myös suurta määrää erilaisia äänitiedostoja.


=== [[Rhythmbox]] ===
==Noatun==
Rhythmbox on [[GNOME|GNOME:lle]] tarkoitettu musiikkisoitin. Siinä on hyvä soittolistojen hallinta ja haku. [[Gstreamer|GStreameria]] ja [[Xine|Xineä]] tuetaan äänentoiston taustaratkaisuina. Rhythmboxin käyttöliittymä on muiden [[GNOME]]-ohjelmien tapaan yksinkertainen ja selkeä. Rhythmbox osaa keskustella joidenkin kannettavien musiikkisoittimien kanssa suoraan ja hakea levyjen kansikuvia internetistä. Lisäksi Rhythmboxista käsin pystyy suoraan toistamaan Magnatune- ja Jamendo -musiikkisivustojen tarjontaa.
[[Noatun]] on [[KDE|KDE3:n]] mukana tuleva yksinkertainen mediasoitin. Se tukee yleisimpiä tiedostomuotoja.


=== [[VLC]] ===
==ogg123==
VLC media player (ent. VideoLan Client) on yleiskäyttöinen mediasoitin mm. Linux-, Mac OS X- ja Windows-alustoille. VLC tukee suurta määrää video- ja äänitiedostomuotoja. Se osaa myös esimerkiksi toistaa [[DVD-elokuvat|DVD]]:itä sekä streamata videota tai ääntä verkkoon. Käyttöliittymänsä osalta VLC ei niinkään sovellu jatkuvaan musiikinkuunteluun, vaan on ennemmänkin tarkoitettu yksittäisten tiedostojen ja syötteiden toistoon.
[[Ogg123]] [[komentorivi]]pohjainen, yksinkertainen [[Ogg Vorbis]] -soitin.


=== [[XMMS]] ===
==Rhythmbox==
XMMS eli X Multimedia System on Windowsista Linuxiin siirtyville usein ensimmäinen musiikkisoitintuttavuus. Ulkoisesti se näyttää aivan [[wikipedia:fi:Winamp|Winampilta]] ja ainakin Winamp 2.x:n skinit toimivatkin siinä suoraan. Kyseessä ei kuitenkaan ole [[Winamp]]-porttaus, vaan alusta lähtien Mikael ja Peter Almin kirjoittama ohjelma. Se tukee mm. MP3-, Ogg Vorbis-, MOD- ja WAV-formaatteja, muita voidaan käyttää input-liitännäisten avulla. Jonkilaisia videokatseluun tarkoitettuja kyhäelmiäkin XMMS:lle löytyy, mutta siihen tarkoitukseen on paljon parempiakin ratkaisuja. XMMS:n kehitys on hiljattain lopetettu ja sen seuraajaksi on kehitetty [[XMMS2]]-soitin [http://wiki.xmms2.xmms.se/index.php/Main_Page].
[[Rhythmbox]] on [[GNOME|GNOME:lle]] tarkoitettu musiikkisoitin. Siinä on hyvä soittolistojen hallinta ja haku. [[Gstreamer|GStreameria]] ja [[Xine|Xineä]] tuetaan äänentoiston taustaratkaisuina. Rhythmboxin käyttöliittymä on muiden [[GNOME]]-ohjelmien tapaan yksinkertainen ja selkeä. Rhythmbox osaa keskustella joidenkin kannettavien musiikkisoittimien kanssa suoraan ja hakea levyjen kansikuvia internetistä. Lisäksi Rhythmboxista käsin pystyy suoraan toistamaan Magnatune- ja Jamendo -musiikkisivustojen tarjontaa.


