Muutokset

Siirry navigaatioon Siirry hakuun
6 774 merkkiä lisätty ,  26. lokakuuta 2008 kello 11.28
Kumottu muokkaus #23487, jonka teki ARTTUSN WIHOWIIMEINEN MARSSI TÄYTIN TOIVEENNE PÄÄSETTE NYT EROON MUSTA!!!!!!!! ([[User talk:ARTTUSN WIH
Rivi 1: Rivi 1: −
HYVÄSTI NUSSIJAT
+
Linux/Unix-järjestelmissä (järjestelmä)[[konsoli]] eli näytön ja näppäimistön yhdistelmä on jaettu useaan eri virtuaalikonsoliin. Virtuaalikonsolit toimivat kukin eräänlaisina omina työtiloinaan, joissa voidaan ajaa ohjelmia riippumatta siitä, mitä toisissa virtuaalikonsoleissa on ajossa. Tämä on suuri etu verrattuna esimerkiksi Windows/DOS-järjestelmiin, joissa käytössä ei ole kuin järjestelmäkonsoli, eikä edusta-ajossa voi olla kuin yksi ohjelma kerrallaan. Unixissa järjestelmäkonsoli seuraa kulloinkin käytössä olevaa virtuaalikonsolia, johon näyttö- ja syötelaitteet (yleensä näyttö ja näppäimistö) ovat kytköksissä ja johon myös järjestelmänlaajuiset virheilmoitukset tulostuvat.
 +
 
 +
Linuxissa virtuaalikonsolit 1-6 ovat yleensä tekstipohjaisessa käytössä ja niihin on käynnistetty jokin [[getty]]-ohjelma odottamaan käyttäjän sisäänkirjautumista. [[X Window System]] käynnistyy oletuksena virtuaalikonsoliin 7, joten jos järjestelmässä on käytössä jokin [[graafinen kirjautumisohjelma]] (display manager) niin käynnistyksen jälkeen kone on yleensä tässä virtuaalikonsolissa. Muussa tapauksessa oletusvirtuaalikonsoli on 1. Virtuaalikonsolien määrä ei kuitenkaan ole rajoitettu näihin seitsemään, vaan niitä voi käynnistää lisää aina 63:een saakka.
 +
 
 +
Virtuaalikonsolista toiseen siirrytään näppäinyhdistelmällä <tt>Alt+F?</tt> (esimerkiksi <tt>Alt+F1</tt> tai <tt>Alt+F9</tt>) tai näppäinyhdistelmällä <tt>Alt+sivunuolinäppäin</tt>. Myös komentoa [[chvt]] voi käyttää. Nämä näppäinyhdistelmät eivät kuitenkaan päde [[X]]:ssä, jossa virtuaalikonsolista toiseen siirtymiseen on käytettävä näppäinyhdistelmää <tt>Ctrl+Alt+F?</tt> (esimerkiksi <tt>Ctrl+Alt+F6</tt>).
 +
 
 +
==Laitetiedostot==
 +
Virtuaalikonsolien [[laitetiedosto]]t ovat muotoa <tt>/dev/ttyX</tt> (joissakin järjestelmissä myös <tt>/dev/vc/X</tt>), jossa X on numero väliltä 0-63. Virtuaalikonsoli 0 viittaa aina kulloinkin aktiiviseen virtuaalikonsoliin, joten se toimii käytännössä samoin kuin (järjestelmä)konsolin laitetiedosto <tt>/dev/console</tt>. Normaalit virtuaalikonsolit ovat aina sen käyttäjän omistuksessa, joka omistaa niissä ajettavan ohjelman. Virtuaalikonsolien määrän rajoitus 63:een on [[ydin|ytimen]] sisäinen asetus.
 +
 
 +
==Uusien virtuaalikonsolien varaaminen==
 +
Jos kuusi [[getty]]n sisältävää virtuaaliterminaalia loppuvat kesken, voi uusia käynnistää komennolla [[openvt]] (vanhemmissa järjestelmissä nimellä ''open''):
 +
openvt -c 8 /sbin/[[agetty]] 38400 tty8 linux
 +
Tässä käynnistetään agetty-niminen getty-ohjelma virtuaalikonsoliin 8. Agetty on yleiskäyttöinen getty-ohjelma, jonka voi laittaa vahtimaan niin virtuaalikonsolia kuin [[sarjaterminaali]]a tai modeemilinjaakin. Kaikki jakelut eivät käytä agettya oletus-gettynään. Esimerkiksi [[Fedora]]n käyttäjät todennäköisesti mieluummin komentaisivat
 +
openvt -c 8 /sbin/[[mingetty]] tty8
 +
Openvt:llä voi myös käynnistää muitakin ohjelmia kuin gettyjä, esimerkiksi seuraava käynnistäisi [[vim]]-[[tekstieditori]]n ensimmäiseen vapaaseen virtuaalikonsoliin:
 +
openvt /usr/bin/vim
 +
Virtuaalikonsolien pysyvämpään varaamiseen esimerkiksi gettyä varten käytetään [[init]]in [[asetustiedosto]]a /etc/[[inittab]]. Jos inittabista löytyy entiseltään esimerkiksi rivit
 +
c1:2345:respawn:/sbin/agetty 38400 tty1 linux
 +
c2:2345:respawn:/sbin/agetty 38400 tty2 linux
 +
c3:2345:respawn:/sbin/agetty 38400 tty3 linux
 +
c4:2345:respawn:/sbin/agetty 38400 tty4 linux
 +
c5:2345:respawn:/sbin/agetty 38400 tty5 linux
 +
c6:2345:respawn:/sbin/agetty 38400 tty6 linux
 +
lisätään tällöin yksinkertaisesti rivi
 +
c7:2345:respawn:/sbin/agetty 38400 tty7 linux
 +
mikäli halutaan 7:een virtuaaliterminaaliin getty. Tällöin mahdollisesti avattavat X-istunnot siirtyvät käyttämään virtuaaliterminaalia 8, joka on ensimmäinen vapaa virtuaalikonsoli. Rivin ensimmäinen sarake määrittää toiminnon kohteen. Tässä esimerkiksi c30 olisi kolmaskymmenes virtuaalikonsoli ja s1 ensimmäinen sarjaporttilinja. Toisessa sarakkeessa määritellään [[ajotaso]]t, joissa toiminto suoritetaan, tässä tapauksessa 2, 3, 4 ja 5. Kolmas sarake määrittää, miten ja milloin toiminto pitää suorittaa. <tt>respawn</tt> tarkoittaa, että prosessi suoritetaan välittömästi uudelleen sen suorituksen päätyttyä. <tt>once</tt> aiheuttaisi suorittamisen vain kerran. Neljännessä sarakkeessa määritellään ajettava ohjelma valitsimineen (ohjelman koko polku määriteltävä). Agettylle on määritelty yhteyden baudimäärä (signaalinmuutosten määrä sekunnissa), käytettävä virtuaalikonsoli ilman <tt>/dev/</tt>-osaa sekä käytettävä [[terminaalityyppi]]. Pelkästään virtuaalikonsolikäyttöön tehdyt gettyt eivät yleensä vaadi muuta määrettä kuin käytettävän virtuaalikonsolin nimen.
 +
 
 +
Jos halutaan [[pääkäyttäjä]]n voivan kirjautua sisään avatun uuden virtuaalikonsolin kautta (gettyn kutsuma [[login]]-ohjelma), on virtuaalikonsolin nimen löydyttävä [[asetustiedosto]]sta /etc/securetty. Hyväksyttyjen kirjautumiskonsolien (voivat olla myös esimerkiksi [[sarjaterminaali|sarjaterminaaleja]]) nimet ovat tiedostossa ilman <tt>/dev/</tt>-osaa. Tiedosto sisältää oletuksena tyypillisesti seuraavaa:
 +
console
 +
tty1
 +
tty2
 +
tty3
 +
tty4
 +
tty5
 +
tty6
 +
 
 +
==X ja virtuaalikonsolit==
 +
[[X]] käynnistyy oletuksena ensimmäiseen vapaaseen virtuaalikonsoliin. Jos halutaan käynnistää useampia eri X-istuntoja eri virtuaalikonsoleihin, on huomioitava X-palvelimen oma [[display]]-asetus. Ensimmäisen käynnistetyn X-istunnon display-numero on 0, mutta sitä seuraaville istunnoille se on määriteltävä erikseen. Esimerkiksi jos seitsemännessä virtuaalikonsolissa on käynnissä X:n display numero 0, niin 8:een virtuaalikonsoliin haluttavalle uudelle X-istunnolle on annettava jokin toinen numero, kuten 1 tai 42, jotta X-palvelin voi erottaa nämä istunnot toisistaan ja niihin voidaan järkevästi viitata. [[Startx]]-komennon kanssa display-numero määritellään seuraavasti:
 +
startx -- :1
 +
myös seuraava, käytettävän näytön numeron (tässä ensimmäinen näyttö) määrittelevä syntaksi on mahdollinen:
 +
startx -- 0:1
 +
[[Xinit]]-komento tottelee samaa syntaksia. Puhtaan X:n ilman ohjelmia käynnistävä <tt>X</tt>-komento ei sen sijaan tarvitse kahta viivaa (--):
 +
X :1 -query [[XDMCP|xdmcp]].firma.fi
 +
Display, jossa X-ohjelmaa halutaan ajaa, voidaan määritellä valitsimella <tt>-display</tt>. Esimerkiksi seuraava käynnistäisi [[xterm]]in display 1:een:
 +
xterm -display :0
 +
 
 +
==Katso myös==
 +
*[[Konsoli]]
 +
*[[Terminaaliemulaattori]]
 +
*[[Sarjaterminaali]]
 +
*[[Päätetyyppi]]
 +
*[[Tekstitila]]
 +
*[[Komentorivin perusteet]]
 +
 
 +
[[Luokka:Komentorivi]]
 +
[[Luokka:Käsitteet]]
201

muokkausta

Navigointivalikko