== [[MP3]] ==
==Totem==
Useimpien yleisten Linux-jakelujen mukana tulevista mediasoittimista on poistettu mp3-tiedostojen tuki patenttiristiriitojen takia (mp3-pakkaukselle on olemassa ohjelmistopatentti, tätä ongelmaa ei ole vapaassa [[Ogg Vorbis]]-tiedostomuodossa). Näissä tapauksissa on asennettava mp3-kirjastot järjestelmään. Yleensä tämä onnistuu helposti paketinhallinnan kautta. Patenttiongelma ongelma koskee myös esimerkiksi Microsoftin kehittämää wma-tiedostomuotoa.
[[Gnome]]n oletusmediasoitin [[Totem]] hallitsee myös äänitiedostojen toiston. Sen taustaohjelmana voi käyttää joko GStreameria tai Xineä. Totem sisältää soittolistaominaisuuden sekä mahdollisuuden äänen pohjalta muodostettavan animaation näyttämiseen.


==Toistokirjastot==
==VLC==
Kaikkiin soitto-ohjelmiin ei ole tarkoituksenmukaista kirjoittaa uutta koodia erilaisten mediatiedostojen purkuun, vaan sitä varten on valmiit kirjastot ([[backend]]it), joita käytetään taustalla useimmissa ohjelmissa. Tällaisia kirjastoja ovat mm. [[Xine]], [[Mplayer]], [[aRts]], [[Helix]] ja [[Gstreamer]]. Useimmat ohjelmat antavat käyttäjän itse valita taustalla käytettävän toistokirjaston.
[[VLC]] (ent. VideoLan Client) on yleiskäyttöinen mediasoitin mm. Linux-, Mac OS X- ja Windows-alustoille. VLC tukee suurta määrää video- ja äänitiedostomuotoja. Se osaa myös esimerkiksi toistaa [[DVD-elokuvat|DVD]]:itä sekä streamata videota tai ääntä verkkoon. Käyttöliittymänsä osalta VLC ei niinkään sovellu jatkuvaan musiikinkuunteluun, vaan on ennemmänkin tarkoitettu yksittäisten tiedostojen ja syötteiden toistoon.


== Jakelukohtaiset ohjeet ==
==XMMS==
=== [[Fedora Core]] ===
[[XMMS]] eli X Multimedia System on Windowsista Linuxiin siirtyville usein ensimmäinen musiikkisoitintuttavuus. Ulkoisesti se näyttää aivan [[wikipedia:fi:Winamp|Winampilta]] ja ainakin Winamp 2.x:n skinit toimivatkin siinä suoraan. Kyseessä ei kuitenkaan ole Winamp-porttaus, vaan alusta lähtien Mikael ja Peter Almin kirjoittama ohjelma. Se tukee mm. MP3-, Ogg Vorbis-, MOD- ja WAV-formaatteja, muita voidaan käyttää input-liitännäisten avulla. Jonkilaisia videokatseluun tarkoitettuja kyhäelmiäkin XMMS:lle löytyy, mutta siihen tarkoitukseen on paljon parempiakin ratkaisuja. XMMS:n kehitys on hiljattain lopetettu.
[http://www.linux-paja.com/fedorafaq.org-FC5.html Fedora FAQ] sisältää ohjeet järjestelmän multimediatoimintojen parantamiseen.


=== [[Ubuntu]] ===
==XMMS2==
Ubuntun multimediapakettien asentaminen on opastettu [http://fi.wikibooks.org/wiki/Ubuntu_tutuksi/Järjestelmän_hallinta#Multimedia Ubuntu tutuksi -wikikirjassa]
[[XMMS2]] on musiikin toistoon ja musiikkikokoelman hallintaan tarkoitettu palvelinohjelmisto, jolle on lukuisa määrä eri edustaohjelmia. XMMS-kehittäjä Peter Alm oli mukana XMMS2-projektissa sen kehityksen alkuvaiheessa.


==Katso myös==
==Katso myös==
Kuunneltavaa musiikkisoittimiin saat [[CD:n rippaus|CD:itä rippaamalla]].
*[[Videon toisto]]
*[[CD:n rippaus]]
*[[Mp3-soitin]]


[[Luokka:Multimedia]]
[[Luokka:Multimedia]]
4 316

muokkausta

Navigointivalikko